Категорія
Інновації
Дата

Ізольований Донбас. Zoom, Duolingo, OpenAI вважають неокуповані міста Донеччини «санкційними» та блокують українських користувачів. Чому цю проблему не вирішено на другий рік війни

Електрики Elite-Line відновлюють пошкоджений магістральний кабель у селищі Біленькому Донецької області /надано пресслужбою

Електрики Elite-Line відновлюють пошкоджений магістральний кабель у селищі Біленькому Донецької області Фото надано пресслужбою

Американські Zoom, Duolingo, Ebay та інші онлайн-сервіси блокують клієнтів українських провайдерів у прифронтових регіонах. Причина – страх отримати штраф через антиросійські санкції. Наскільки це серйозна проблема

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

«Діти не можуть віддалено навчатись, співробітники не можуть працювати», – скаржиться Микола Кучерук у листі до Інтернет Асоціації України (ІнАУ). Він – власник одинадцятирічного інтернет-провайдера Elite-Line, що обслуговує Краматорськ та Дружківку на Донеччині. 

Українська армія звільнила ці міста від терористів так званої «ДНР» ще у липні 2014-го. Однак низка популярних міжнародних сервісів блокує доступ користувачів, вважаючи ці території непідконтрольними Україні. Випадок Elite-Line не унікальний – схожі проблеми з початку повномасштабного вторгнення мають й інші провайдери з прифронтових Донеччини й Луганщини. Що відбувається?

Електрики Elite-Line відновлюють зв'язок у Краматорську після російського ракетного обстрілу /надано пресслужбою

Електрики Elite-Line відновлюють зв'язок у Краматорську після російського ракетного обстрілу Фото надано пресслужбою

Хто і чому блокує прифронтові українські міста

Абоненти Elite-Line не мають доступу до сервісів понад десятка міжнародних технокомпаній, здебільшого американських. Чіткої системи немає. У списку – гігант електронної комерції eBay, сервіс відеоконференцій Zoom, освітня платформа Duolingo, офіційні сайти Lenovo й виробника «розумних» пилосмоків iRobot. Доступ також заблокували популярні сервіси віддаленого доступу TeamViewer й AnyDesk, ігрові Steam та Supercell.

Блокування тривають із початку повномасштабного вторгнення, каже Кучерук, і аналогічні проблеми мають усі провайдери з Донецькою й Луганською «прописками». До великої війни в Україні працювало понад 6000 провайдерів фіксованого інтернету, за оцінками ІнАУ, здебільшого дрібних й середніх локальних компаній. Проте актуальні дані про кількість гравців та їхніх абонентів вже півтора року засекречено.

В Донецькій та Луганській областях залишилося 20–30 провайдерів, оцінює Кучерук. Проблеми з доступом до іноземних сервісів мають абоненти CDC зі Слов’янська та «Дельта» з Курахового, підтвердили Forbes у службах підтримки компаній. «Проблеми з помилковим блокуванням наших діапазонів IP-адрес були й залишаються», – каже технічний директор «Дельти» Олексій Антикуз.

«Відповідно до чинних економічних санкцій і торговельних обмежень eBay недоступний у вашому регіоні», – повідомляє майданчик користувачам Elite-Line. Аналогічні за змістом повідомлення отримують клієнти, що намагаються скористатися геймерськими сервісами Nvidia, Steam, фінського розробника ігор Supercell, гри World of Tanks тощо.

Сайт ChatGPT. Скріншот Миколи Кучерука

Сайт ChatGPT. Скріншот Миколи Кучерука

Сайт SourceForge. Скріншот Олексія Антикуза

Сайт SourceForge. Скріншот Олексія Антикуза

Сайт Evanto. Скріншот Олексія Антикуза

Сайт Evanto. Скріншот Олексія Антикуза

Відеогра Clash of Clans. Скріншот Миколи Кучерука

Відеогра Clash of Clans. Скріншот Миколи Кучерука

Лист від французького постачальника хмарних послуг OVH. Скриншот Миколи Кучерука

Лист від французького постачальника хмарних послуг OVH. Скриншот Миколи Кучерука

Помилка на сайті eBay. Скриншот Миколи Кучерука

Помилка на сайті eBay. Скриншот Миколи Кучерука

Попередній слайд
Наступний слайд

Працювати на тимчасово окупованих територіях – вірний спосіб отримати мільйонний штраф через антиросійські санкції. Британським компаніям недотримання санкційного законодавства може коштувати до $1,2 млн, свідчить закон про порушення фінансових санкцій. Американська Microsoft у квітні 2023-го отримала штраф на $3,3 млн від управління з контролю за іноземними активами (OFAC) за постачання софту підсанкційним компаніям, причетним до будівництва Керченського мосту.

«Вони не розуміють що саме належить до «ДНР/ЛНР», і тому почали блокувати повністю Донецьку та Луганську області», – каже Кучерук. Чому Краматорськ і Дружківка, що з 2014 року деокуповані Україною, вважаються непідконтрольними, жодна з компаній офіційно не пояснює.

Наслідки блокування очевидні – з лютого 2022-го Elite-Line втратив близько 33% абонентів, підраховує Кучерук. Причини – не лише практичні, а й репутаційні. «Абоненти вважають, що якщо сервіси у місцевого провайдера забанили, значить, він бере інтернет через окуповані території або через РФ», – каже медіаексперт та колишній член правління ІнАУ Олександр Глущенко. Які є варіанти розвʼязати проблему?

Електрики Elite-Line відновлюють оптичні кабелі в Дружківці після російських обстрілів /надано пресслужбою

Електрики Elite-Line відновлюють оптичні кабелі в Дружківці після російських обстрілів Фото надано пресслужбою

Розблокування у ручному режимі та юридичний «переїзд»

Міжнародні IT-гіганти не вперше вдаються до блокувань, не розбираючись у фактичному статусі територій. І чи не єдиний спосіб повернути сервіси – розвʼязати проблему в ручному режимі.

У березні 2022-го розблокувати платіжну систему GooglePay на Донеччині вдалося тільки після втручання державного ПриватБанку. OpenAI відкрила українцям доступ до надпопулярного ChatGPT лише в лютому 2023-го, після тривалих перемовин за участі Мінцифри. Топменеджмент компанії побоювався, що російські пропагандисти користуватимуться її текстовим ШІ, але не знав, як відфільтрувати користувачів із тимчасово окупованих регіонів. 

Втім, і тут успіх лише частковий. На Донеччині ChatGPT так само заблокований, кажуть Кучерук та Антикуз із «Дельти». За спроби завантажити чат-бот користувачі бачать повідомлення, що «цей сайт неможливо завантажити». За участі Мінцифри, депутатів й чиновників місцевої військово-цивільної адміністрації Elite-Line вдалося відновити доступ до Google Cloud Platform та французького постачальника хмарних послуг OVH. Раніше компанії розмито відписували, що провайдер знаходиться на території, де не можна надавати послуги «відповідно до нових міжнародних правил».

«Місцеві провайдери стали заручниками ситуації, – каже Глущенко. – Держава повинна виходити на новий рівень комунікації». У їхніх абонентів варіантів небагато – користуватися VPN. Або ж переходити до компаній, що зареєстровані подалі від фронту, наприклад загальноукраїнських Volia, Kyivstar, lifestell, Vodafone тощо. Звернутися до техногігантів із проблемою Elite-Line обіцяє ІнАУ. Наразі провайдер не отримав чіткого рішення від асоціації. Як із блокуванням боротимуться чиновники, Forbes запитав у Мінцифри. На момент публікації матеріалу відповідь не надійшла. 

Вихід для дрібних провайдерів – змінити «прифронтову прописку». На початку 2022-го на фоні проблем із GooglePay деякі провайдери перенесли платіжні адреси в інші міста, каже Антикуз. «Змінили на Дніпро – і все запрацювало», – стверджує він. Кучерук розглядає можливість перереєструватися у Києві. Які тут ризики? 

Є вірогідність, що перереєстрація компанії – лиш тимчасове рішення. IP-адреси між українськими провайдерами розподіляє нідерландський реєстратор RIPE. Він може розцінити «переїзд» як спробу обійти міжнародні санкції. RIPE дотримується політики нейтралітету, й усі провайдери будь-що мають виконувати правила, каже голова правління ІнАУ Олександр Савчук.

«Не можна, сидячи в Краматорську, прикидатися Києвом. Ніхто не повірить», – скептично каже Глущенко. Водночас не відкидає імовірність, що блокування розповсюджуватимуться прифронтовими регіонами незалежно від успіхів ЗСУ. «У цивілізованому світі, якщо хтось наклав санкції, то інші компанії починають брати приклад», – каже Глущенко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні