ЗАЕС /Getty Images
Категорія
Компанії
Дата

Ядерна бочка Європи. На Запорізькій АЕС залишилося вп’ятеро менше працівників, обладнання деградує. Як ЗАЕС працює під окупацією

ЗАЕС Фото Getty Images

Найбільша атомна електростанція Європи – Запорізька АЕС – майже рік окупована російськими військами. Співробітники станції розповіли Forbes, яким тортурам піддаються працівники, навіщо росіянам АЕС та чи є загроза ядерної катастрофи

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

«Я жив у постійному страху за своїх людей, – каже Forbes керівник підрозділу ЗАЕС Олег Дудар, який виїхав з Енергодара в серпні. – Іноді хтось зникав назавжди, а хтось повертався через два тижні з синцями, порваними сухожиллями, часто з переламаними ребрами».

Російські військові та співробітники ФСБ викрадають співробітників із домівок, на вулиці, біля прохідної АЕС, каже працівник ЗАЕС Андрій, який виїхав зі станції в липні. «Одного з керівників мого цеху викрали з дому вночі. Більше я його не бачив», – стверджує він. 

Репресії почалися майже одразу після захоплення станції в березні 2022-го, каже Дудар. На початку лютого 2023-го викрадення почастішали, повідомив міський голова Енергодара Дмитро Орлов під час телемарафону. «Катівень кілька. Вони є в місті і на території промислового майданчика, – говорить він. – Через обмежену кількість місць у катівнях людей періодично випускають». 

Росіяни вдаються до тортур, щоб змусити працівників ЗАЕС узяти російське громадянство і підписати контракт із російським «Росатомом», повідомляє Орлов.

Боротьба за працівників

Напередодні російського вторгнення на станції працювало 11 000 людей, зараз – 2000, за даними «Енергоатому». Ці співробітники підписали контракт із «Росатомом», з ними тимчасово призупинено трудові відносини, каже Forbes в.о. гендиректора ЗАЕС Дмитро Вербицький.

Решті працівників «Енергоатом» продовжує виплачувати зарплату, повідомили в пресслужбі компанії у відповідь на запит Forbes. З 1 січня росіяни заборонили розрахунки в гривні в Енергодарі під страхом тортур, хоча гривня ще залишається в обігу, каже Дудар.

«Фактично «Енергоатом» поставив нас перед вибором: або ви патріоти й не виходите на роботу, або зрадники, які продовжують працювати на станції, щоб запобігти аварії», – каже Дудар.

«Енергоатом» звільняє співробітників ЗАЕС на підставі закону про колабораційну діяльність, якщо факти добровільної згоди на співпрацю з окупантами підтверджено, повідомила пресслужба компанії. Таким підтвердженням може стати лист від СБУ, каже колишня членкиня колегії Державної інспекції ядерного регулювання (ДІЯРУ) Ольга Кошарна.

Ядерна бочка Європи. На Запорізькій АЕС залишилося вп’ятеро менше працівників, обладнання деградує. Як ЗАЕС працює під окупацією /Фото 1

Росіяни захопили Запорізьку атомну електростанцію у ніч з 3 до 4 березня. Артилерійські обстріли не вщухали з 23:00 до 4:30

На початку червня на станцію приїхав Ренат Карчаа, який назвав себе радником директора «Росатома», каже Дудар із ЗАЕС. Разом із призначеним росіянами «міським головою» із позивним «Волга» він прийшов на одну з нарад працівників і заявив: «Росія тут надовго, а ви станете її громадянами й працюватимете на «Росатом».

Решту дня Дудар обговорював із підлеглими цю нараду. «Колеги тоді говорили, що не працюватимуть на ЗАЕС у разі роботи станції на Росію, – каже він. – Зараз дехто з них був змушений підписати контакт із «Росатомом».

Тільки 5 жовтня президент РФ Володимир Путін своїм «указом» передав окуповану Запорізьку АЕС в управління новоствореної компанії «Експлуатуюча організація Запорізької АЕС», яка є дочірнім підприємством «Росатома».

Приблизно половина співробітників станції змогли виїхати з міста, решту працівників, які відмовились від контракту з «Росатомом», росіяни не пускають на АЕС, за даними пресслужби «Енергоатома» станом на кінець лютого.

ЗАЕС із вересня 2022-го зупинено. 2000 людей недостатньо, щоб відновити її роботу і безпечно управляти станцією, каже в.о. гендиректора ЗАЕС Вербицький. «Росіяни намагаються вербувати нових співробітників, у тому числі з Росії, але невідомо, скільки їх уже є на станції», – додає він.

Навіщо росіянам Запорізька АЕС

Росіяни захопили Запорізьку атомну електростанцію в ніч з 3 на 4 березня. Артилерійські обстріли не вщухали з 23:00 до 4:30, згадує Дудар. ЗАЕС, за його словами, захищали близько 200 нацгвардійців із легкою стрілецькою зброєю. 

Після окупації на станції перебуває близько 500–600 російських військовослужбовців із військовою технікою. Наприкінці березня на станцію приїхали близько 10 співробітників «Росатома», потім було декілька їх ротацій, каже Дудар.

Російські енергетики вивчали ЗАЕС, щоб зрозуміти, чим українські атомні електростанції відрізняються від російських. Наприклад, вони вивчали підстанцію ЗАЕС, яка видає потужність станції в мережу.

Через якийсь час російські військові її обстріляли, станція була знеструмлена. «А «росатомці» дивляться, як ми з цим справляємося. Росіяни робили декілька таких експериментів, які на своїх АЕС змоделювати не зможуть», – каже Дудар. 

Ймовірно, ці дані допомогли росіянам підготуватись до масованих ударів по українській енергосистемі, які розпочались з 10 жовтня.

Чи може Росія використовувати електрику ЗАЕС для своїх потреб? Навіть якщо «Росатом» завербує достатню кількість співробітників для запуску АЕС, вони не зможуть постачати електрику в Крим, упевнений Дудар. «Поки їм заважають ЗСУ, які руйнують підстанції, опори ЛЕП, які зʼєднують станцію з Кримом», – каже Дудар. За його словами, зараз для Росії станція виконує роль важеля тиску на Україну і світ.

Чим важлива ЗАЕС /Getty Images

Чим важлива ЗАЕС

Потужність Запорізької АЕС – понад 6 ГВт. Чотири з шести енергоблоків станції працюють на паливі американської компанії Westinghouse, решта – на російському паливі.

Це найбільша атомна електростанція в Європі та дев’ята за потужністю у світі. До війни вона забезпечувала виробництво майже чверті електроенергії в країні. У 2021 році електростанції України виробили 156,6 млрд кВт·год, ЗАЕС – 35,5 млрд кВт·год.

Російські війська окупували ЗАЕС на початку березня, завівши туди близько 500 солдатів, танки та важке озброєння, зокрема вибухівку. Також на станції присутній персонал «Росатома».

Рік під окупацією і без повноцінного штату

Через простій ЗАЕС та зупинку всіх енергоблоків відбувається поступова деградація систем і обладнання станції, каже Вербицький. «Порушений необхідний температурний режим роботи станції», – додає він. 

До середини вересня, поки станція не була повністю зупинена внаслідок російських обстрілів, «Енергоатом» відправляв на АЕС вантажі з обладнанням для ремонтів, каже в.о керівника ЗАЕС. 

Гумконвої із запчастинами від «Енергоатому» приходили кілька разів, каже Дудар. «Ці 15–20 вантажівок раз на два місяці вирішували тільки нагальні потреби, й то не до кінця», – каже він.

Проблема не тільки у відсутності запчастин для ремонту обладнання, каже Дудар. Для виконання робіт потрібні підрядники, які приїжджали з індустріальних районів – Дніпропетровської, Львівської, Харківської областей. «Зрозуміло, що зараз ніхто з них не приїде», – каже він.

Щоб розвʼязати цю проблему, Росія хоче привезти на ЗАЕС близько 150 ремонтників, які працювали на Білоруській АЕС, повідомила пресслужба «Енергоатома» в кінці січня.

Ще одна проблема – нестача персоналу на станції. Замість стандартних змін по шість годин, співробітники станції вимушені працювати по 16 годин без відпочинку, йдеться у вересневому звіті МАГАТЕ. Це може призвести до збільшення кількості помилок персоналу, попереджають спеціалісти МАГАТЕ. 

«Це величезна проблема. Ми можемо зіткнутися з тим, що в разі аварійної ситуації на робочому місці просто може не бути потрібних фахівців», – говорила у вересні Forbes Кошарна.

Getty Images

Замість стандартних змін по шість годин, співробітники станції вимушені працювати по 16 годин без відпочинку Фото Getty Images

Наскільки небезпечна ситуація на ЗАЕС

Наскільки ситуація загрозлива? Ті працівники, що лишаться на станції, можуть підтримувати її безпечну експлуатацію, поки енергоблоки зупинені, каже Дудар. Наразі станція не виробляє електроенергію, а тільки споживає її з української енергосистеми – близько 100 МВт, повідомила пресслужба «Енергоатома».

Якщо звʼязок станції з енергосистемою України розривається, ЗАЕС заживлюють від дизельних генераторів. На кінець лютого станція п’ять разів втрачала живлення від енергосистеми внаслідок російських обстрілів, каже Кошарна.

На ЗАЕС є 20 дизельних генераторів потужністю майже 6 МВт кожен: по три на блок і дві загальностанційні, каже Дудар. Штатний запас дизеля розрахований на 10 діб безперервної роботи усіх дизелів, уточнює він.  

Якщо за ці 10 діб звʼязок з енергосистемою не буде відновлено, ЗАЕС залишиться повністю без живлення. Тоді відключаться насоси, які допомагають відводити тепло з активних зон енергоблоків, каже Дудар. За кілька годин ядерне паливо спалить корпус ядерного реактора. Навколишнє середовище від викиду палива має захистити бетонна плита. Але навіть в такому випадку радіацією буде забруднено все в радіусі понад 10 км навколо станції, каже він.

Найгірший сценарій – якщо паливо прорве бетон і потрапить у ґрунт та Дніпро. «Тоді наслідки будуть ще гіршими, ніж на Чорнобилі і Фукусімі, оскільки ЗАЕС потужніша, – каже Дудар. – Південь України стане непридатним для життя і господарської діяльності».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні