Категорія
Свій бізнес
Дата

Як реалізувати стратегію зростання бізнесу. Вісім кроків від консультанта Андрія Миронюка

5 хв читання

Добре написана стратегія не забезпечить зростання бізнесу. Компанії ростуть, коли стратегії реалізовані. Які кроки необхідні для того, щоб створити стратегію, яка буде втілена в реальність? Розповідає засновник Myroniuk Consulting Андрій Миронюк, викладач бізнес-школи УКУ, що допомагає зростати компаніям різних розмірів: від маленької кондитерської до МХП чи Visa.

Найпоширенішою та водночас найнепомітнішою для власника є проблема розсинхронізації команди. Коли кожен бачить ситуацію, цілі та плани по-різному. Навіть зіркова команда менеджерів не досягне нічого без початкової стратегії. Човен не зрушить з місця, якщо гребці гребуть у різні боки, навіть якщо вони найкращі у світі гребці.

Досить часто цю проблему ігнорують, оскільки не здогадуються про її існування або ж просто не визнають. Лідери щиро вірять, що всі на одній хвилі, навіть якщо самі не дуже чітко розуміють, що це за хвиля. 

Хороша новина в тому, що це можливо діагностувати та виправити.

Крок 1. Формування візії

Спочатку дайте чесну відповідь собі, яку саме компанію ви будуєте. Спробуйте використовувати якомога конкретніші показники та формулювання. Ви працюєте з командою вже не перший день, тому це, скоріше за все, не буде проблемою. Вірогідно, ви можете назвати цифри, відсотки та досягнення.

Крок 2. Розвідка

Тепер потрібно дізнатися думки вашого найближчого оточення з команди. Для цього в невимушеній формі, без офіційних процедур, за кавою або обідом обговоріть бачення з партнерами, керівниками напрямів або іншими ключовими менеджерами. Буде достатньо від трьох до пʼяти людей.  

Крок 3. Усвідомлення

Відповіді, які ви отримаєте, – не для критики чи обговорення. Ці відповіді для вас. На цьому етапі важлива довіра й підтримка, аби люди не боялися помилитися й тому показали чесну картину. В результаті можливі дві ситуації. Перша – ви всі на одній хвилі, відповіді збігаються, як по суті, так і за цифрами. Вітаю, у вас ідеально синхронізована команда. 

Та більш вірогідно, що розбіжності будуть накладатися одна на одну, і ви побачите реальну та невтішну картину. Не варто впадати у відчай. Якщо ви приймете для себе усвідомлення проблеми – ви на правильному шляху.

Шаблон для стратегії компанії

Як може виглядати стратегія компанії

Крок 4. Планування

Розвʼязати проблему організації можна лише спільними зусиллями, тож потрібно зібрати всіх на стратегічну сесію. На цьому кроці ви можете зауважити, що легше найняти консультантів, які проведуть стратегічне планування «як пише книжка» – і всі задоволені підуть додому в кінці робочого дня.

Викладаючи у бізнес-школі, чесно кажу студентам-підприємцям, що бізнесу не потрібна хороша стратегія. Бо від хороших стратегій бізнес не зростає. Він зростає від реалізованих. І між першими та другими величезна прірва. Річ у тім, що команда не хоче йти за чужою стратегією, люди не люблять йти до чужих цілей, які ставили не вони. Тому якщо ви хочете, щоб ваша стратегія реалізувалась, обовʼязково залучайте команду до розробки. Виділіть окремий день, попередьте заздалегідь команду, щоб владнали термінові справи і не відволікалися під час сесії.

Крок 5. Синхронізація

Підійдіть до сесії з позиції тренера: ваша команда очікує на надихаючу промову і хоче чути правдиве положення справ, розуміти виклики та власну важливість. Не вкладайте в промову свою візію, а саме замотивуйте людей, їх незаангажована думка нам знадобиться надалі.

Попросіть кожного члена команди уявити компанію через 10 років. Уявити, що компанія досягла успіху в їхньому розумінні. Попросіть кожного окремо відповісти письмово на три питання:

  • Яка ми компанія через 10 років?
  • Як ми змінили життя наших клієнтів та світ навколо?
  • Чому у нас хочуть працювати найталановитіші люди у світі?

За хвилин 15 попросіть кожного обговорити ці відповіді з сусідом та узгодити спільну відповідь від пари. Потім так само обговорити в командах по 4–5 людей та узгодити спільну відповідь від команди. Отримані відповіді ви зможете усі разом скласти в загальну візію – декілька речень, які описують ваше спільне бачення майбутнього компанії. 

Крок 6. Вимірювання успіху

Перша складова успішного бізнесу у вас уже є – це візія. Тепер треба покласти її на чіткі та вимірювані показники, що дасть змогу побудувати масштабовану систему. Простими словами, визначте три стратегічні цілі, що відображають візію. За якими числовими показниками ви зрозумієте, що візії досягнуто?

Наприклад, багато компаній мають у візії такий пункт, як «вийти на міжнародний ринок», але що саме стоїть за визначенням «міжнародності»? Компанія, що виробляє іграшки вирішила на сесії, що для них «міжнародність», це коли вони присутні на ринках 20 ключових країн, а «присутні» означає отримати Х грн з одного мешканця країни. Молодий ІТ-стартап визначив, що вони «вже продають на пів світу», для них «міжнародність» – це відкрити офіси ще в чотирьох країнах. Відповідно, тут немає правильної чи неправильної відповіді, є відповідь, що підходить вам.

Додавши конкретики до візії, ви можете переходити до плану дій із чіткими показниками ефективності, замість «нумо ставати ще більше міжнародними».

Крок 7. Каскадування візії

Тепер у вас є стратегічні цілі на 10 років та головні метрики, які стають вашою «системою координат». Надзвичайно важливо зараз буде з’ясувати, де ви знаходитеся в цій системі та як будете рухатися до наступної мети. 

Як правило, одна з трьох цілей – грошова. Тут легко зрозуміти ситуацію: рахуємо, скільки заробляємо зараз, і бачимо різницю, яку треба подолати за 10 років. Та може бути таке, що стосовно якоїсь мети ви поки що навіть не навчилися чи не почали заміряти показники. Це нормально. Просто першим етапом буде «навчитися заміряти показник».

Будь-який шлях починається з першого кроку. Каскадування візії – це планування траєкторії руху. Заплануйте, на яких показниках компанія має опинитися через рік, через три, через п’ять і через 10.  

Крок 8. Складання карти проєктів

Рухатися як до глобальної, так і проміжної мети допомагають конкретні проєкти. А краще декілька проєктів, адже маленькі впевнені кроки – це краще за один невпевнений стрибок. Тож виводимо від одного до трьох проєктів на кожну ціль. 

Для зручності можна створити фізичні паперові «картки проєктів», які потім розкласти на велику карту на дошці. До слова, візуалізація під час сесії значно полегшує сприйняття, і на виході у вас буде чіткий результат – стратегія на одному листі.

Обовʼязкові складові проєкту

  • Назва проєкту – для відокремлення від інших проєктів.
  • Ключові показники ефективності – як знати, що проєкт просувається чи завершився. Наприклад, за результатами аналізу, маємо список із п'яти найперспективніших країн для виходу.
  • Барʼєри – з якими перешкодами можемо зіткнутися. Наприклад, не знаємо, як визначити перелік цих країн, чи не маємо даних.
  • Ресурси – що нам треба, щоб виконати проєкт. Наприклад, консультація чи купити дослідження.
  • Відповідальний – визначаємо відповідального. Це може бути тільки хтось із присутніх. Якщо такої людини немає, відповідальним є СЕО, який може делегувати цей проєкт згодом.
  • Перший крок – що відповідальний збирається робити в першу чергу. Нормально, якщо це слід обдумати і скласти план проєкту з етапами та датами. 
  • Дата початку та дедлайн проєкту – наприклад, презентувати команді план проєкту до 10 травня.

Чарівна пігулка

Cама по собі стратегічна сесія не виправить вашу ситуацію магічним способом. Із синхронізацією потрібно постійно працювати, це і є головне завдання лідера. Навіть найкращим спеціалістам для досягнення результату потрібне однакове і чітке розуміння кінцевої мети. 

Стратегічна сесія займає день, та щоб все це було реалізовано, вам треба щотижня проводити статус за стратегічними проєктами. Це, умовно, година вашого часу, щоб бути завжди в курсі та вчасно допомагати, якщо виникатимуть труднощі. Адже без подальшої роботи у вас буде ще одна гарна стратегія, яку «забули» реалізувати.

Матеріали по темі

 

Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні