Сергій Тронь, один із інвесторів Біткоїн-індустрії, родом з України. /з особистого архіву
Категорія
BrandVoice
Дата

Біткоїн-максималізм: Як WhiteRock Management та Bitcoin Magazine впроваджують масадопшн

Сергій Тронь, один із інвесторів Біткоїн-індустрії, родом з України. Фото з особистого архіву

Сергій Тронь, один із інвесторів Біткоїн-індустрії, родом з України. Його холдингова компанія White Rock Management спеціалізується на масштабуванні децентралізованої мережі Біткоїн, створенні та керуванні багатофункціональними дата-центрами по всьому світу, а американське видання Bitcoin Magazine має амбіції стати українською альма-матер для біткоїн-ентузіастів.

Ми розпитали Сергія про перспективи криптоіндустрії в Україні та світі, про регулювання галузі, терміни перетворення біткоїна на традиційний платіжний засіб та освітні перспективи.

  • Почнемо з витоків. Як виникла ідея створити WhiteRock Management?

Я родом із класичного бізнесу. Володів інвестиційною групою, інтереси якої були представлені у банківській, енергетичній, логістичній та нафтовій сферах. Досвід і еволюція моїх бізнесів привела мене до біткоїна.

Уперше біткоїн привернув мою увагу, коли я почув, як невелика китайська провінція отримує 40% свого ВВП від майнінгу. Після цього я вирушив у робочу поїздку до Китаю, і вже за вісім місяців ми запустили перший проєкт з майнінгу в Україні. Зараз ми масштабувалися до вертикально інтегрованого холдингу зі штаб-квартирою в Цузі, де розташовані великі криптопроєкти.

Сьогодні на біржі Nasdaq присутні понад 20 публічних компаній, які спеціалізуються на майнінгу Біткоїна. Можна сказати, ми – компанія, яка забезпечує роботу світової мережі блокчейна Біткоїна, відповідаємо усім міжнародним нормам прозорості роботи та стандартам корпоративної аудиторської звітності, яку вже третій рік підтверджує PricewaterhouseCoopers.

  • Думаю, не секрет, що там, де майнінг, є й дискусії про екологічні ризики. Як ви думаєте, чи не є ця тема гіперболізованою?

Шкода від майнінгу біткоїна не більша, ніж від інших видів виробництв. Якщо ваше виробництво засноване на використанні зелених джерел енергії, то це на 100% екологічно. Досі немає жодної оцінки, і багато хто, відповідно, намагається на цьому спекулювати. 

У випадку з White Rock Management ця дискусія починається і закінчується на тому, що саме ми використовуємо у своїй роботі. Наша компанія є членом усіх міжнародних асоціацій із захисту клімату, а також відповідає корпоративним нормам ESG. Ми виробляємо тільки зелений біткоїн, споживаючи електроенергію, вироблену на гідрогенерації.

з особистого архіву

Сергій Тронь, його холдингова компанія White Rock Management спеціалізується на масштабуванні децентралізованої мережі Біткоїн, створенні та керуванні багатофункціональними дата-центрами по всьому світу, а американське видання Bitcoin Magazine має амбіції стати українською альма-матер для біткоїн-ентузіастів. Фото з особистого архіву

  • Проте все ще існують побоювання, що регулятори уважно стежитимуть за майнінговими компаніями. У такому разі чи можемо ми майнити на альтернативних джерелах енергії, наприклад, таких як сонячна енергія, як план Б?

Зможемо. Вже існують проєкти, що використовують сонячну енергію, але їхній недолік у низькій ефективності за рахунок постійної подачі енергії.

Також успішно розвиваються проєкти з майнінгу на атомній генерації, переважно у США.

Майнери перебувають у постійному пошуку альтернативних джерел електроенергії, які не застосовуються в класичному виробництві.

Один із прикладів – наша компанія реалізувала проєкт у Техасі з переробки потокового газу (flare gas) в електроенергію, яка надалі використовується для забезпечення роботи дата-центру. Це один із кейсів, коли побічний продукт нафтовидобутку утилізується подібним чином і не забруднює атмосферу.

  • А як справи з українським регулюванням? Це теж одна зі складних після обмежень Нацбанку тема.

Легалізація криптовалют в Україні за правильного підходу може стимулювати економічне зростання, залучати інвестиції, створювати робочі місця та сприяти інноваціям у країні.

Також не слід забувати про основні принципи біткоїна – технологічність, прозорість, свобода. Законодавство має бути гнучким, щоб сприяти інноваціям та розвитку у сфері криптовалют, замість того щоб обмежувати його розвиток шляхом авторитарного регулювання. Ці принципи є основою кожного сучасного суспільства.

Людство втомилося від регуляцій системи владою, обмеження людей у свободі вибору та потребує справедливості для кожного. Біткоїн може дати людям свободу та незалежність.

Головна мета розвитку проєкту Bitcoin Magazine Ukraine – надати українському суспільству найкращу у світі експертизу щодо Біткоїна. Відсутність обʼєктивного джерела інформації створює стереотипи, а незнання призводить до помилок під час спроб альтернативного інвестування.

Ми є частиною світового інформаційного конгломерату, який об’єднує галузь проведенням наймасштабнішої щорічної конференції Bitcoin 2023 в Америці. А з 2022 року вона відбувається в Центральній Європі. Однак важливими є також проведення щомісячних мітапів Bitcoin Magazine в Україні задля масштабування та інтеграції українських талантів у світову індустрію.

  • Меттью Грем у своєму інтервʼю зазначив, що ринок майнінгу не має перспектив через низьку маржу і велику конкуренцію. Що б ви могли протипоставити такій думці?

Я ставлюся до компанії не як до стартапу. В основі нашого підходу – збереження класичних стандартів ефективності показників бізнесу. І тут важливим фактором залишається собівартість виробництва (cost of production) щодо співвідношення до біржової вартості на даний момент, а також співвідношення показників коефіцієнта прибутку.

Важливо зауважити: ринок минулого року впав на 92% від свого максимуму, а ми на цьому ринку продовжили активний розвиток і за підсумком 2022 року офіційно показали прибуток на тлі того, що решта майнерів сформувала великі збитки.

з особистого архіву

Mike Germano, президент Bitcoin Magazine та Сергій Тронь, власник White Rock Management Фото з особистого архіву

  • Ви згадали про конференцію. Як і чому майнінгова компанія раптом отримала едукаційну мету? Чи немає в цьому прихованого продажу продукту чи спроби виростити біткоїн-електорат на майбутнє?

Насамперед важливо наголосити, що ми не пропонуємо жодного продукту власного виробництва, а підтримуємо роботу децентралізованої мережі Біткоїн, яка є унікальною та унеможливлює залежність від зовнішніх факторів впливу.

Логіка проведення подібних конференцій ґрунтується на відкритому доступі спільноти до світових спікерів та лідерів думок в індустрії, а також збирає топів і простих хлопців в одному місці, допомагаючи налагодити комунікацію.

Цьогоріч на Bitcoin 2023 був Адам Бек, про якого згадано в White Рaper Біткоїна. Він проводив лекції, розповідав, як це було, коли йому надіслали на email лист від Сатоші в 2009 році. Експертиза таких спікерів є цінною.

Зараз дедалі більше проєктів спрямовано у бік трендів світової економіки, а конференція – це місце, де вони збираються, і це зовсім інший рівень відносин. Тобто це як одна сімʼя: люди спілкуються, пʼють каву та із задоволенням розповідають про свої проєкти, обмінюються думками й отримують цінні знання.

  • Припустимо, я – проєкт, і я дуже хочу зацікавити Сергія Троня з метою інвестицій. Що мені треба зробити?

Почнемо з того, що Біткоїн-індустрія – це не стартап, а напрям, який з кожним днем стає більш інституалізованим та інтегрованим у світову спільноту.

Ми як біткоїн-максималісти концентруємося на масштабуванні та зростанні.

Відповідно, ви можете бути для нас цікаві, якщо маєте потенціал якоїсь інфраструктури, наприклад, джерела енергії, або data-центру, який ви для чогось використали і вирішили використовувати для майнінгу. Або ви маєте гарний технічний потенціал, знаєтеся на технології блокчейну та можете працювати з обладнанням.

                                                

  • А до Bitcoin Magazine ви прийшли із цією самою метою? Будувати едукаційну платформу? Чи це більше про ще одне криптомедіа?

                     

Ми з командою шукали комʼюніті, яке могло б розділити з нами основні цінності біткоїна, і свій вибір зупинили на команді професіоналів, яка створила світове видання з найкращим контентом та експертизою. Головна мета – зробити Україну частиною світової екосистеми, привнести найкращу експертизу та професійний досвід зі світової галузі до української аудиторії.

               

Bitcoin Magazine надає українцям світовий контент із кращою аналітикою, право самим обирати та визначати майбутні ризики. Криптограмотність є ключовим фактором майбутнього розвитку, тому потрібна реалізація освітніх проєктів.

У наших планах – провести масштабну конференцію в Україні із запрошенням топспікерів та експертів світового рівня. Проведення цього заходу створить сприятливе інформаційне посилання для міжнародних інвесторів і приверне увагу до країни з величезним потенціалом для майбутнього розвитку та залучення інвестицій.

з особистого архіву

Сергій Тронь, один із інвесторів Біткоїн-індустрії, родом з України. Фото з особистого архіву

  • А чи має Україна майнінгові перспективи?

Насамперед Україна має продемонструвати велику відкритість до інновацій. Характер українців чимось схожий за основними принципами з біткоїном: свобода, яка є безцінною, сила та потужність.

На жаль, зараз неможливо повністю визначити шкоду, яку завдано промисловим підприємствам. Попередні оцінки вказують на катастрофічну ситуацію для промисловості, щонайменше понад 400 промислових підприємств знищено або суттєво пошкоджено.

  • І чи є якісь метрики для позитивної динаміки?

Позитивним фактором для енергосистеми є синхронізація енергосистеми України з Entso-E (з березня 2022 року), що дозволяє вийти на преміальні ринки Європи. Але пошкодження енергетичної інфраструктури не дозволяють суттєво наростити експорт, а будівництво нових ЛЕП, відновлення пошкоджених і модернізація існуючих – це тривалі й капіталомісткі процеси.

Отже, можна припустити, що на нас чекає тривалий період, коли генерація буде обмежена спадом споживання, а також мережевими проблемами.

Виробництво цифрових активів може стати ефективним і необхідним інструментом для енергосистеми України у післявоєнні роки.

  • Який від цього прибуток для українців та держави?

Насамперед – оперативно, без істотних інвестицій з боку енергосистеми завантажити базовий сегмент генерації. По-друге, надати енергогенеруючим компаніям можливість оптової реалізації електроенергії платоспроможним клієнтам.

Своєю чергою, розвиток в енергосистемі великих, високоманеврених і водночас гнучких споживачів дозволяє активно реалізувати програми балансування (частоти та потужності).

Вже сьогодні в низці європейських країн майнінгові дата-центри є ключовими учасниками балансуючих програм, сучасне обчислювальне обладнання у поєднанні з передовими програмними продуктами дозволяють досягти вимог операторів мережі (розвантаження менше ніж за пʼять секунд), і Україна може бути серед них.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні