Михайло Фрідман /Getty Images
Категорія
Компанії
Дата

Колишній «Альфа-Банк» Фрідмана тепер офіційно дозволили націоналізувати. Як та коли це відбудеться

Михайло Фрідман Фото Getty Images

Яким буде останній крок на шляху до перетворення Sense Bank російських бізнесменів Михайла Фрідмана та Петра Авена на держбанк

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

29 травня Верховна Рада з другої спроби ухвалила в цілому законопроєкт №9107-1 про націоналізацію системно важливих банків, що дозволить державі націоналізувати колишній Альфа-Банк Україна. 16 червня закон підписав президент Зеленський.

Тепер НБУ зможе запустити процедуру націоналізації. Коли це може статися та що залишилось подолати на шляху до збільшення кількості держбанків?

Як будуть націоналізувати Sense Bank

Після того як закон набуде чинності, держава зможе використати ключову його новацію: націоналізація системно-важливого банку можлива на підставі, якщо проти нього та/або його власників застосовані українські чи міжнародні санкції. Такою установою на українському ринку зараз є тільки Sense Bank.

Sense Bank (екс-Альфа-Банк) /sensebank.com.ua

Sense Bank (екс-Альфа-Банк) Фото sensebank.com.ua

Якою є процедура? Спочатку комітет з банківського нагляду Нацбанку має аргументувати доцільність націоналізації з точки зору фінансової стабільності, розповідає на правах анонімності співрозмовник у одній з держструктур, що займатиметься націоналізацією. Далі цю рекомендацію має затвердити правління НБУ.

Після рішення НБУ Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) призначить тимчасову адміністрацію в банк, каже Forbes автор законопроєкту, нардеп і голова фінансового комітету Ради Данило Гетманцев. «Потім Міністерство фінансів за погодженням із НБУ призначає тимчасову Наглядову раду банку, а Наглядова рада вже призначає тимчасове правління», – уточнив нардеп.

Весь процес націоналізації починаючи від підписання закону Зеленським займе близько двох тижнів, прогнозує посадовець в одній із держструктур, що безпосередньо відповідає за націоналізацію. «Сама процедура – це три дні», – каже він.  

Які наслідки матиме націоналізація «Сенсу»

Один з ключових викликів перед державою – знайти новий менеджмент у Sense Bank. Четверо співрозмовників Forbes, дотичних до процесу, зазначили, що не знають, хто може увійти до правління вже державного Sense Bank. Двоє заявили, що поки у НБУ та Мінфіну навіть немає кандидатур на розгляді. Тимчасове керівництво банку працюватиме, поки на конкурсній основі не буде обране постійне, підсумовує Гетманцев.

Головне, що завдяки новому закону націоналізація банку відбуватиметься без переривання будь-яких робочих процесів, клієнти не повинні відчути цього. «Банк продовжує працювати, він просто змінює власника – ним стає держава», – каже Гетманцев. 

Колишній «Альфа-Банк» Фрідмана тепер офіційно дозволили націоналізувати. Як та коли це відбудеться /Фото 1

Чи варто остерігатися можливих позовів з боку нинішніх акціонерів – росіян Михайла Фрідмана, Петра Авена та партнерів? За новим законом вони зможуть претендувати на компенсацію виключно за рахунок коштів Російської Федерації. Тобто без репарацій вони не отримають нічого. 

Націоналізація «Сенсу» означатиме і збільшення частки держави у банківському секторі. За підсумками першого кварталу 2023-го, ця частка за чистими активами становила 50,9%. Згідно зі статистикою НБУ, частка Sense Bank – 3,15%. Тобто у випадку його націоналізації держбанків стане пʼять, а їхня частка на ринку збільшиться до понад 54%.

У новій стратегії НБУ перспективи розширення частки державних банків в активах банківської системи вказані серед можливих загроз. Під час презентації стратегії голова Нацбанку Пишний зазначив, що довгострокова ціль – приватизація частини державних банків, проте зараз немає необхідних для цього умов.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні