Категорія
Життя
Дата

Forbes Digital

В її об’єктиві – «Бріджертони» і Річард Бренсон. Хто така Діана Оліфірова – операторка, що знімає серіали для Netflix, HBO та рекламу для світових брендів

4 хв читання

Діана Оліфірова, Бріджертони /з особистого архіву

Третій сезон «Бріджертонів» встановив рекорд – понад 45 млн переглядів за чотири дні. Дві серії шоу зняла українська операторка Діана Оліфірова. Фото з особистого архіву

Костюмована драма «Бріджертони» – у десятці найпопулярніших шоу Netflix. Перші два сезони зібрали понад 200 млн переглядів. Третій сезон вийшов 16 травня і одразу встановив рекорд – понад 45 млн переглядів за чотири дні. Дві серії шоу зняла українська оператора Діана Оліфірова. Яким був її шлях до знімального майданчика зіркового серіалу?

За 12 років консалтингова компанія Franchise Group створила 600+ франшиз. Як масштабувати бізнес за допомогою франшизи в часи турбулентності? Отримайте інсайти і стратегії на Форумі підприємців від власниці та СЕО Franchise Group Мирослави Козачук. Купуйте квиток за посиланням.

У 2010-х в Інституті екранних мистецтв студентам було важко отримати дозвіл на зйомку в павільйоні. Але Діані Оліфіровій вдавалося. «У маленькому павільйоні на Щорса вона будувала декорації і світло, наче ми робимо кіно в Голлівуді», – згадує режисерка Марія Кондакова.

Тепер Оліфірова, 34, знімає серіали для Netflix і HBO та рекламу для Nike, Uber і Virgin Trains Річарда Бренсона. Останнє її досягнення – робота над двома серіями «Бріджертонів», одному з найпопулярніших англомовних шоу Netflix. «Вперше знімала в такому жанрі й бюджеті – це прогрес і цікавий новий виток кар’єри», – говорить Оліфірова. 

Режисерка Христина Сиволап, фігурантка Forbes 30 до 30, пояснює успіх колеги наполегливою роботою. «Вона цілеспрямовано йшла до цього багато років», – каже Сиволап.

Яким був шлях Оліфірової з павільйону київського інституту до світових знімальних майданчиків?

З Карпенка-Карого – у Лондон. Нетворкінг у світовій кіноіндустрії

У 2012-му Оліфірова закінчила операторський факультет в університеті Карпенка-Карого. На магістратуру вступила у британську Hаціональну кіношколу (NFTS). Щороку школа набирає на курс 10 студентів-операторів із сотень заявок, йдеться на сайті NFTS. Чому обрали її? «Думаю, їм сподобався мій підхід до побудови композиції, світла, – говорить операторка. – Мене навчили вкладати зміст у кожен кадр».

У Києві Оліфірова отримала потужну операторську освіту в майстерні класика українського кінематографу Сергія Лисецького, погоджуються співрозмовники Forbes. Дефіцит техніки в університеті розвинув креативність, але досвіду роботи з обладнанням не вистачало, каже Оліфірова. У NFTS вона практикувалася з камерами, з якими працюють у Голлівуді.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні