Категорія
Свій бізнес
Дата

«Звертайтесь до Міноборони через командирів». Як кодифікувати miltech-розробку за три місяці? Досвід виробника турелі Wolly Олега Проця

2 хв читання

Якнайбільше заходів у сфері оборони та фідбек про розробку з поля бою – рецепт, щоб прискорити кодифікацію в Міноборони. Що ще допоможе українським miltech-виробникам швидше отримати державні контракти? Розповідає співзасновник компанії DevDroid Олег Проць.

турель Wolly /надано пресслужбою

Турель Wolly Фото надано пресслужбою

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ідея розробити дистанційно керовану турель виникла з прагнення замінити людину на полі бою роботом. Кодифікація комплексу Wolly відбулася досить швидко – за три місяці та без надмірної бюрократії. Як це стало можливим? По-перше, ми брали участь у семи miltech-подіях в Україні, хакатонах та інших заходах у галузі. На цих подіях ми добре презентували наші рішення й були, відповідно, відзначені – до прикладу, взяли одну номінацію у хакатоні «Наступ машин». Тож до моменту, коли ми розпочали процедуру кодифікації, про нашу команду вже знали багато військових та профільних урядових організацій, зокрема представники Міністерства оборони та Мінцифри.

По-друге, держава трансформувала підхід до цього процесу за останні два з половиною роки. Оперативність у кодифікації та допуску продукту є одним із чинників, які стимулюють прогрес та розвиток виробника. Це розуміє як Міноборони, так і інші організації, відповідальні за озброєння та закупівлі. Проте виробникам слід починати кодифікацію лише після великої кількості тестів та випробувань – члени комісії розуміють і знають, як повинно працювати те чи інше обладнання.

Галузь помітно трансформувалась завдяки кластеру підтримки Defense Tech розробок Brave1. Ми на постійному зв’язку з їхньою командою, відвідуємо їхні заходи в Україні та за кордоном. Як представників українського miltech нас запросили на форум Recovery Ukraine у Берліні, де ми змогли продемонструвати роботу нашої турелі. На заході ми намагалися створити максимальне враження: учасники форуму могли керувати туреллю та працювати по цілях на одному з полігонів в Україні прямо з Берліна. Так вони переконалися в ефективності розробки.

На заходах Brave1 виробники можуть пітчити розробки урядовим структурам, військовим та інвесторам. Це дає змогу отримувати фідбек, рекомендації та прямі контакти з вищими посадовими особами держави (які оперативні в комунікації через особисті месенджери, поза межами заходів та хакатонів).

Важко сказати, скільки часу мине від початку процесу отримання кодифікації до перших замовлень від держави. Все залежить від складності розробки та кількості осіб, залучених до роботи. Наприклад, наша компанія створювалася та розвивалася за кошти засновників. 

турель

Турель Wolly на польових випробуваннях

У січні 2023 року з’явилася ідея розробки в колі однодумців, а в листопаді ми заснували компанію. Важливо вірити в ідею та винахід, оскільки на шляху до певного результату виникали сумніви, чи зможемо ми довести ідею до логічного завершення, чи вистачить ресурсів для реалізації. Коли ми дійшли до MVP, зрозуміли, що дороги назад немає. Станом на вересень 2024 року ми досягли точки беззбитковості, отримавши декілька контрактів від держави. Після виконання сподіваємося на збільшення кількості контрактів та масштабування компанії. 

Держава пропонує багато майданчиків, де можна пітчити розробки (зокрема, Brave1, ZBROYARI), залучати інвестиції та мати доступ до нетворкінгу за участю урядових представників. Найкращі способи просувати розробку – демонструвати її ефективність на полі бою, отримувати позитивні відгуки від військових, створювати відео з роботою та результатами. Тоді запити від командирів військових частин будуть подані до розпорядників коштів – формуватиметься потреба в продукції виробника. 

Ми передали кілька турелей бойовим підрозділам, щоб отримати фідбек в умовах бойового застосування. Намагаємось формувати на всіх рівнях ідею: життя людини – найдорожче, на війні нехай руйнуються роботи.

Навіть якщо ви не отримали кодифікацію від Міноборони, а відповідно, державних контрактів на великі партії, ви все одно робите неоціненний вклад у перемогу України. Ворог має перевагу в людському ресурсі, тому ми маємо докласти зусиль, щоб зберегти життя кожного українського захисника і перемогти ворога завдяки інноваційним підходам та зброї.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд