Категорія
Життя
Дата

Forbes Digital

В її об’єктиві – «Бріджертони» і Річард Бренсон. Хто така Діана Оліфірова – операторка, що знімає серіали для Netflix, HBO та рекламу для світових брендів

4 хв читання

Діана Оліфірова, Бріджертони /з особистого архіву

Третій сезон «Бріджертонів» встановив рекорд – понад 45 млн переглядів за чотири дні. Дві серії шоу зняла українська операторка Діана Оліфірова. Фото з особистого архіву

Костюмована драма «Бріджертони» – у десятці найпопулярніших шоу Netflix. Перші два сезони зібрали понад 200 млн переглядів. Третій сезон вийшов 16 травня і одразу встановив рекорд – понад 45 млн переглядів за чотири дні. Дві серії шоу зняла українська оператора Діана Оліфірова. Яким був її шлях до знімального майданчика зіркового серіалу?

У 2010-х в Інституті екранних мистецтв студентам було важко отримати дозвіл на зйомку в павільйоні. Але Діані Оліфіровій вдавалося. «У маленькому павільйоні на Щорса вона будувала декорації і світло, наче ми робимо кіно в Голлівуді», – згадує режисерка Марія Кондакова.

Тепер Оліфірова, 34, знімає серіали для Netflix і HBO та рекламу для Nike, Uber і Virgin Trains Річарда Бренсона. Останнє її досягнення – робота над двома серіями «Бріджертонів», одному з найпопулярніших англомовних шоу Netflix. «Вперше знімала в такому жанрі й бюджеті – це прогрес і цікавий новий виток кар’єри», – говорить Оліфірова. 

Режисерка Христина Сиволап, фігурантка Forbes 30 до 30, пояснює успіх колеги наполегливою роботою. «Вона цілеспрямовано йшла до цього багато років», – каже Сиволап.

Яким був шлях Оліфірової з павільйону київського інституту до світових знімальних майданчиків?

З Карпенка-Карого – у Лондон. Нетворкінг у світовій кіноіндустрії

У 2012-му Оліфірова закінчила операторський факультет в університеті Карпенка-Карого. На магістратуру вступила у британську Hаціональну кіношколу (NFTS). Щороку школа набирає на курс 10 студентів-операторів із сотень заявок, йдеться на сайті NFTS. Чому обрали її? «Думаю, їм сподобався мій підхід до побудови композиції, світла, – говорить операторка. – Мене навчили вкладати зміст у кожен кадр».

У Києві Оліфірова отримала потужну операторську освіту в майстерні класика українського кінематографу Сергія Лисецького, погоджуються співрозмовники Forbes. Дефіцит техніки в університеті розвинув креативність, але досвіду роботи з обладнанням не вистачало, каже Оліфірова. У NFTS вона практикувалася з камерами, з якими працюють у Голлівуді.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні