Категорія
Інновації
Дата

Forbes Digital

Весь у батька. ФБР оголосила в розшук російського хакера, який може бути причетний до атаки на «Дію». Що про цю кібератаку зʼясували американські спецслужби?

3 хв читання

Амін Стигал розшукується ФБР /з офіційного сайту fbi.gov/Колаж Олександра Карасьова

Амін Стигал розшукується ФБР Фото з офіційного сайту fbi.gov/Колаж Олександра Карасьова

Федеральне бюро розслідувань США (ФБР) оголосило в розшук російського хакера Аміна Стігала через причетність до атаки на українські урядові сервіси в січні 2022-го. Винагорода за інформацію про його місце перебування – $10 млн. Чому це важливо, попри низькі шанси притягнути російського хакера до відповідальності? 

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Росіянина Аміна Стігала підозрюють у причетності до масштабної хакерської атаки на сайти близько 20 українських держструктур, що сталася у ніч на 14 січня 2022 року. Серед них був портал державних електронних послуг «Дія», свідчить документ окружного суду США штату Меріленд. У результаті хакери виклали на продаж за $80 000 дані нібито 13,5 млн користувачів порталу.

«Це перший кейс з початку повномасштабного вторгнення Росії, коли спецслужби деанонімізувати російського хакера, причетного до кібератаки на Україну, – каже колишній заступник голови Держспецзв’язку Віктор Жора. – Також це перша в історії деанонімізація людини, яка співпрацювала з російським ГРУ, не бувши безпосередньо кадровим офіцером».

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд