Українські фільми на Netflix /колаж Анастасія Левицька
Категорія
Життя
Дата

На Netflix можна подивитися вже 56 українських фільмів. Ось їх перелік і про що вони  

25 хв читання

Постери до картин: «Я працюю на цвинтарі», «Люксембург, Люксембург», «Мавка», «Довбуш», «Найкращі вихідні» Фото колаж Анастасія Левицька

У вересні 2022-го на сервісі Netflix почали з’являтися українські фільми. Нині їх 56, і доступні вони переважно лише на території України. Скільки коштувало створення стрічок та про що в них ідеться

Як створити продукт, який полюблять клієнти? Отримайте цінні поради від співвласника monobank™ – Олега Гороховського. Купуйте квиток на Форум підприємців, який відбудеться 27 червня.

У вересні на Netflix з’явилися три українські фільми: «Дике поле», «Бурштинові копи» та «Зустріч однокласників». Їх продажем опікувався медіахолдинг «Медіа Група Україна». Стрічки на Netflix додали до однойменних серіалу й фільму «Слуга народу» студії «Квартал 95», документального фільму «Зима у вогні» та стрічки «Носоріг» Олега Сенцова. 

Із Netflix співпрацює і група компаній Film.ua. Восени 2022 року Forbes стало відомо про продаж великого пакету фільмів стрімінгу. Ймовірно, йдеться про 14 проєктів, сказало одне із джерел Film.ua. З них у доступі на стрімінгу є 11 – «Поводир», «Захар Беркут», «Мої думки тихі», «Сторожова застава», «Зірки за обміном», «Віддана», «Фокстер і Макс», «Я працюю на цвинтарі» та трилогія «Скажене весілля».

Напряму з Netflix переговори щодо продажу своїх стрічок веде продюсер «Дикого поля» Володимир Яценко. Одна з них – «Люксембург, Люксембург» Антоніо Лукіча – вже зʼявилася на сервісі. Серед найпопулярніших фільмів, з якими він працював – «Додому» Нарімана Алієва, «Атлантида» Валентина Васяновича, «Я і Фелікс» Ірини Цілик. 

Активність дистриб’юторів та готовність американського сервісу співпрацювати свідчать про те, що поступово українських фільмів на Netflix ставатиме дедалі більше. Їх уже 56, серед них і найдорожчі українські стрічки «Мавка» і «Довбуш». Ось про що вони.

На Netflix можна подивитися вже 56 українських фільмів. Ось їх перелік і про що вони   /Фото 1
На Netflix можна подивитися вже 56 українських фільмів. Ось їх перелік і про що вони   /Фото 2
На Netflix можна подивитися вже 56 українських фільмів. Ось їх перелік і про що вони   /Фото 3
На Netflix можна подивитися вже 56 українських фільмів. Ось їх перелік і про що вони   /Фото 4
Попередній слайд
Наступний слайд

«Мавка» (2023)

Режисери: Олександра Рубан, Олег Маламуж

Бюджет: 187,2 млн грн

Мультфільм «Мавка» створений за мотивами драми «Лісова пісня» письменниці Лесі Українки. Твір адаптували під жанр сімейної анімації. В основі стрічки – образи зі слов’янських міфів і легенд. 

Над картиною працювали вісім років, її бюджет склав 187,2 млн грн. Це найдорожчий український мультфільм і найпопулярніша вітчизняна стрічка за часи незалежності. У світовому прокаті вона зібрала $20 млн.

«Довбуш» (2023)

Режисер: Олесь Санін

Бюджет: 120 млн грн

Пригодницько-історичний екшн «Довбуш» Олеся Саніна – один із найдорожчих українських фільмів і найкасовіший український ігровий фільм 2023-го. Він розповідає про опришка Олексу Довбуша, який бере до рук зброю, щоб здобути свободу від польської шляхти. 

Над зйомками працювала команда з 3000 людей, під стрічку пошили понад 1000 костюмів і збудували з нуля фортецю під Києвом. У батальних сценах брали участь 500 людей.

«Перші дні» (2023)

Режисери: Анастасія Лодкіна, Олексій Єсаков, Тала Пристаєцька, Артем Литвиненко, Валентин Шпаков, Павло Остріков

Бюджет: не розголошується (один сезон, шість епізодів)

Серіал «Перші дні» – це шість історій про містян, які залишалися у столиці в лютому–березні 2022 року. «Це звичайні люди, що опинилися в надзвичайних, страшних умовах і зберегли людяність, любов до близьких і віру в майбутнє», – описують героїв автори.

Це перший кейс, коли прем’єра серіалу українського виробництва вийшла на Netflix. До роботи над серіалом як копродюсери доєдналися телеканали Швеції (SVT), Норвегії (NRK) та Фінляндії (YLE).

«Щедрик» (2022)

Режисерка: Олеся Моргунець-Ісаєнко

Бюджет: $2 млн

Мелодія «Щедрика» Миколи Леонтовича поєднала долі дітей із української, польської та єврейської родин, що пережили десятиліття німецького та радянського поневолення. Автори позиціонують фільм як картину для сімейного перегляду. Основна сюжетна лінія розгортається у Станіславові (нині Івано-Франківськ) під час Другої світової війни та в післявоєнний період. У фільмі звучать святкові пісні різних національностей, а також показані традиції святкування Різдва у поляків та українців.

«Велике коло» (2023)

Бюджет: N/A (один сезон, 10 епізодів)

Бізнесмен і блогер Артемій Сурін здійснив навколосвітню подорож без авіаперельотів за 280 днів. Він перетнув усі шість континентів, три океани, відвідав 41 країну і зняв про це тревел-шоу. У 10 епізодах показані Сахара, Мексика, Південна Америка, Антарктида, Тихий океан, Нова Зеландія, Індія, Пакистан та інші місця, куди Сурін подорожував наземним і водним транспортом. Подорож встановила чотири національних та два світових рекорди, а самого мандрівника обрали бренд-амбасадором України у світі.

«Між нами»

Режисерка: Соломія Томащук 

Бюджет: 11,2 млн грн

Дівчина, яка вживає наркотики, щоб заглушити емоційний біль, зустрічає лікарку, чиє сімейне життя тріщить по швах. «Наслідки будуть вибуховими для обох», – йдеться в описі фільму на Netflix. Психологічний трилер розгортається довкола тем абʼюзивних стосунків і недоліків судової системи. Головних героїнь зіграли Ірма Вітовська («Мої думки тихі») та Анастасія Пустовіт («Коли падають дерева», «Перші ластівки»).

«Козаки. Абсолютно брехлива історія» (2020)

Режисер: Олександр Березань

Бюджет: 33 млн грн (один сезон, 12 епізодів)

Псевдоісторичний комедійний екшн-серіал розповідає про козацькі пригоди наприкінці XVI століття. Щоб викупити матір з турецького полону, головний герой Іван викрадає коштовності у московського царя. Серед них опиняється магічна сережка, яка робила владику непереможним. Волею випадку прикраса потрапляє на Запорізьку Січ. Хлопець має повернути реліквію, врятувати матір і подолати ворога. 

«Козаки» – перший серіал в Україні, який показали у кінотеатрах. У 2021-му робота ввійшла до шорт-листа української національної кінопремії «Золота дзиґа» у номінації «Найкращий ігровий серіал».

«Найкращі вихідні» (2022)

Режисер: Владислав Климчук

Бюджет: 23,7 млн грн

Герої з різних міст і країн перетинаються на музичному фестивалі в українській столиці. Серед них – компанія друзів, що планує парубочу вечірку, донька рокера, кар’єристка та німець, який приїхав по кохану. Плани всіх зриваються, але результат – найкращий вікенд у житті героїв.

У фільмі зіграли українські музиканти Андрій Данилко (Verka Serduchka), гурт The Hardkiss, Артем Пивоваров та Onuka.

«Ромео і Джульєтта з Черкас» (2021)

Режисер: Сергій Атрощенко

Бюджет: N/A (два сезони, 36 епізодів)

Юля та Рома збираються одружитися, але між їхніми батьками давня ворожнеча. Закохані шукають шляхи для їхнього примирення. Одним сезоном усе не закінчується: в другому сезоні у спробах помирити батьків молодята й самі ледь не розлучаються. «Сучасна кумедна версія шекспірівської класики», – йдеться в описі серіалу на Netflix.

«Пригоди S Миколая» (2018)

Режисер: Семен Горов 

Бюджет: 38,2 млн грн

Святкова пригодницька комедія розповідає про другокласника Артема та його сестру-підлітка, які разом із батьками вирушають у карпатське село напередодні Дня Святого Миколая. Там до дітей і приходить «Миколай», який насправді є злодієм у костюмі чарівника. За сюжетом, діти мають перемогти злодія і врятувати святого.

«Сусідка» (2022)

Режисерка: Наталія Пасеницька

Бюджет: 14 млн грн

Петро – холостяк, який звик проводити свій час у клубах та на вечірках. Його найкращий друг Олег побився з ним об заклад, що Петро не зможе прожити місяць під одним дахом із жінкою. Олегова сестра із двома дітьми саме шукає тимчасове помешкання після того, як пішла від свого чоловіка. 

Сценарій ромкому написала письменниця Ірена Карпа. Головні ролі виконали актори Ксенія Мішина та Артемій Єгоров. У стрічці також з’явилися журналіст Дмитро Гордон, співачка Jerry Heil, акторка Анна Трінчер. Музичний супровід складається з пісень KALUSH, SKOFKA, NK, Артема Пивоварова, Світлани Тарабарової, ВВ та Віктора Павліка. Головний саундтрек до фільму «Інь Янь» записав MONATIK у дуеті з Roxolana.

«Пекельна Хоругва, або Різдво Козацьке» (2019)

Режисер: Михайло Костров

Бюджет: 31,8 млн грн 

Українське кіно на Netflix збагатили сімейною казкою. У її основу ліг твір Сашка Лірника «Про старого козака, різдвяного чорта, чотири роги і козацький рід». За сюжетом фільму, козакам, які загинули в бою за свою землю, прощаються всі гріхи. Це дуже дратує Чорта. Він укладає парі зі Святим Петром, що зможе взяти в полон і утримати до Різдва Семена – найкращого і найхоробрішого козака. Якщо Чорт виграє – зможе знищити весь козацький рід.

«Скажені сусіди» (2022)

Режисер: Олег Борщевський

Бюджет: не розголошується (два сезони по 24 епізоди)

Серіал показує продовження життя героїв кіновсесвіту «Скаженого весілля». Його сюжет розповідає про вічне протистояння сусідів – сімей Середюків та Крижанівських, що живуть у Яблунівці. «Кожна серія насичена народним гумором, доброю атмосферою та яскравими героями, на яких чекають цікаві виклики, випробування совісті та навчання добросусідству», – йдеться в описі фільму. 

«Секс, інста і ЗНО» (2020)

Режисер: Антоніо Лукіч

Бюджет: бюджет серії – $10 000 

Головна героїня 12-серійної teen-dramedy Саша Моцак була найпопулярнішою дівчиною в школі. Вона хоче стати старостою класу, та хтось оприлюднив інтимні фото дівчини, що поставило її прагнення під загрозу. Усі дії розгортаються на тлі інтенсивної підготовки до ЗНО.

Премʼєра вебсеріалу відбулася на VOD-платформі 1+1 video. Головні ролі в серіалі виконали студенти перших курсів КНУТКіТ ім. Карпенко-Карого та КНУКіМ – Ганнуся Ярмоленко, Андрій Максимов, Соня Слюсаренко, Каріна Черчевич, Віталій Зелений, Любава Шокля та інші. 

«Мирний-21» (2023)

Режисер: Ахтем Сеітаблаєв

Бюджет: 31,2 млн грн

Нові українські фільми і серіали поступово зʼявляються на Netflix. «Мирний-21» був у прокаті взимку 2023 року. Сюжет заснованого на реальних подіях фільму описує історію луганського прикордонного загону в 2014 році. Російські спецслужби та сепаратисти намагалися схилити його бійців здати українські території. Незадовго до того Крим майже безкровно перейшов до рук Росії. Але луганські прикордонники залишилися вірними присязі.

За основу образу головного героя взяли історію голови Держприкордонслужби Сергія Дейнека, який у червні 2014 року очолював Луганський прикордонний загін. 

«Крути 1918» (2018)

Режисер: Олексій Шапарєв

Бюджет: 52 млн грн 

Фільм знятий на основі реальний подій. На залізничній станції Крути взимку 1918 року чотири сотні українських студентів і гімназистів стали проти багатотисячної російської Червоної гвардії, йдеться в описі фільму. Любовна лінія фільму розвивається довкола студентки Софії, у яку закохалися брати Андрій і Олекса. Зрештою Андрій вирішує піти до війська.

Для зйомок масових сцен задіяли близько 1000 акторів і 2000 одиниць зброї. Серед локацій стрічки – Межигір’я, Софійська площа та Київська фортеця.

«Чорний ворон» (2019)

Режисер: Тарас Ткаченко

Бюджет: 27 млн грн  

В основу художнього фільму ліг сюжет роману українського письменника Василя Шкляра. У 1920-х набрала обертів боротьба українських повстанців проти окупаційної комуністичної влади. Іван на прізвисько Ворон стає учасником повстанського руху. Пожертвувавши сімейним затишком, він іде боротися за майбутнє українців та своєї родини.

«Хазяїн» (2022)

Режисер: Тарас Ткаченко

Бюджет: 12 млн грн

Що подивитися на Netflix українською? Мінісеріал «Хазяїн», знятий за мотивами однойменної п’єси Івана Карпенка-Карого, написаної у 1900 році. Донька Терентія Пузиря повертається додому після навчання у Гарварді. Її батько – жадібний мультимільйонер, що заробив свої статки на аграрному бізнесі. Доньці важко із ним порозумітися, і зрештою вона вступає у відкриту боротьбу.

«Ангели» (2020)

Режисери: Олег Масленніков (перший сезон), Тарас Рибальченко (другий сезон)

Бюджет: не розголошується

Історія про спецзагін, який захищає важливих свідків, перевозить цінні папери та звільняє полонених. Бійці стають ангелами для тих, кому вони допомагають. Та серед них з’являється новий працівник, який ставить під загрозу роботу всієї системи.

«Джек і Лондон» (2021)

Режисер: Олександр Ітигілов

Бюджет: не розголошується

Влад – перспективний юрист, який мав отримати роботу в лондонському суді. Та його брата Леоніда ув’язнили за злочин, якого той не здійснював. Влад повертається до рідного містечка Зоря і влаштовується на роботу в місцевий відділок поліції. Розібратися у ситуації допомагає собака Джек, що несподівано починає розмовляти з головним героєм.

«Нереальний КОПець» (2021)

Режисер: Олександр Бєляк

Бюджет: не розголошується

Син начальника поліції Василь вимушений повернутися з Америки в Україну. Вийшло нове розпорядження президента, згідно з яким діти чиновників повинні навчатися та працювати в Україні. Для Василя це не дуже гарна новина – він вміє лише витрачати гроші батька. Після повернення в Україну він йде працювати поліцейським і вчиться добросовісно виконувати свою роботу. 

Головні ролі виконали Стас Боклан, Дмитро Ступка та Богдан Юсипчук. Знімали комедію в Одесі, Баку та Лос-Анджелесі.

«Сотка» (2018)

Режисер: Олександр Бєляк

Бюджет: не розголошується

Працівник супермаркету Леопольд Барановський випадково одягає чужий піджак, у якому знаходить стодоларову купюру. Виявляється, гроші в його кишенях не закінчуються ніколи. Поки Леопольд із другом витрачає ці кошти, власник піджака – кандидат у мери Віктор Хмара – розгорнув цілу операцію з його пошуку. 

Працівник супермаркету не проти повернути предмет одягу, але з’ясовує: коли купюра з’являється в його кишені, зникає у когось іншого. Леопольд повинен не дозволити Віктору довести до банкрутства цілу країну.

«11 дітей з Моршина» (2018)

Режисер: Аркадій Непиталюк

Бюджет: 15,3 млн грн

Сюжет комедії розповідає про події в місті Моршині, побудованому на місці падіння метеорита. Тіло космічного об’єкта було багатим на рідкісний метал осмій. Ним хоче заволодіти Сніжана, яка шукає легких грошей. Та їй на заваді стають місцеві діти.

Крім 11 юних акторів віком від шести до 15 років, у ролях: Ада Роговцева, Володимир Горянський, Сергій Бабкін, Олександр Скічко, Гарік Корогодський, Анатолій Анатоліч, Ольга Фреймут.

«Я – Надія» (2023)

Режисер: Денис Тарасов

Бюджет: не розголошується

Чотирисерійна воєнна драма розповідає, як працівники швидкої допомоги на початку вторгнення залишилися допомагати людям замість того, щоб евакуюватися з Харкова. Прототипом головної героїні стала 22-річна фельдшерка Анна Андрющенко, яка на початку повномасштабної війни працювала в харківському Центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. 

 «Памфір» (2022)

Режисер: Дмитро Сухолиткий-Собчук

Бюджет: 39,8 млн грн

Прем’єра стрічки «Памфір» відбулася на Каннському кінофестивалі. Сюжет описує історію родини з Буковини. Леонід на прізвисько Памфір їздить на заробітки до Польщі, аби побудувати будинок для дружини та сина-підлітка. Останній підпалює Дім молитви, тож Памфір повертається до кримінального минулого, аби відшкодувати збитки.  

Події фільму розгортаються під час Маланки – 13 січня, коли щедрувати заведено в образах тварин і фольклорних персонажів. Щоб відтворити обряд, команда фільму їздила в експедиції та збирала детальний фото- і відеоархів. Їй вдалося створити й віднайти понад 40 унікальних костюмів і 100 обрядових масок.

Над музикою фільму працювала французька композиторка Летиція Пансанель-Ґаррік. Вона поєднала звучання автентичних українських інструментів і сучасних мотивів. За музичний супровід до фільму композиторка отримала приз французького фестивалю Les Arcs International Film Festival.

«Мама» (2022)

Режисер: Сергій Маслобойщиков

Бюджет: не розголошується

Восьмисерійна історія, присвячена подіям на окупованому Донбасі. Єдиний син Ніни Петрівни Василь пішов добровольцем на фронт і потрапив у полон. Жінка вирушає на окуповані території визволяти сина. 

Головну роль виконала Олеся Жураківська. На СТБ серіал дивилися понад 4,3 млн глядачів.

«Клондайк» (2022)

Режисерка: Марина Ер Горбач

Бюджет: 26 млн грн

Реліз соціальної драми відбувся 2022 року на найбільшому фестивалі незалежного кіно у США «Санденс». Стрічка отримала нагороду за найкращу режисуру. Згодом Український оскарівський комітет висунув «Клондайк» на премію «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний повнометражний фільм», однак фільм не переміг.

Четверта повнометражна стрічка режисерки Марини Ер Горбач розповідає історію родини, яка живе на російсько-українському кордоні та опиняється в епіцентрі катастрофи – збиття російськими військовими пасажирського літака МН17. Попри те, що кіно ігрове, трагедію відтворили майже документально.   

Малайзійський «Боїнг» збили 17 липня. На цю саму дату припадає день народження режисерки. У 2015-му Ер Горбач відчула: її не відпускає безкарність винних у трагедії. Драфт сценарію був готовий вже у 2016-му.

«Люксембург, Люксембург» (2023) 

Режисер: Антоніо Лукіч

Бюджет: 28,5 млн грн

Прем’єра фільму відбулася на Венеційському кінофестивалі. Лист про відбір до програми «Горизонти» прийшов незадовго до 24 лютого 2022-го. Стрічка була незавершеною, а за кілька днів частина команди поїхала з країни, інша пішла на фронт. Фільм закінчили вчасно, попри повітряні тривоги і блекаути. Виробництвом займався кінопродакшн ForeFilms продюсерів Володимира і Анни Яценко. 

«Люксембург, Люксембург» – друга повнометражна стрічка українського режисера Антоніо Лукіча. Головні ролі виконали учасники реп-гурту «Курган і Agregat», брати Раміл та Аміл Насірови. Насірови й Лукіч – учасники списку Forbes «30 до 30» різних років. 

Сюжет розповідає про братів-близнюків, які дізнаються про хворобу батька, що живе у Люксембурзі. Він пішов з сім’ї, коли діти ще були малими. Брати мають вирішити, чи їхати в далеку незнайому країну до людини, яка давно стала чужою. Режисер Антоніо Лукіч каже, що це фільм про «нас із вами, звичайних людей, життя яких сповнене як сумними, так і смішними моментами». Фільм особливо цікаво дивитися на Netflix українською через «трушний» суржик персонажів.

«Свінгери» (2018)

Режисер: Андрейс Екіс

Бюджет: 2,5 млн грн

У центрі сюжету – три пари, стосунки яких поглинула домашня рутина. Вони хочуть відновити почуття. Ігор втомився від світської левиці Ілони, Андрій після важкої роботи в лікарні не має сил на інтимні стосунки. Вони вирішують помінятися партнерками на одну ніч. Хід подій змінює третя пара.

«Свінгери-2» (2019)

Режисер: Андрейс Екіс

Бюджет: 9 млн грн

Стрічка продовжує історію Ігоря та Ілони. Пара намагається розв’язати чергову інтимну проблему та знаходить іншу пару, яка може їм допомогти.

«Шахрай»

Режисери: Валерій Ібрагімов (перший сезон), Олександр Ітигілов (другий сезон)

Бюджет: N/A

Кримінальний детектив розповідає про колишнього бандита і в’язня, якому вдається під чужим іменем влаштуватися на роботу в поліцію. Його мета – дістатися до людини, на ділянці якої він заховав украдені коштовності. У другому сезоні історія отримує новий фокус: головний герой уже не в поліції, а допомагає вибратися з окупованої території коханій жінці.

«Новенька» (2019)

Режисери: Павло Мащенко, Максим Гуленко

Бюджет: не розголошується

Молодіжний серіал виробництва Film.ua Group. Старшокласниця Віра зі звичайної школи переходить на навчання до елітної. Вона погодилася на таємне завдання від поліції – стежити за найпопулярнішим учнем школи, якого підозрюють у торгівлі наркотиками. З першого дня на новому місці дівчина потрапляє в епіцентр шкільних конфліктів. 

«Спіймати Кайдаша» (2020)

Режисер: Олександр Тіменко

Бюджет серіалу: 26,7 млн грн

Сценаристкою серіалу стала режисерка Наталка Ворожбит. Вона перенесла сім’ю Кайдашів у сучасність. За сюжетом, Лаврін повернувся з армії й хоче гуляти, Карпо одружується з Мотрею. В родині починається протистояння характерів та поглядів батьків і дітей. 

За перший місяць на телеекранах інтерпретацію твору Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я» подивилося 10,5 млн глядачів, пише «День». Сумарна кількість переглядів усіх серій на Youtube – понад 32,7 млн.  

У 2021 році серіал «Спіймати Кайдаша» отримав «Золота дзиґу» як найкращий ігровий серіал.

«Борщ. Секретний інгредієнт» (2020)

Режисер: Дмитро Кочнєв

Бюджет фільму: $150 000

У мандрівці Україною шеф-кухар Євген Клопотенко зібрав понад 15 унікальних рецептів борщу: на мʼясі, з грибами, баклажанами, медом, квасолею, карасями, чорносливом, селерою. Історії лягли в основу документального фільму.

Після виходу стрічки глядачі почали писати Клопотенку, що борщ часто називають російською стравою. Шеф-кухар вирішив стати на її захист. Кадри фільму стали частиною доказової бази для внесення українського борщу до спадщини ЮНЕСКО.  

Фільм українського виробництва продали в 12 країн, серед яких: Болгарія, Чехія, Угорщина, Молдова, Польща, Румунія, Словаччина, Канада, країни Балтії та Словенія. 

«І будуть люди» (2020)

Режисер: Аркадій Непиталюк

Бюджет серіалу: 64,8 млн грн

12-серійна історична драма з’явилась у доступі на території України, Чехії, Угорщини, Молдови, Румунії та Словаччини. Знятий за мотивами однойменного роману Анатолія Дімарова, серіал розповідає про 12 персонажів, які у XX столітті жили під час подій Першої світової війни, Української революції та за Радянського Союзу.

Восени 2020 року серіал вийшов на телеканалі СТБ та з’явився у вільному доступі на YouTube-каналі Film.ua. На телебаченні він отримав показники нижчі за середні, у мережі 12 серій за п’ять днів зібрали близько 1,7 млн переглядів, пише «Детектор медіа». Нині на YouTube кількість переглядів серіалу сягає близько 11,6 млн.

«Пульс» (2021)

Режисер: Сергій Чеботаренко

Бюджет фільму: 31,2 млн грн

Історія української легкоатлетки, яка хоче потрапити на Олімпійські ігри. На заваді стає травма, отримана в автомобільній аварії. 

В основу фільму лягла історія паралімпійської чемпіонки та неодноразової призерки літніх Паралімпійських ігор Оксани Ботурчук. Спортсменка консультувала творців фільму та акторів, аби деталі, пов’язані зі спортом чи життям із частково втраченим зором, були відтворені максимально точно.

«Пульс» об’єднав сузір’я українських артистів. У ролях – Ахтем Сеітаблаєв, Станіслав Боклан, Лілія Ребрик. Авторкою саундтреку української спортивної драми стала alyona alyona.

«Снайпер. Білий ворон» (2021)

Режисер: Мар’ян Бушан

Бюджет фільму: 29,9 млн грн

Головний герой стрічки – Микола Вороненко, який через війну на Донбасі у 2014-му вирішив стати снайпером. Його прототипом став Микола Воронін – пацифіст, що до 2014-го жив із дружиною в землянці в Горлівці та мріяв урятувати Землю від екологічної кризи. Війна у 2014-му перевернула його світ. Воронін пішов у снайпери. Він – один із «кіборгів», які захищали Донецький аеропорт, і донині служить у ЗСУ.

У липні фільм з’явився на Amazon та Apple TV. Іноземна аудиторія схвально реагує на стрічку: 63% глядачів Amazon Prime оцінили її на п’ять зірок, а рейтинг «Снайпера» на Rotten Tomatoes – 87%. 

«Я працюю на цвинтарі» (2021)

Режисер: Олексій Тараненко

Бюджет фільму: 21,4 млн грн

Чорна комедія, знята за сюжетом однойменної книжки блогера Павла Белянського.

За сюжетом, колишній архітектор Олександр керує фірмою, яка встановлює надгробки на місцевому кладовищі. Люди замовляють у нього пам’ятники щодня. Їхні життєві ситуації іноді комічні, іноді – сумні. Через власну психологічну травму Олександр реагує на них з уже традиційними цинізмом та іронією. 

«Зима у вогні» (Winter on Fire: Ukraineʼs Fight for Freedom, 2013–2014)

Режисер: Євген Афінеєвський

Бюджет: не розголошується

Сюжет описує 93 дні зими 2013–2014 років та події Революції гідності. Від рішення про відхід від євроінтеграції до повалення режиму Віктора Януковича. Від мирних протестів до багатомільйонного руху, що змушений протистояти силі та відстоювати свої права. Від масштабної картинки Майдану Незалежності до особистих думок протестувальників, серед яких лікарі, митці, представники духовенства.

Стрічка з’явилася на Netflix у жовтні 2015-го. У 2016 році її номінували на премію «Оскар» у категорії «Найкращий документальний повнометражний фільм».

«Слуга народу» (2015–2019)

Режисер: Олексій Кирющенко

Вартість одного епізоду: в 2015-му – майже $90 000

Загальна кількість епізодів – 49

Політична комедія в головній ролі із на той час художнім керівником студії «Квартал 95», а нині президентом України Володимиром Зеленським. У 2015-му перший сезон став найбільш рейтинговим серіалом українського телебачення. Ще тоді в Україні його подивилися понад 20 млн глядачів. 

Головний герой комедійного серіалу Василь Голобородько – вчитель історії, людина «з народу». Він звинувачує владу та її корумпованість у низькому рівні життя українців. Одного разу його обурену промову про це таємно знімають на відео та викладають у мережу. Запис несподівано набирає багато переглядів та стає поштовхом для балотування вчителя у президенти. Голобородько перемагає на виборах та йде змінювати політичну систему країни. 

«Слуга народу-2» (2016)

Режисер: Олексій Кирющенко

Бюджет фільму: 30 млн грн

У 2017-му повнометражний фільм номінували на здобуття української національної кінопремії «Золота дзиґа» у трьох категоріях – «Найкращий фільм», «Найкращий актор» (Володимир Зеленський), «Найкращий актор другого плану» (Євген Кошовий). Рейтинг на IMDb становить 6,5.

За сюжетом, Голобородько разом із колишнім прем’єр-міністром намагається стабілізувати економіку країни та зупинити жадібних олігархів. Стрічка описує частину подій другого сезону однойменного серіалу.

«Дике поле» (2018)

Режисер: Ярослав Лодигін

Бюджет фільму: 31 млн грн

Стрічка, створена в копродукції України, Нідерландів та Швейцарії, отримала на IMDb оцінку 7,3. Фільм став першою екранізацією творчості Сергія Жадана – роману «Ворошиловград».

Робота над «Диким полем» була тривалою та кропіткою. Команда працювала над стрічкою впродовж семи років. Актора на роль головного героя шукали серед 5000 професіоналів. Зрештою, його зіграв Олег Москаленко.

У головного персонажа Германа зник старший брат, тому він змушений повернутися в рідне містечко на Донбасі і захищати сімейний бізнес – стару бензоколонку. Його заступництва потребують також давні друзі й колишня дівчина.

«Зустріч однокласників» (2019)

Режисер: Валентин Шпаков

Бюджет фільму: 6 млн грн

Українська адаптація данської комедії «Зустріч однокласників» отримала на IMDb рейтинг 5,2. Головні ролі виконали Андрій Бурим, Олексій Нагрудний і Валерій Харчишин.

За 25 років після випускного троє шкільних друзів вирушають на зустріч однокласників. Але на шляху музиканта, підприємця та архітектора з’вляються неочікувані проблеми.

«Бурштинові копи» (2021)

Режисерка: Аліна Бухтіярова

Бюджет фільму: 15,5 млн грн

Патрульний Максим змалку мріяв робити світ безпечним. Раптово його переводять із Києва до невеликого села на Житомирщині, де діє бурштинова мафія. Максиму з новим напарником потрібно зупинити її та виконати ще одне непросте завдання – повернути довіру своєї дівчини.

Головні ролі виконали актори студії «Мамахохотала» Євген Янович і Олег Маслюк, співачка Аліна Паш, актриса Дар’я Петрожицька.

«Носоріг» (2021)

Режисер: Олег Сенцов

Бюджет фільму: 50 млн грн

Стрічка, спільно створена командами з України, Польщі та Німеччини, привернула увагу світової кіноспільноти. «Носоріг» здобув перемогу на Міжнародному фестивалі артхаусного кіно в Батумі в номінації «Найкращий актор» (виконавець головної ролі – Сергій Філімонов). Стокгольмський міжнародний кінофестиваль дав стрічці нагороди «Найкращий міжнародний фільм» і «Найкращий актор» (Сергій Філімонов). 

 Фільм розповідає про життя бандита з 90-х на прізвисько Носоріг. Він швидко стає частиною кримінального світу, який зрештою повністю захоплює його увагу. Наприкінці Носоріг втрачає те, що, як виявилося, цінував більше за гроші.

«Поводир» (2014)

Режисер: Олесь Санін

Бюджет фільму: 16,8 млн грн

У 2014-му Український оскарівський комітет висунув історичну драму на премію «Оскар» у номінації «Найкращий фільм іноземною мовою». Стрічка не потрапила у шорт-лист, утім все одно здобула визнання аудиторії. На IMDb на основі понад 3000 голосів фільм дістав оцінку 7,7.

«Поводир», знятий на основі реальних подій, описує 30-ті роки в радянській Україні. Американський інженер Майкл Шемрок із сином приїздять до Харкова будувати тракторний завод. Чоловік закохується в актрису Ольгу Левицьку (Джамала), якою захоплений спецслужбовець Володимир. Майкла вбивають, його сина рятує від переслідувачів сліпий кобзар. Хлопець стає його поводирем. 

«Захар Беркут» (2019)

Режисери: Ахтем Сеітаблаєв, Джон Вінн

Бюджет фільму: 113,2 млн грн

Фільм копродукції України та США на IMDb здобув рейтинг 5,7 на основі майже 4000 голосів. Стрічку зняли англійською мовою, більшість ролей зіграли американські актори. Сценарій історичної драми написаний на основі однойменної повісті Івана Франка, проте з новими персонажами та сюжетними лініями.

XIII століття в маленькому карпатському селі. Часи, коли Монгольська імперія захопила більшу частину Київської Русі. Імперська армія атакувала місцевих, частину людей вбивши, частину – полонивши. Сини Беркута пробралися в поселення загарбників та звільнили людей. Хан вирішує помститися, а громада під керівництвом Захара Беркута будує план, щоб зупинити агресора назавжди.

«Мої думки тихі» (2019)

Режисер: Антоніо Лукіч

Бюджет фільму: 9,4 млн грн 

Перший український фільм, який з’явився на HBO Europe. Стрічка отримала Спеціальну премію журі на 54-му Міжнародному кінофестивалі в Карлових Варах, приз глядацьких симпатій на Одеському міжнародному кінофестивалі та премію FIPRESCI за найкращий український фільм.

Трагікомедія про проблеми батьків і дітей. 25-річний звукорежисер Вадим отримав замовлення – записати для відеогри звуки різних тварин. За спів рахівського крижня, який гніздиться на рідному для хлопця Закарпатті, йому пообіцяли $1000 «зверху». У Рахівський район Вадим їде з мамою Галиною, яка надокучає йому розмовами та поведінкою.

«Сторожова застава» (2017)

Режисер: Юрій Ковальов

Бюджет фільму: 39,2 млн грн  

Українське фентезі за мотивами роману Володимира Рутківського. Школяр Вітько гуляє Карпатами та раптово опиняється в минулому за часів Київської Русі, де триває протистояння богатирів і половців.

Для акторів стрічки виготовили 160 костюмів, ще близько 150 дібрали з приватних колекцій, пише Держкіно. Будівництво фортеці «Сторожової застави» та декорацій у ній тривало майже пів року, а на створення табору половців витратили 100 т ґрунту, 1000 м мотузок і 200 кв. м повсті.

«Зірки за обміном» (2021)

Режисер: Олексій Даруга

Бюджет фільму: 15 млн грн

Сімейна комедія з Олею Поляковою та DZIDZIO в головних ролях.

Сюжет описує непримиренних суперників – зірок Олю Малякову та Фому Михайловського – які міняються тілами.

«Віддана» (2019)

Режисерка: Христина Сиволап

Бюджет фільму: 60 млн грн

Історична мелодрама, знята за мотивами роману Софії Андрухович «Фелікс Австрія», доповнила список гідних українських фільмів на Netflix.

Друга половина XIX століття. Масштабна пожежа. Доктор Анґер не встигає врятувати дружину, але виносить з вогню рідну доньку Аделю і доньку хатніх робітників Стефанію. Дівчата ростуть разом. Стрічка розповідає про їхнє життя за 25 років, де уже жінки намагаються зрозуміти, хто вони одна одній: сестри та подруги чи служниця та господиня.

«Віддана» – наймасштабніша костюмована стрічка вітчизняного кінематографа. Під керівництвом кінокостюмерки Лесі Патоки для акторів пошили 150 костюмів і зібрали понад 300 образів періоду межі XIX–XX століть. 

«Фокстер і Макс» (2019)

Режисер: Анатолій Матешко

Бюджет фільму: 51,4 млн грн

Сімейний фантастичний фільм отримав нагороду Dream Award на Сеульському фестивалі дитячого кіно, дві «Золоті дзиґи» за найкращі візуальні ефекти й найкращий монтаж, а також гран-прі «Чілдрен Кінофесту».

У стрічці школяр Макс малює нанофарбами собаку, який несподівано оживає та виявляється роботом із суперможливостями. Злочинець, який дізнається про пса, починає полювати на пару.

«Скажене весілля» (2018)

Режисер: Влад Дикий

Бюджет фільму: 10,8 млн грн

Касові збори стрічки перевищили бюджет майже у п’ять разів: фільм зібрав у кінопрокаті 54,9 млн грн. «Скажене весілля» стало першим українським фільмом, продюсери якого повернули Держкіно залучені кошти з відсотками.

«Скажене весілля» – комедія про родину Середюків, які живуть у селі Яблунівка. Василь і Галина чекають в гості доньку Катерину. Вона вчиться в Сорбонні, але незабаром приїде до родини, щоб зіграти весілля: Катерина виходить заміж за однокурсника Франсуа. Він кардіохірург, блогер та афрофранцуз, про що батько нареченої не знає. Коли Франсуа приїздить до Яблунівки та зустрічається із Василем, той зарікається не дозволити весіллю відбутися. 

«Скажене весілля-2» (2019)

Режисер: Влад Дикий

Бюджет фільму: 15 млн грн

Сиквел популярної комедії «Скажене весілля» виявився не менш комерційно успішним, аніж попередник, та зібрав у кінопрокаті 41,2 млн грн. Цього разу, за сюжетом, заміж виходить старша донька Середюків – Наталія, яка багато років тому посварилась із родиною, втекла до Києва та навіть не приїхала на весілля до сестри. Наречений Наталії старший за неї, що викликає занепокоєння її батька Василя – і він вирішує зірвати заручини тепер вже іншої доньки.

«Скажене весілля-3» (2021)

Режисер: Любомир Левицький

Бюджет фільму: 16 млн грн

Остання стрічка з трилогії «Скажене весілля» розповідає про заручини єдиного сина родини Середюків – Захара. 18-річний хлопець вирішує одружитися на доньці циганського барона Раді. Цього разу батько родини практично не має заперечень і добре ставиться до Ради, проте весілля стикається з іншими перепонами.

«Максим Оса: золото Песиголовця» (2022)

Режисер: Мирослав Латик

Бюджет фільму: 38,4 млн грн

«Максим Оса» – перша в українському кінематографі екранізація графічного роману. Автор оригінального коміксу – Ігор Баранько. Стрічка, втім, не дублює сюжет роману, а базується на його персонажах і загальній атмосфері. Фільм розповідає історію козака, якого звинувачують у викраденні золота, що везли на Січ, та вбивстві побратимів. Оса вирішує самостійно знайти злочинця.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні