Категорія
Інновації
Дата

«Запит на defence – величезний». Ангельський клуб United Angels Network інвестував у три оборонні стартапи, хоча засновники цього не планували. Як так вийшло

Олександр Ремінний та Іван Дмитрасевич /колаж Анастасія Решетнік

Партнери United Angels Network Олександр Ремінний (ліворуч) та Іван Дмитрасевич Фото колаж Анастасія Решетнік

United Angels Network створювали, щоб навчити успішних IT-підприємців інвестувати в стартапи. А натомість він став джерелом інвестицій для виробників армійських рацій та дронів. Які шанси на повернення вкладень та як монетизувати клуб бізнес-ангелів – розповідає партнер United Angels Іван Дмитрасевич

Ангельські клуби – рідкісний формат для українського венчуру. Активних системних гравців можна перерахувати на пальцях однієї руки – ICLUB при фонді TA Ventures, синдикат Toloka Олександра Колба з партнерами. Невеликі ангельські чеки виписують фонд Angel One при УКУ, ZAS Ventures. Синдикативні угоди на початку 2024-го запустив також SID Venture Partners.

За класикою, на самому початку стартапери залучають гроші у FFF – Friends, Family and Fools – та бізнес-ангелів. Останніх в Україні все ще мало, констатує кофаундер нового ангельського клубу United Angels Network Іван Дмитрасевич.

Він опікується відбором команд для стартап-змагання найбільшої в Україні технологічної конференції IT Arena, з 2015-го працював у львівському інкубаторі Startup Depot. Перша спроба створити ангельський клуб – Lviv Tech Angels під егідою Львівського IT-кластера провалилася. Його заснували топи великих місцевих IT-компаній на кшталт N-iX, Intellias, Softserve, але після пів десятка пітч-днів вони не зробили жодної інвестиції.

Завадили організаційні проблеми та початок повномасштабного вторгнення, каже Дмитрасевич. Але ідея зробити з успішних айтівців ангельських інвесторів залишилася.

На початку 2024-го Дмитрасевич разом із технопідприємцем та бізенс-ангелом Олександром Ремінним запустили United Angels Network. Про те, як він влаштований і чому неочікуванно став джерелом капіталу для defence-стартапів, Дмитрасевич розповідає Forbes Ukraine.

Іван Дмитрасевич /надано пресслужбою

Іван Дмитрасевич Фото надано пресслужбою

Інтерв’ю скорочено та відредаговано для зрозумілості.

United Angels Network створений наприкінці 2023 року, повноцінно запрацював в січні 2024-го. Навіщо він взагалі?

В нас із Сашею [Ремінним] дуже співпадають цінності та бачення – треба допомагати українським командам створювати більше ідей.

Я бачу таку формулу учасників клубу: 10% – досвідчені ангельські інвестори, які вже інвестували самостійно, ще 10% – іноземці, теж ангели або представники фондів. Решта 80% – люди з нашої тех-сфери, засновники, або C-level менеджери сервісних чи продуктових компаній.

Завдання клубу – допомагати через інвестиції українським стартапам, закривати «провал» фінансування ранніх стадій. Друге завдання – зробити так, щоб у нас ставало більше ангельських інвесторів, через навчання.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні