Платежі та грошові перекази /Getty Images/Колаж Олександра Карасьова
Категорія
Гроші
Дата

Платити, переказувати та знімати гроші. Які існують обмеженням НБУ для фізосіб під час війни. Лаконічний гід від Forbes

Getty Images/Колаж Олександра Карасьова

З 24 лютого 2022 року Національний банк на період воєнного стану встановив різноманітні обмеження та ліміти на практично всі грошові операції: зняття готівки, купівлю та переказ валюти тощо. Упродовж року правила кілька разів змінювались. Forbes зібрав у цьому гіді основні існуючі на сьогодні ліміти, заборони та обмеження на платіжному ринку для фізичних осіб.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

У перший день повномасштабного вторгнення НБУ суттєво обмежив роботу валютного ринку України. Упродовж 2022 року НБУ ще кілька разів змінював «правила гри» на платіжному ринку. 

Все для того, щоб перекрити схеми з валютою та зменшити тиск на міжнародні резерви. Нові заборони вводились проти спекулянтів та «карткових туристів», але вони також вплинули на волонтерів та українських переселенців. 

За словами одного із топ-менеджерів НБУ, найближчим часом регулятор не планує переглядати існуючі ліміти і обмеження у сфері платежів і переказів та помʼякшувати їх. «Поки триває війна, ми змушені обмежувати відток валюти із країни усіма можливими способами, оскільки залишається багато ризиків», — коментує керівник на умовах анонімності.  

Forbes підготував гід лімітами, заборонами та обмеженнями на грошові операції, що діятимуть для фізосіб у 2023 році. 

Як дозволено знімати готівку в Україні

Максимальна сума готівки для зняття в один день — 100 000 грн з одного рахунку. В касі банку це можна зробити за одну операцію. У залежності від суми можна попередньо замовити готівку, щоб вона точно була у касі.

В банкоматах/POS-терміналах можна зняти гроші залежно від встановленого ліміту банком за раз не більше 10 000-20 000 грн. Деякі банки встановили обмеження на видачу коштів з чужих карток, тобто з чужої картки можна зняти менше грошей, ніж з картки конкретного банку.

Слід враховувати: якщо ви у цей день знімаєте кошти через банкомат, у касі згодом можна бути зняти гроші у межах ліміта за мінусом цієї суми. 

Перекази з гривневих карток

Безготівкові розрахунки в межах України дозволені без обмежень. Так само, як і перерахування благодійних внесків на допомогу ЗСУ та Р2Р-перекази.

З 5 жовтня НБУ повернув заборону на Р2Р-перекази за гривневими платіжними картками українських банків на картки іноземних фінустанов. При цьому є виключення: українці мають змогу переказувати кошти за кордон для оплати навчання (на рахунки навчальних закладів), лікування, транспортування хворих, витрат, пов’язаних зі смертю, а також для сплати аліментів.

Зняття готівки за кордоном з гривневої картки

Зняти готівку з гривневої картки за кордоном можливо лише у межах місячного ліміту — 50 000 грн в еквіваленті. Але не більше 12 500 грн протягом 7 днів. 

Кожен банк по-різному трактує цю норму – хтось рахує саме календарним тижнем, а інші – відраховують 7 днів з моменту проведення останньої операції за випискою. Комісія від суми операції не враховується у сумі ліміту. 

Витрати на покупки за кордном з гривневої картки

Ліміт на покупки за кордоном (як онлайн, так і фізичні) складає 100 000 грн на місяць

Як розповідала влітку перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова, до встановлення ліміту, операції у магазинах та банкоматах сягали $2 млрд на місяць. Частина цієї суми – предмети розкошу.

З 6 серпня минулого року НБУ дозволив банкам не застосовувати ліміт на розрахунки фізичних осіб-волонтерів із гривневих карток за кордоном для купівлі товарів військового призначення.

Зняття готівки з валютних карток

Видача іноземної валюти на території України доступна тільки через касу банку в рамках обмежень у еквіваленті 100 000 грн на день з одного рахунку (за курсом продажу для карткових операцій).

За кордоном ліміт на отримання валюти в банкоматах чи POS-терміналах з валютної картки українських банків дорівнює еквіваленту 20 000 грн в день з однієї картки та не більше еквіваленту 100 000 грн сумарно з усіх карток до одного карткового рахунка за день.

Перекази з валютної картки

Наразі за кордон можна відправляти перекази з валютної картки на картку іноземного банку (Р2Р-перекази) у межах 100 000 грн на місяць в еквіваленті. 

Перекази валюти з валютних карток українських банків через сторонні ресурси та купівля quasi cash можлива теж у межах 100 000 грн на місяць в еквіваленті. 

На покупки з валютної картки обмежень немає.

Чи дозволені криптовалюти та необанки

З жовтня існує заборона на операції quasi cash із картками, випущеними у гривні. 

У першу чергу це стосується фінтех-сервісів PayPal, Revolut, TransferGo, Skrill та Wise, криптобірж, казино та інші гральні заклади (PokerStars, Parimatch, Betfair тощо). 

НБУ ввів заборону, оскільки лояльність міжнародних систем грошових переказів та світових фінтех-компаній до українських біженців створила лазівку, що дозволяла обійти обмеження НБУ на купівлю валюти фізособами. 

Раніше щомісячний ліміт на P2P перекази громадян (включаючи перекази на картки Revolut чи Wise) за кордон із гривневих платіжних карток українських банків складав 100 000 грн (в еквіваленті), 21 липня його зменшили до 30 000 грн (в еквіваленті). 

При цьому зарахування коштів на картки українських банків з цих сервісів не заборонено.

Як придбати валюту за гривню

НБУ дав можливість фізособам купувати за гривню безготівкову валюту у межах щомісячного ліміту 100 000 грн (в еквіваленті), але за умови подальшого розміщення на валютному депозиті строком від трьох місяців та без права дострокового розірвання. Після закінчення строку депозита валюта зараховується на валютний рахунок клієнта у банку.

Ще один інструмент для уникнення курсових ризиків — безлімітний продаж безготівкової валюти за офіційним курсом (36,6 грн/$) під розміщення на депозит від шести місяців з можливістю пролонгації. Але без права дострокового розірвання та лише за умови продажу валюти після закриття вкладу. 

У підготовці матеріалу допомагали пресслужби ПриватБанку, sportbank та Sense Bank.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні