Категорія
Життя
Дата

Forbes Digital

До 10 000 відвідувачів щодня, у топах – українські автори та «книги для відпочинку». Як відбувся «Книжковий Арсенал» і скільки на ньому заробили видавці

4 хв читання

Оксана Забужко, Книжковий Арсенал

Гостями події стало 260 людей, серед яких: Оксана Забужко, Олена Стяжкіна, Артур Дронь, Радомир Мокрик та багато інших письменників, філософів, перекладачів та митців. Фото: Альона Малашина для Ukrainer

«Книжковий Арсенал 2024» тривав із 30 травня по 2 червня. Понад 35 000 гостей придбали тисячі книг, виторги видавництв сягнули сотень тисяч гривень. Які видання користуються найбільшою популярністю в українського читача?

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

«Книжковий Арсенал» 2024 року запам’ятається стендом «Книги, знищені Росією». Обгорілі видання привезли з друкарні «Фактор-Друк», частково зруйнованої ракетним ударом за тиждень до форуму. «Трагедія додала уваги до стенду і книжок Vivat, – каже генеральна директорка видавництва Юлія Орлова. – Ми вдячні, що читачі купували наші книжки, за дописи в соцмережах, за флешмоб у підтримку, це надихає відновлюватись якомога швидше, триматися разом та створювати нові видання». 

«Книжковий Арсенал» 2024 року запам’ятається стендом «Книги, знищені Росією».

Команда організаторів очікувала більше відвідувачів, ніж торік, але реальність перевершила сподівання, каже директорка «Мистецького Арсеналу» Олеся Островська-Люта. За три з половиною дні «Книжковий Арсенал» зібрав понад 35 000 людей. У 2023-му на фестиваль завітали 28 000 гостей.  

Найбільші черги були у вихідні: щодня приходило до 10 000 відвідувачів, каже Островська-Люта. Чекати треба було 15–30 хвилин, хоча інколи час очікування сягав 50 хвилин, додає вона. Затримки виникли через заходи безпеки – на вході працювали пʼять рамок металодетектора. 

Участь у «Арсеналі» взяли пʼять книжкових магазинів та понад 100 видавництв. «Раді, що цього року фестиваль повернувся до формату стендів видавців», – каже PR-менеджерка КСД Тетяна Рябченко.

У 2023-му книги продавали не видавництва, а книгарні: так зробили, щоб зменшити кількість учасників, яких потрібно було б евакуювати у випадку тривоги. Це вплинуло на продажі. Yakaboo Publishing продали близько 60% асортименту, Vivat – понад 3000 книжок. «Це дуже мало для нас», – казала торік Орлова. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні