Категорія
Свій бізнес
Дата

Ліки від «масок-шоу». Як компаніям підготуватися до обшуків – сім порад від адвоката Дениса Овчарова, який спеціалізується на юрзахисті бізнесу

Адвокат Денис Овчаров /з особистого архіву

Адвокат Денис Овчаров радить заздалегідь підготуватися до обшуків. Фото з особистого архіву

Обшуки для бізнесменів в Україні стали звичайною подією, і підготовка до них може вберегти нерви, гроші, товар і свободу. Керуючий партнер адвокатського обʼєднання «Овчаров та партнери» Денис Овчаров спеціально для Forbes підготував законні, прості та ефективні алгоритми дій із безпеки, що допоможуть зберегти компанію до і після обшуку.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

 1. Фізична безпека місця обшуку

Максимізуйте час та шлях потрапляння правоохоронців, забезпечивши фізичну безпеку місця обшуку та завчасну сигналізацію про прихід «гостей». Це – укріплення дверей, кнопки тривожної сигналізації, регламенти доступу осіб до визначених периметрів. Переконайтеся, що ваш підрозділ служби безпеки або партнер – охоронна компанія здатні працювати «під тиском». Вчасне натискання кнопки тривоги – виграш дорогоцінного часу.

Забезпечте ефективність використання площі приміщення, щоб мінімізувати можливість втручання сторонніх осіб. Наприклад, електронна система доступу до приміщень за обмеженнями для користувачів та віддаленим керуванням для відкривання дверей. 

 2. Технічна безпека

Встановіть відеоспостереження, охоронні пристрої та системи контролю доступу для збереження доказів і дії на випередження обшуку. Дедалі частіше спостерігаємо встановлення камер прихованого спостереження разом зі звичайними, «явними», камерами. Відеокамер багато не буває, а місцем зберігання відео пропонуємо визначити носій, розміщений якнайдалі від офісу та кола ключових осіб.

Готуйтеся до можливого вилучення телефонів, комп’ютерів та документів. Усе просто: змоделюйте ваші дії, коли телефон та ноутбук буде вилучено. Це стосується і адвоката.

Щільність відеофіксації – не лише запорука контролю над простором. Іноді це гарантія захисту порушених прав працівників на випадок перевищення повноважень з боку правоохоронців. Наприклад, якісний вихід у PR для захисту бізнесу від незаконного тиску лише на емоціях, але без «залізобетонних» пруфів – малоефективний.

Не дивуйтесь, якщо слідчий за відсутності локальних носіїв інформації прийме рішення вилучати монітори і телевізори під виглядом моноблоків. Не варто через це створювати конфлікт, бо трохи пізніше техніку буде повернено.

3. Інформаційна безпека

Зберігайте резервні копії інформації перед обшуком в електронних хмарних сховищах та на паперових носіях (за необхідності).

Реалізуйте можливість дистанційного відключення доступу до хмарних сховищ. Особливо цінну інформацію на локальних носіях може і буде використано проти вас, тому хакери без зайвих вагань перетворюють жорсткий диск на «цеглу» одним натисканням спеціальної клавіші.

Віддалений робочий стіл також розвʼязує питання дотримання комерційної таємниці працівниками та дозволяє аналізувати трафік працівника в контексті NDA та лояльності. Компанія має право аналізувати трафік своїх співробітників, якщо це відповідає політикам захисту конфіденційної інформації в компанії. Співробітник повинен дати на це згоду під час прийому на роботу і теж повинен бути ознайомлений із цими політиками.

«Політику чистого столу» ми відносимо до цього розділу, оскільки документ – це джерело інформації. Це означає, що на робочому столі не повинно бути нічого зайвого, особливо важливих документів компанії або приватних речей. Під час обшуку зазначене буде одразу вилучено.

Про недопустимість паролів доступу до робочих акаунтів на робочому місці на паперових носіях (наліпках, бейджах тощо) вже смішно нагадувати. Але майже кожен обшук в офісі – це паролі на моніторах чи інших відкритих місцях. 

Обшуки для бізнесменів в Україні стали звичайною подією. /колаж Анастасія Левицька

Обшуки для бізнесменів в Україні стали звичайною подією. Фото колаж Анастасія Левицька

4. Кадрова безпека

Сьогодні мало просто захистити співробітників від негативних наслідків обшуку, забезпечуючи їм відповідну підготовку та підтримку. Працівник повинен мати упевненість, що компанія відшкодує йому вартість вилучених телефона чи особистих грошей.

Алгоритм дій працівника повинен бути максимально простим, зрозумілим і законним.

Системні компанії розробляють внутрішні політики з розподілом функцій між керівниками підрозділів на випадок візиту правоохоронних органів із запитом чи обшуком. Характерно, що ключовий мотив системного бізнесу – не перешкоджання, а атмосфера сприяння для якнайшвидшого закінчення обшуку.

Ми ніколи не радили працівникам фіксувати обшук на їхні робочі або приватні телефони. Закрити свій ноут, тримати власні речі при собі та зберігати спокій – це майже все, що вимагає компанія.

5. Економічна безпека

Розробіть план дій у разі вилучення техніки, готової продукції та грошей, щоб забезпечити стійкість компанії до фінансових втрат.

Досі факт «опечатування» приміщення помилково вважається арештом чи забороною входу до приміщення. Питання заборон вирішує тільки суд, а не мотузка з відтиском печатки. Та все ж таки перед зривом «пломби» порадьтеся із адвокатом.

6. Юридична безпека

Мінімізуйте ризики кримінального переслідування за підтримки адвоката під час обшуку. Це просто: підпишіть завчасно з адвокатом договір та погодьте спільні дії під час обшуку. Цей крок значно спростить шлях потрапляння адвоката на територію обшуку.

Цей пункт особливо важливий, оскільки відразу після початку обшуку адвокат не з’явиться. А після його приїзду можна виявити переляканих працівників, у яких позабирали особисті речі і телефони, загнали до окремої кімнати, де в них уже під психологічним тиском отримують особливо важливу інформацію.

Історія знає випадки, коли правоохоронці чекали на прибуття адвоката, щоб розпочати обшук.

Ваш адвокат вам щиро подякує за сприяння захисту, коли завчасно отримає в руки копію договору оренди на приміщення або схему, яка ідентифікує ваш простір.

Трапляються обшуки без ухвали суду, і тоді встановити їх законність можна тільки після обшуку.

7. Фінансова безпека

Забезпечте докази законного походження майна (товарних залишків) та володіння грошима для підвищення шансів на їх повернення після обшуку. Що більше журналів, блокнотів та окремих обліків руху коштів на паперових носіях, то важче сформувати історію походження грошей після вилучення. Що більше баз даних декларацій, безготівкових розрахунків та цифровізації, то простіше буде пояснити походження та повернути гроші, вилучені під час обшуку.

Легальне походження коштів із майнінгу, будь-якого успішного продажу крипти або інші цифрові джерела, які потім перетворилися на готівку, поки що не мають жодного впливу на суд, і їх, скоріш за все, вам не повернуть. Що зрозуміліша законна схема отримання грошей, то легше їх повернути.

Неочікуваним позитивним результатом від упорядкування вказаних ризиків є швидкість реакції компанії за зовнішні фактори за рахунок простих, зрозумілих та законних алгоритмів дій. Додатковий бонус – це лояльність колективу, атмосфера довіри та відчуття спокою від усвідомлення думки «ми готові до всього».

Обшук – це не кінець світу в прямому та переносному сенсі. Електрогенератор дасть світло на випадок блекауту. Готові алгоритми дій, доведені, проговорені та взяті до виконання, – збережуть компанію під час і після обшуку. 

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні