Категорія
Інновації
Дата

Forbes Digital

Податки мали не змінюватись 25 років. Плани уряду підвищити військовий збір непокоять IT-індустрію. Чому це може вдарити по податковому режиму «Дія.City»

4 хв читання

Дія.City, податки /Ілюстрація Олександра Карасьова

За три роки режим залучив 1000 резидентів, серед яких найбільші ІТ-компанії SoftServe, GlobalLogic, EPAM, Genesis, mono та інші, де працює понад 70 000 айтівців. Фото Ілюстрація Олександра Карасьова

Збільшення податків, яке пропонує уряд, запроваджує 1% військового збору для ФОПів третьої групи та збільшує його до 5% для інших працюючих громадян, зокрема резидентів податкового режиму «Дія.City». Профільні бізнес-асоціації та співрозмовники у великих IT-компаніях побоюються, що п'ятикратний розрив може спровокувати бажання їхніх фахівців повернутися на систему ФОП. Наскільки це реальна перспектива?

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Великий пакет підвищення податків, анонсований урядом 18 липня, викликає серйозне занепокоєння і в IT-індустрії. Кабмін, зокрема, пропонує запровадити 1% військового збору для ФОПів третьої групи спрощеної системи оподаткування та збільшити його з 1,5% до 5% для штатних працівників.

Серед них – спеціалісти, які працюють в українських IT-компаніях на гіг-контрактах. Цю форму працевлаштування використовують резиденти запровадженого у лютому 2022-го податкового режиму для IT «Дія.City». Вона мала стати легальною альтернативою оформлення працівників як ФОП, що є розповсюдженим в індустрії.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд