Категорія
Інновації
Дата

Forbes Digital

«Запит на defence – величезний». Ангельський клуб United Angels Network інвестував у три оборонні стартапи, хоча засновники цього не планували. Як так вийшло

6 хв читання

Олександр Ремінний та Іван Дмитрасевич /колаж Анастасія Решетнік

Партнери United Angels Network Олександр Ремінний (ліворуч) та Іван Дмитрасевич Фото колаж Анастасія Решетнік

United Angels Network створювали, щоб навчити успішних IT-підприємців інвестувати в стартапи. А натомість він став джерелом інвестицій для виробників армійських рацій та дронів. Які шанси на повернення вкладень та як монетизувати клуб бізнес-ангелів – розповідає партнер United Angels Іван Дмитрасевич

Ангельські клуби – рідкісний формат для українського венчуру. Активних системних гравців можна перерахувати на пальцях однієї руки – ICLUB при фонді TA Ventures, синдикат Toloka Олександра Колба з партнерами. Невеликі ангельські чеки виписують фонд Angel One при УКУ, ZAS Ventures. Синдикативні угоди на початку 2024-го запустив також SID Venture Partners.

За класикою, на самому початку стартапери залучають гроші у FFF – Friends, Family and Fools – та бізнес-ангелів. Останніх в Україні все ще мало, констатує кофаундер нового ангельського клубу United Angels Network Іван Дмитрасевич.

Він опікується відбором команд для стартап-змагання найбільшої в Україні технологічної конференції IT Arena, з 2015-го працював у львівському інкубаторі Startup Depot. Перша спроба створити ангельський клуб – Lviv Tech Angels під егідою Львівського IT-кластера провалилася. Його заснували топи великих місцевих IT-компаній на кшталт N-iX, Intellias, Softserve, але після пів десятка пітч-днів вони не зробили жодної інвестиції.

Завадили організаційні проблеми та початок повномасштабного вторгнення, каже Дмитрасевич. Але ідея зробити з успішних айтівців ангельських інвесторів залишилася.

На початку 2024-го Дмитрасевич разом із технопідприємцем та бізенс-ангелом Олександром Ремінним запустили United Angels Network. Про те, як він влаштований і чому неочікуванно став джерелом капіталу для defence-стартапів, Дмитрасевич розповідає Forbes Ukraine.

Іван Дмитрасевич /надано пресслужбою

Іван Дмитрасевич Фото надано пресслужбою

Інтерв’ю скорочено та відредаговано для зрозумілості.

United Angels Network створений наприкінці 2023 року, повноцінно запрацював в січні 2024-го. Навіщо він взагалі?

В нас із Сашею [Ремінним] дуже співпадають цінності та бачення – треба допомагати українським командам створювати більше ідей.

Я бачу таку формулу учасників клубу: 10% – досвідчені ангельські інвестори, які вже інвестували самостійно, ще 10% – іноземці, теж ангели або представники фондів. Решта 80% – люди з нашої тех-сфери, засновники, або C-level менеджери сервісних чи продуктових компаній.

Завдання клубу – допомагати через інвестиції українським стартапам, закривати «провал» фінансування ранніх стадій. Друге завдання – зробити так, щоб у нас ставало більше ангельських інвесторів, через навчання.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні