Категорія
Інновації
Дата

«За сеньйорів боротимуться до останнього». Посилення мобілізації – значний ризик для ІТ-індустрії, в якій до 75% фахівців – чоловіки. Чи можуть їх замінити жінки

Жінки в ІТ. /Зображення згенеровано ШІ Midjourney в співавторстві з Анною Наконечною

У 2021-му році SoftServe залучила до співпраці 1570 спеціалісток. У 2023-му цифра впала майже вдванадцятеро – до 135 фахівчинь. Кількість залучених фахівчинь в GlobalLogic зменшилась вшестеро, в Infopulse – втричі. Фото Зображення згенеровано ШІ Midjourney в співавторстві з Анною Наконечною

Новий закон про посилення мобілізації може суттєво вплинути на ІТ-сектор, у якому понад дві третини припадає на фахівців чоловічої статі. Одне з можливих рішень – працевлаштування жіночих кадрів. Чи допоможе це індустрії?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Близько 63% із 8000 працівників найбільшої за виторгом IT-компанії SoftServe – чоловіки, свідчить її статистика, надана Forbes. Чоловіки переважають і в інших IT-компаніях із топ-10: GlobalLogic – 75%, Intellias – 72%, Infopulse – 66%.

30 січня Міністерство оборони подало до Верховної Ради доопрацьований законопроєкт про мобілізацію, який зокрема передбачає отримання електронних повісток, блокування рахунків та обмеження користування автомобілем для тих, хто ухиляється. «Загроза мобілізації чоловіків створює певні ризики для клієнтів», – каже регіональна менеджерка SoftServe в Україні Анастасія Фролова.

Бронювання поки що не є панацеєю – на кінець січня в Україні заброньовано лише 3498 спеціалістів, писав DOU. Це менш ніж 1% від зайнятих у всій індустрії, яку асоціація IT Ukraine у грудні 2023 року оцінювала у майже 363 000 фахівців. «Ми забронювали кількадесят працівників, які є критичними для розвитку компанії», – зазначає Фролова з SoftServe. 

Потенційний вихід із ситуації – залучати більше жінок. Перші ознаки зростання попиту на фахівчинь уже є. «При працевлаштуванні помітили незначну відмінність, що жінки отримуюсь офери трішки швидше», – каже засновниця ІТ-школи Mate academy Анна Апостол і додає, що називати це тенденцією поки важко. З 2015-го стартап випустив 3300 студентів, 37% з яких – жінки.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні