Категорія
Життя
Дата

Forbes Digital

«Сукупна потужність друкарень України зменшиться на 30-40%». Як удар по «Фактор-Друку» вплине на книжковий ринок

4 хв читання

КСД

На момент обстрілу в «Фактор-Друку» 11 тайтлів видавництва КСД, доля яких наразі невідома. Фото: Тетяна Рябченко

Одним із об’єктів масованого обстрілу 23 травня стала друкарня «Фактор-Друк» у Харкові. За оптимістичним прогнозом, вона відновить роботу наприкінці жовтня 2024-го. А поки сукупна потужність поліграфічних підприємств України скоротилась на 30-40%. Головний ризик – дефіцит підручників

23 травня російські війська завдали близько десяти ударів по цивільній інфраструктурі Харкова. Серед постраждалих об’єктів – типографія «Фактор-Друк», у якій вигоріло 1500 – 2000 м² палітурного цеху, розповів власник групи компаній «Фактор» Сергій Політучий у ефірі «Радіо Свобода». Хоч листковий і газетний цех майже не зазнали пошкоджень, книги друкувати неможливо, бо для створення книга має пройти усі етапи виробництва. 

Внаслідок обстрілу загинули семеро працівників друкарні, поранених – понад два десятки. Збитки становлять близько €5 млн, каже Політучий. За його підрахунками, пожежа знищила близько 45 000 книг, серед яких видання Vivat, «Ранок», «КСД» та «АССА».  

На весь світ про черговий злочин Росії розповіла у своєму Instagram Сіжань Джей Чжао – авторка бестселера за версією New York Times «Залізна вдова», який друкувало видавництво Vivat, що входить до групи. Вона опублікувала фотографії обвуглених книг, які залишились лежати у типографії.

Від ракетного удару постраждав наклад книги «Залізна вдова» Сіжань Джей Чжао

«Фактор-Друк» щороку друкувала близько третини від усієї кількості книжок в Україні, йдеться на сайті президента України. За даними YouControl, у 2023-му виторг друкарні сягнув майже 221 млн грн. «Ми робили понад 40% підручників», – зазначає Політучий. Якщо звичайні книги друкують впродовж цілого року, то підручники – починають лише у липні, пояснює власник групи «Фактор»: «Тому виникла величезна національна проблема – впоратися з підготовкою цих підручників до навчального року». 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні