Категорія
Новини
Дата

Американський OpenAI пояснив, чому заблокував надпопулярний ШІ-сервіс ChatGPT для українців

Компанія зі штучного інтелекту OpenAI обмежила доступ до своїх продуктів для українців, щоб не порушити світові санкції через анексію ОРДЛО і Криму в 2014 році. Про це йдеться в тексті Forbes з посиланням на лист, який компанія направила Міністерству цифрової трансформації.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Через санкції вони повинні блокувати ОРДЛО/Крим. Вони не знають, як їх відрізняти від клієнтів із решти України», – розповів заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков.
  • «Якби був дешевий класифікатор, ми б переглянули політику», – цитує він лист від OpenAI. Борняков відмовився надавати копію листа.
  • До цього OpenAI не пояснював, за яким принципом блокує доступ до своїх продуктів із тих чи інших регіонів. Так само як і умови для розблокування. Forbes звертався за коментарем до пресцентру компанії, але так і не отримав відповіді.

Контекст

OpenAI – видавець надпопулярного ШІ-сервісу ChatGPT – поставив Україну до одного списку з Росією, Афганістаном, Білоруссю та Іраном, коли заблокував доступ до своїх продуктів.

За час повномасштабного російського вторгнення OpenAI випустила дві хітові новинки на штучному інтелекті – DALLE-2 та ChatGPT. Базові версії безкоштовні, проте протестувати їх, перебуваючи в Україні, неможливо. Уже за тиждень ChatGPT мав понад 1 млн користувачів. Сервісом DALLE-2 користувалися понад 3 млн людей, станом на листопад 2022 року.

«З невідомих причин наші громадяни не можуть отримати доступ до передових технологій», – нарікає міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у листі до Грега Брокмана, президента OpenAI.

Найбільші фанати технологій винайшли обхідні шляхи: реєстрацію через європейський або американський номер телефону та вхід через VPN. Інший варіант скористатися ChatGPT – неофіційні сервіси від сторонніх видавців. Наприклад, чат-бот з урізаним функціоналом, що дає змогу підключитися до ChatGPT не напряму, а через Telegram.

У січні 2023 року OpenAI відкрив список очікування для «експериментальної» платної версії, яку він називає ChatGPT Professional. Монетизація іншого продукту – DALLE-2 – передбачає, що на перший місяць користувачі вільно отримують 50 кредитів. Далі діє ліміт у 15 безкоштовних кредитів на місяць, за перевищення треба доплатити $15.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні