Акцент на валюті, повернення активів у гривні та крах нерухомості. У що інвестувати під час війни? /ілюстрація Getty Images / Анна Наконечна
Категорія
Гроші
Дата

Акцент на валюті, повернення активів у гривні та крах нерухомості. У що інвестувати під час війни? Консенсус-портфель від Forbes

Акцент на валюті, повернення активів у гривні та крах нерухомості. У що інвестувати під час війни? Фото ілюстрація Getty Images / Анна Наконечна

Війна, висока інфляція та глобальна рецесія у світі кардинально вплинули на структуру консенсус-портфеля для українських інвесторів, який Forbes щороку складає на основі прогнозів провідних аналітиків. Як правильно інвестувати та на які ризики чи можливості звертати увагу у 2023 році?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

У глобальному прогнозі на 2023 рік інвестиційні стратеги компанії BlackRock визначили три головні чинники, що впливатимуть на дії інвесторів, – світова рецесія, стійка інфляція та «новий світовий лад». 

У нових умовах інвестори змушені шукати нові інвестиційні сценарії та переглядати портфель часто й детально, констатують аналітики BlackRock в «інвестиційній книзі» Global Outlook 2023. «Старі правила більше не працюють, світ прямує до нового ладу, де буде більше макроекономічних ризиків та коливань», – ідеться у звіті. Ключовий інсайт від BlackRock – стара схема «купуємо під час падіння» більше не працюватиме.

Незважаючи на російське вторгнення, яке зруйнувало усі інвестстратегії мирного часу, українці не випали зі світового інвестиційного контексту, хоч і їхні можливості стали ще більш обмеженими.

Forbes вчергове розрахував консенсусний інвестиційний портфель для українських інвесторів. Як формувати його в умовах війни, надзвичайної турбулентності у світі та високих ризиків глобальної кризи?

Інвестсаммарі: війна, інфляція та рецесія нові умови для інвесторів

Повномасштабна війна з Росією кардинально вплинула на можливості й уподобання українських інвесторів. Після 24 лютого інвестувати в іноземні активи можуть лише громадяни, які мають кошти на рахунках за кордонах. Поповнювати їх можна лише валютою в межах ліміту в 100 000 грн на місяць в еквіваленті. Це значно звужує можливості інвесторів. 

У рекомендаціях, які інвестиційні аналітики давали Fobes наприкінці багатого на різноманітні інвестиційні тренди 2021-го, домінували активи у гривні: депозити та облігації внутрішньої державної позики (ОВДП).

Наслідки вторгнення РФ для української економіки не могли не вплинути на ситуацію. Зараз фінансисти віддають перевагу менш ризиковим активам у валюті. З іншого боку, стійкість української економіки теж далася взнаки: зважаючи на зменшення тиску на гривню, аналітики рекомендують поступово збільшувати частку активів в ОВДП.

У переліку оптимальних заощаджень, як і раніше, також акції іноземних компаній та криптовалюти. Серед аутсайдерів – житлова і комерційна нерухомість та акції українських емітентів, які до закінчення війни вважаються занадто ризиковими активами.

Згідно з консенсус-прогнозом опитаних Forbes українських аналітиків курс гривні на кінець 2023 року сягне 42,3 грн/$ або 43 грн/€, а річна інфляція сповільниться до 21%. Цей прогноз збігається з консенсус-прогнозом з інфляції від Focus Economics: 21% у 2023-му та 10% у 2024-му. Курс гривні, за очікуваннями учасників цієї консенсус-групи: 41,2 грн/$ на кінець 2023-го та 40,4 грн/$ у 2024-му.

Серед головних інвестиційних рекомендацій опитаних аналітиків – збільшення вільної ліквідності та диверсифікація активів за термінами й валютами. Частину активів (близько 10%) варто зберігати у високоліквідних інструментах, щоб мати можливість фінансувати непередбачувані витрати або використати інвестиційні нагоди. Консенсус-портфель для різних сум інвестицій має такий вигляд.

Акцент на валюті, повернення активів у гривні та крах нерухомості. У що інвестувати під час війни? Консенсус-портфель від Forbes /Фото 1

У що інвестувати: ОВДП, S&P500 та депозити у фаворитах

Облігації: заробити на treasuries та ОВДП

Інструменти з фіксованою дохідністю, найбільш поширеним типом яких є облігації, – одна з ключових рекомендацій фінансистів. Ставки зростають. Наприклад, дохідності дворічних казначейських облігацій США (в них можуть інвестувати й українці, що мають кошти поза Україною) за останній тиждень зросли на 7 б.п. до 4,27% та перевищили прибутковість 10-річних паперів. 

Український Мінфін останнім часом також більш охоче, хоча й вибірково, підвищував ставки за гривневими облігаціями – до 19-20,5% залежно від термінів.

За суми вкладень на $10 000 тримати в ОВДП до 35% портфеля, за $100 000 – 30%, за $1 млн – 20%. Середній чек інвестиції в ОВДП ще восени повернувся до довоєнного рівня в $50 000-100 000 в еквіваленті, зазначає керівниця Private banking ОТП Банку Вікторія Мислива.

Акції: чи варто вкладати у S&P500 або індексні фонди

Станом на середину грудня ключові фондові індекси світу показали зростання з мінімумів на 17% для S&P500 та 24% – для Euro Stoxx 50

Чи означає це, що ринок акцій і далі зростатиме? На думку аналітиків J.P. Morgan, у першому півріччі 2023-го S&P500 повторно протестує мінімум цього року. Причина – ФРС може продовжувати підіймати відсоткові ставки. Bank of America на кінець року очікує цільовий рівень 4000 по S&P500, не виключаючи, однак, що у 2023-му індекс може просісти до 3000 пунктів. Це майже на 20% менше, ніж у грудні 2022-го.

На довгому горизонті BlackRock очікує, що загальна прибутковість акцій буде вищою, ніж інструментів із фіксованим доходом. Найцікавіші цінні папери компаній із секторів енергетики та охорони здоров’я, емітенти S&P500, індексні фонди ETF, SPY, BRK-B, SDIA, зазначають опитані українські аналітики. BlackRock також бачить великі можливості в інфраструктурних проєктах завдяки таким структурним тенденціям, як енергетична криза та цифровізація.

Рекомендація інвесторам за суми вкладень на $10 000 тримати в іноземних акціях до 25% портфеля, за $100 000 – 30%, за $1 млн – 35%.

Передноворічне ралі на ринках капіталу частково відіграло падіння вартості акцій, коментує керуючий локальними активами групи ICU Григорій Овчаренко. Але через ризики корекції частку іноземних акцій він пропонує зменшити на користь інструментів із фіксованою дохідністю.

Криптовалюта: чи продовжить Bitcoin падіння

Криптовалюти – актив, від якого аналітики традиційно очікують найвищої дохідності. У 2023-му вона може скласти 35%. Водночас крипторинок продовжує штормити. Загальна капіталізація індустрії, за даними Сoinmarketcap, зменшилася за рік утричі – до $800 млн. Bitcoin коштує менш ніж $17 000, ще рік тому було $60 000.

За останній час сталось кілька значних банкрутств великих криптокомпаній, тому цьому класу активів аналітики присвоїли максимальний ризик і пропонують тримати в «крипті» не більш ніж 3-5% коштів. Виокремлюють стейблкоїни, Ethereum, Cardano, NEAR та Bitcoin. 

Депозити й держоблігації: що захистить від інфляції

Навіть за суми вкладень на $10 000 аналітики рекомендують тримати до 20% портфеля у валютних депозитах українських банків. За $100 000 відповідна частка складає 10%, за $1 млн – 5%.

Окрема рекомендація – перерозподіляти частку активів на користь гривневих. Цьому сприяли зростання ставок за гривневими депозитами та ОВДП, а також зменшення тиску на гривню й ризику девальвації, пояснює Овчаренко з ICU. Якщо тренд на підвищення ставок зберігатиметься й надалі, то гривневі інструменти будуть здатні захистити заощадження від інфляції наступного року. 

Акцент на валюті, повернення активів у гривні та крах нерухомості. У що інвестувати під час війни? Консенсус-портфель від Forbes /Фото 2

Ще один ризиковий, але потенційно дохідний актив – українські єврооблігації. Їх зараз можна придбати з дисконтом 75-85% від початкової вартості. Втім, у гонитві за дохідністю інвесторам потрібно не забувати, що українські папери оцінюють з дисконтом через війну, наголошує засновник Blackshield Capital Максим Корецький. Цей дисконт збережеться, доки вона триває та незалежно від її динаміки, додає він. Аналітики радять інвестувати у євробонди лише за суми понад $100 000 та не більш ніж 5% портфеля.

Нерухомість

Через війну нерухомість суттєво втратила свої позиції в «інвестиційному чарті» для українців. «Ризики для забудовників та інвесторів зараз чи не найбільші за останні 15 років», – зазначає співзасновник та керівний партнер компанії INSPI Development Володимир Семенцов.

За його даними, на межі банкрутства перебуває до двох третин девелоперських компаній. Водночас 30% інвесторів, що придбали житло за допомогою програм з розтермінування та іпотеки, з об’єктивних фінансових причин не можуть обслуговувати заборгованість.

Саме тому інвестувати в цей ринок не на часі, вважають аналітики. Вони пропонують інвесторам із портфелем в $1 млн вкласти не більш ніж 20% у цей актив. Водночас радять як альтернативу розглянути нерухомість за кордоном. «Нерухомість у Європі може стати певною «подушкою безпеки», проте навряд чи може дати суттєву дохідність у середньостроковій перспективі», – йдеться в коментарі аналітиків компанії Eavex Capital. За їхнім прогнозом, такий актив може дати у 2023 році дохідність у 3% річних у валюті.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні