Категорія
Інновації
Дата

Forbes Digital

Університет-підприємство. Рішення уряду дозволить НАУ самостійно розпоряджатися заробленими грошима. Що це дасть вишу – піонеру університетської реформи

3 хв читання

НАУ, Ксенія Семенова, реформа вищої освіти /колаж Анастасія Решетнік

6 вересня НАУ став першим університетом, який з бюджетної установи став державним некомерційним підприємством Фото колаж Анастасія Решетнік

Уперше в історії української освіти навчальний заклад стає державним некомерційним підприємством. Йдеться про Національний авіаційний університет, який змінив свою організаційно-правову форму. У планах закладу – поступове зменшення відсотка державних коштів рік до року. Що це означає для процесу залучення іноземних партнерів?

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

«Інші університети дивляться на нас, як на тваринку в зоопарку», – говорить Forbes в.о. ректорки Національного авіаційного університету (НАУ) Ксенія Семенова. 6 вересня її заклад став першим університетом, який з бюджетної установи став державним некомерційним підприємством. Що це означає на практиці?

Зароблені кошти – від студентів-контрактників, оренди, лабораторних досліджень тощо – надходитимуть не в державну скарбницю, а на комерційний рахунок університету в банку, пояснює Семенова. Це дозволить вишу розширити фінансову автономію й гнучкіше розпоряджатися надходженнями. «Наприклад, для підвищення зарплати викладачам чи ремонту гуртожитків», – говорить очільниця НАУ. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд