Категорія
Гроші
Дата

Forbes Digital

Миттєво та без Visa і Mastеrcard. 11 банків тестують систему платежів із рахунку на рахунок, яку планують запустити до кінця року. Чи потрібен Україні аналог популярної в Польщі Blik

6 хв читання

Прозора Мережа

Прозора Мережа

До кінця року в Україні може зʼявитися новий платіжний сервіс – проєкт «Прозора Мережа», до якого долучились 11 банків з-поміж членів профільної асоціації НАБУ, Rozetka та міський застосунок «Київ Цифровий». Особливість, про яку заявляють засновники, – миттєві платежі з рахунку на рахунок замість домінуючих зараз в Україні карткових розрахунків, що проводять Visa чи Mastercard. Така модель схожа на популярну в Польщі Blik, іспанську Bizum чи бразильську Pix. Чи злетить таке рішення на українському ринку?

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

«За останні роки екосистема Pix у Бразилії посунула старі платіжні системи та домінує над ними; в Польщі система Blik покриває 90% усіх миттєвих платежів у країні (один із видів – P2P-перекази, – Forbes), так само – іспанська Bizum, що має 28 млн користувачів», – каже в розмові з Forbes радник Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Кирило Чередніченко.

Чому ці дані цікаві для України? Чередніченко координує українську спробу повторити цей досвід. До кінця року на українському ринку може зʼявитися нова система миттєвих платежів «Прозора Мережа», що працюватиме на блокчейн. Зараз проєкт на стадії закритого тестування між банками-учасниками, каже інший координатор проєкту та керівник комітету з ІТ та кібербезпеки в НАБУ Валерій Даниленко.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд