Як українцям ChatGPT відкривали. Forbes дізнався, як Україна переконала топів OpenAI розблокувати популярний ШІ-інструмент /Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна
Категорія
Інновації
Дата

Як українцям ChatGPT відкривали. Forbes дізнався, як Україна переконала топів OpenAI розблокувати популярний ШІ-інструмент

Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна

Розблокування флагманських продуктів американської OpenAI для України виглядає як дипломатична перемога. Forbes дізнався, що відбувалося за її лаштунками і чи з’явився прецедент для інших сервісів

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

18 лютого 2023-го українці офіційно отримали доступ до сервісу генерації зображень DALEE-2 та ChatGPT. На той момент чат-бот від OpenAI працював вже майже три місяці й набрав понад 100 млн користувачів зі всього світу. 

Україна ж увесь цей час офіційними й неофіційними каналами мала доводити, що її громадяни теж мають право користуватися передовими технологіями. Для перемовин знадобився нетворк Мінцифри та колишнього міністра економіки. До чого тут тимчасово окуповані території та острах російської пропаганди? 

Чи мріють пропагандисти про штучний інтелект

У листопаді 2021-го заснований Ілоном Маском та Семом Альтманом ШІ-розробник OpenAI дозволив тестувати свої нейромережі широкій аудиторії. України в списку «відкритих» країн не було, як і пояснень такого рішення. Компанія лише розмито повідомляла, що не може «забезпечити безпечний доступ» у деяких регіонах, серед яких Росія, Афганістан, Білорусь та Іран.

Роком пізніше, коли хіти OpenAI DALLE-2 та ChatGPT стали хедлайнерами ШІ-лихоманки, з проханням зняти блокування до компанії звернулося Мінцифри. Алгоритм був відомий. Із початку російсько-української війни очільники цифрового міністерства переконали працювати в Україні SpaceX із супутниковим інтернетом Starlink, PayPal, компанію з аналізу даних Palantir.

Паралельно Михайло Федоров і його заступник Олександр Борняков писали публічні листи, вимагали дій у соцмережах, намагалися достукатися до Microsoft. «Спілкування пішло після повідомлень у Twitter та Facebook», – каже Юлія Пархоменко, голова директорату цифрової економіки Мінцифри.

Більш-менш конкретну відповідь вдалося отримати в середині січня 2023-го. OpenAI відписав, що блокує Україну, бо не знає, як відфільтрувати користувачів із тимчасово окупованих регіонів. Очільники компанії побоювалися, що російські пропагандисти користуватимуться її текстовим ШІ, перебуваючи на території України.

Автоматизація пропаганди – нова конкурентна перевага, йдеться в січневому дослідженні OpenAI, Стенфордського та Джорджтаунського університетів. Кожен згенерований текст унікальний, що робить пропагандистські прийоми менш помітними, переконані автори дослідження. Масла у вогонь додає те, що водночас OpenAI працює над кастомізацією свого чат-бота, щоб кожен користувач міг підлаштовувати його під себе.

Компанія боялася, що використання ChatGPT російською пропагандою може стати репутаційним ударом, вважає Пархоменко. Проте практика показує, що обійти географічні обмеження OpenAI не так вже й складно. Українським фанатам технологій достатньо було реєструватися на платформі за американським чи європейським номером телефону і користуватися нею через VPN. Інший варіант – сервіси-посередники на кшталт Telegram-ботів, підключених до API ChatGPT.

Росіянам ці методи теж цілком відомі. Вони створили власний сервіс віртуальних sim-карт для верифікації, каже президент Київської школи економіки (KSE) та ексміністр економіки Тимофій Милованов. 

Щоб мати контраргументи для американців, KSE зробила окреме дослідження. «Ми показували їм, що росіяни й так можуть це робити, – говорить Милованов. – Тому краще дати можливість українцям використати технологію на користь». 

Зустрітися посередині 

«Мені з американцями легше спілкуватися, ніж з європейцями чи подекуди навіть з українськими чиновниками», – каже Милованов про свою роль у перемовинах із OpenAI. Допомогли зв’язки у США – Милованов навчався в Університеті Вісконсин-Медісон, а потім кілька років викладав в Університеті Штату Пенсильванія та інших вишах.

Поки очільники Мінцифри проводили дзвінки із CEO OpenAI Семом Альтманом, Милованов паралельно також спілкувався з представниками компанії. На вирішальному дзвінку Мінцифри був і Милованов. У результаті з’явився компромісний варіант: компанія відкриває сервіси для України, але блокує IP-адреси з тимчасово окупованих територій.

Getty Images

Getty Images

Технічно це нескладно, каже віцепрезидент IT-компанії Master of Code Global Гліб Добжанський. IP-адресу користувачу надає інтернет-провайдер. А окупанти зазвичай намагаються швидко перепідключати провайдерів з української інфраструктури на російську, каже він.

Інше питання – яку саме територію вважати окупованою, адже лінія фронту постійно змінюється? SpaceX в Україні використовує geofencing – географічне обмеження роботи сервісу. Проте технічно блокувати доступ до Starlink легше, каже Добжанський, бо завдяки зв’язку із супутником можна досить чітко встановити положення кожного терміналу. Як саме вчинила OpenAI, ні Милованов, ні Мінцифри не розкривають.

Чи можна вважати кейс на 100% успішним? Розробник ChatGPT – не перший і не єдиний бізнес, що остерігається надавати послуги в Україні. Один із свіжих прикладів – на початку 2023-го холдинг Condé Nast, що видає The New Yorker, Wired і Vogue, заблокував платну підписку для українців. Через одну транзакцію з окупованих територій міжнародні компанії ризикують потрапити на штраф у сотні мільйонів доларів, говорив раніше Forbes Борняков.

OpenAI вже запустила платну версію ChatGPT за $20 на місяць, а її інвестор Microsoft – преміальну версію сервісу Teams із вбудованими алгоритмами чат-бота за $7. Але питання, чи вдасться їх придбати з України, залишається відкритим.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні