Категорія
Інновації
Дата

Мінекономіки планує запустити сервіс «єБронювання» через «Дію» до кінця 2023-го. IT-індустрія чекає його з початку великої війни. Чому це, вочевидь, не вирішить усіх проблем

Мінекономіки планує запустити сервіс «єБронювання» через «Дію» до кінця 2023-го. IT-індустрія чекає його з початку великої війни. Чому це, вочевидь, не вирішить усіх проблем /Ілюстрація Анна Наконечна

Ілюстрація Анна Наконечна

За місяць українські ІТ-компанії змогли забронювати лише 200 людей. Загалом відтермінування від мобілізації отримало менше 1% індустрії. Що відбувається з бронюванням і чому сподіватися на радикальне покращення не варто

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Бронювання ключових співробітників від мобілізації – болюча тема для українського IT-бізнесу вже понад 600 днів великої війни. З початку року процедуру кілька разів вдосконалювали, проте всі проблеми вирішити не вдалося.

На 11 жовтня 2023-го в Україні заброньовано 3500 спеціалістів зі 157 технокомпаній, свідчить надана Forbes статистика Мінцифри. Це менше 1% від усієї індустрії, яку профільна асоціація IT Ukraine оптимістично оцінює у майже 363 000 фахівців. Приріст із вересня – дві сотні заброньованих айтівців.

До кінця року Уряд планує запустити електронну систему бронювання. Попередній проєкт вже показали зацікавленому бізнесу. Який вигляд матиме «єБронювання» й чи є в нього шанси змінити правила гри?

Як має працювати «єБронювання» за версією Мінекономіки

Довгоочікуваний механізм електронного бронювання Мінекономіки та Мінцифри анонсували ще наприкінці липня. На той момент у країні налічувалося 4000 критично важливих підприємств і заброньовано понад 500 000 військовозобовʼязаних, зазначав заступник міністра економіки Ігор Фоменко.

«Міністерство економіки налаштоване на запуск «єБронювання» до кінця 2023 року», – повідомили Forbes у пресслужбі міністерства. Процес нешвидко, але рухається. За технічну частину відповідає Мінцифри. «Це дозволить значно пришвидшити процес погодження списків осіб, яких необхідно забронювати, та видачі фінального рішення», – запевняє правовий експерт проєктного офісу «Дія. City» Дмитро Зінченко.

Та спершу має бути завершена регуляторна частина, за яку відповідає Мінекономіки. Ключовий момент – погодження постанови Кабміну, що регулюватиме «єБронювання», з органами центральної влади, Пенсійним фондом, податковою, зацікавленим бізнесом тощо.

Попередній проєкт постанови вже існує, запевняють комунікаційники Мінекономіки. Який вигляд згідно з ним може мати «єБронювання»?

  • Запускати окремий застосунок чи платформу для «єБронювання» не планують. «Доступ до послуги «єБронювання» здійснюватиметься через застосунок «Дія», – стверджують у пресслужбі Мінекономіки.
  • Через «єБронювання» керівники підприємства матимуть змогу дізнатися, скільки військовозобовʼязаних працівників вони зможуть забронювати. Це стане можливо завдяки обміну даними між реєстрами органів державної влади, Міністерства оборони та Генштабу ЗСУ.
  • Якщо ввести у сервіс облікові дані конкретного працівника, можна буде перевірити, чи підпадає він під бронювання, чи має дефіцитну військову спеціальність, чи потрібно йому оновити дані в ТЦК тощо.
  • Якщо людина підпадає під усі критерії бронювання, отримує відстрочку від призову на військову службу на пів року.
  • Якщо дані потрібно уточнити, механізм передбачає можливість бронювання на один місяць. За цей час людина має звернутися у ТЦК та актуалізувати дані. Після цього компанія зможе повноцінно забронювати такого працівника.
  • Після запуску «єБронювання» заброньовані отримуватимуть не паперовий витяг із наказу Мінекономіки, а витяг із реєстру заброньованих військовозобов’язаних. Він міститиме QR-код, що зчитуватиметься при перетинанні кордону тощо.

Це не остаточна версія механізму, наголошують у Мінекономіки, додаючи, що всі інші чинні правила бронювання диджиталізація процедури не змінить. Що про це думає IT-бізнес?

Які проблеми не вирішить «єБронювання»

Недосконала процедура бронювання – один із факторів, що гальмує відновлення ІТ-індустрії, вважає в.о. виконавчої директорки Асоціації IT Ukraine Марія Шевчук. За підсумками воєнного 2022 року техносектор був третім за розмірами постачальником валюти у країну з $7,3 млрд експортного виторгу. За вісім місяців 2023-го IT-експорт просів на 8,2%, або ж на $403 млн, свідчать дані НБУ. 

«Наші чотири регіональні директори – українці. Почалася війна, і це спричинило проблеми», – розповіла у жовтні CEO сервісу доставки Glovo в Україні Марина Павлюк. Glovo вдалося отримати статус критично важливого підприємства та забронювати 12 співробітників, здебільшого топменеджерів, яким потрібно їздити до головного офісу у Барселону.

«єБронювання» може прибрати бюрократичні етапи, спростити та трохи прискорити процес, але навряд чи змінить його концептуально, додає Шевчук. Головний недолік – процедура актуалізації військово-облікових документів, каже CEO GigaCloud Ukraine Володимир Бєлов. Є ризик, що співробітник, який пішов уточнювати дані в ТЦК, опиниться у лавах ЗСУ, раніше ніж отримає витяг про бронювання, додає він.

Проблема не нова. «Не всі хочуть йти до центрів комплектації та уточнювати свої документи», – розповідав в інтерв’ю Forbes віцепрезидент зі стратегічних ініціатив GlobalLogic Андрій Яворський у серпні 2023 року. На квітень 2023-го у GlobalLogic було 15 заброньованих фахівців. 

Інша складність – забронювати можна тільки співробітників, оформлених у штат, зазначає CFO Ciklum Андрій Оксенюк. «ІТ-компанії часто співпрацюють із гіг-контракторами та ФОП-контракторами, тож кількість штатних співробітників зазвичай невисока», – додає він.

Ситуація з бронюванням у Ciklum відповідає «середній по лікарні». В українських офісах працює близько 2650 фахівців, 56 з них – мобілізовані на фронт. З листопада 2022 року аутсорсер забронював 164 співробітники, за квітень–жовтень 2023-го – десятьох.

Не кращі показники бронювання у Luxsoft – п’ятого за розміром IT-роботодавця за версією з 3700 спеціалістів в Україні. Загалом компанії вдалося забронювати до 20 фахівців, каже керівниця та HR-директорка Luxoft в Україні Олена Самборська. У планах – забронювати ще стільки ж до кінця 2023 року. 

Однак не всі гравці на ринку охоче обговорюють бронювання. Ajax, MacPaw та Softserve відмовилися надавати коментар, посилаючись на сенситивність теми й «політику компанії».

Дехто налаштований радикально. «Ми не вдавалися до бронювання спеціалістів. Не вважаємо процедуру ефективною», – пояснює головний юридичний консультант Intellias Олег Зеліско. На жовтень 2023-го 55 співробітників компанії служать у лавах ЗСУ, 13 – вже повернулися з фронту. 

Щоб процедура бронювання запрацювала, Зеліско пропонує розширити термінологію у постанові Кабміну. Зокрема, додати у перелік військовозобов’язаних, які мають право на відстрочку, підрядників. Це дозволить бронювати оформлених як ФОП-спеціалістів в компаніях-нерезидентах «Дія.City».

Дисклеймер: текст оновлено після публікації, уточнено коментар представника компанії Intellias щодо пропозицій з вдосконалення процедури бронювання штатних працівників і ФОП-контракторів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні