Рада відкрила ТЦК шлях до державних реєстрів. Але навіть депутати не розуміють, як все має працювати. Чому Зеленський може ветувати закон /Ілюстрація Shutterstock
Категорія
Війна
Дата

Forbes Digital

Рада відкрила ТЦК шлях до державних реєстрів. Але навіть депутати не розуміють, як все має працювати. Чому Зеленський може ветувати закон

5 хв читання

Ілюстрація Shutterstock

Верховна Рада 16 січня ухвалила у другому читанні законопроєкт №10062, який мав стати першим кроком до повної цифровізації української армії. Одне із завдань – передати дані про осіб призовного віку з державних реєстрів до системи «Оберіг», якою користуються ТЦК. Утім, через велику кількість прийнятих і відхилених правок фінальна версія документу залишається загадкою навіть для народних обранців. Чому «Оберіг» є важливим елементом мобілізації та як законопроєкт мав би покращити його роботу?

16 січня нардепи ухвалили великий законопроєкт про цифровізацію Збройних сил. Документ містив низку різних норм: це і синхронізація та передача даних із майже всіх державних реєстрів до системи «Оберіг», і створення електронного кабінету військовозобовʼязаного та «сертифікату захисника», і розміщення ІТ-систем Міноборони у хмарних сховищах країн-членів НАТО, і спрощена процедура надання статусу учасника бойових дій (УБД).

Проте через десятки правок, які нардепи подавали вже під час голосування в залі парламенту, фінальна версія закону залишається поки що загадкою навіть для нардепів, які брали участь у голосуванні. Якою вона буде і як це вплине на можливості ТЦК проводити мобілізацію, поки що достеменно невідомо.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні