Міністр оборони Олексій Резніков /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

Резніков втрачає заступника, але зберігає крісло. Які наслідки для Міноборони матиме скандал із закупівлями для ЗСУ

Міністр оборони Олексій Резніков Фото Getty Images

Журналісти звинувачують Міноборони у завищенні цін при закупівлі продуктів харчування для ЗСУ. У відомстві Олексія Резнікова це називають «штучною інформаційною атакою під вигаданим приводом». Але, схоже, цей скандал призведе до суттєвих кадрових змін і перегляду системи «військових» держзакупівель.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

На вихідних вибухнув скандал із закупівлями Міноборони (МО) продуктів харчування для армії: видання «Дзеркало тижня» опублікувало статтю журналіста «Наших грошей» Юрія Ніколова. У якій він стверджував, що в межах угоди на 13 млрд грн з маловідомою компанією МО закуповує деякі продукти за цінами у рази вище, ніж у київських супермаркетах.

Міністр оборони Олексій Резніков детально відповів на звинувачення Ніколова. Не дивлячись на те, що висновки журналістів про безпідставне завищення цін у контракті не є однозначними, закупівлями у МО вже зацікавились НАБУ та СБУ, президент Володимир Зеленський і нардепи від оборонного та антикорупційного комітетів Верховної Ради.

Внаслідок скандалу у відставку подав заступник Резнікова Вʼячеслав Шаповалов, який відповідав у МО за тилове забезпечення. Ймовірно, вже найближчим часом Міноборони доведеться повернутися до публічних закупівель. З початку війни вони проводяться у закритому режимі. Співрозмовники Forbes серед нардепів і посадовців Офісу президента поки не очікують відставки самого міністра оборони.

Чим може закінчитися найгучніший корупційний скандал із закупівлями для ЗСУ з початку війни з Росією?

Що кажуть журналісти і Резніков 

Скандал навколо закупівель Міноборони виник після того, як журналісти «Дзеркала тижня» порівняли ціни на продукти харчування в одному з останніх контрактів МО (автори матеріалу стверджують, що отримали текст угоди від джерела у ЗСУ) з вартістю аналогічних товарів у мережі «Сільпо».

Згідно з даними журналістів, за деякими позиціями (яйця, картопля, яблука тощо) Міноборони платить у рази більше, ніж їх ціна в супермаркетах. До того ж у цьому контракті постачальником виступає маловідома компанія «Актив компані», директором якої є колишній директор одного з держпідприємств МО.

Резніков втрачає заступника, але зберігає крісло. Які наслідки для Міноборони матиме скандал із закупівлями для ЗСУ /Фото 1

Як це пояснює Резніков? По-перше, Міноборони закуповує не окремі продукти, а «комплексну послугу з харчування», включно з доставкою до військових частин, а в окремих випадках – з приготуванням їжі, написав міністр у Facebook. Предметом закупівлі є вартість добового раціону для військовослужбовця, додав він. Минулого року ця сума становила 120 грн на військовослужбовця за добу, зараз – 145,8 грн.

По-друге, продукти харчування для МО постачає вісім компаній (раніше був один монополіст). «Кожен має свою спеціалізацію: виробництво якоїсь групи товарів або ексклюзивні умови з виробниками, – сказав Резніков. – Тому десь мʼясо дешевше, а десь – риба, овочі чи молоко».

Це дійсно так. Старший науковий співробітник Інституту економічних досліджень Віталій Кравчук порівняв ціни з контракту з даними Держстату станом на грудень (див. інфографіку). Принаймні за третиною позицій контрактні ціни нижчі за середні київські. Найбільш резонансну різницю у ціні за яйця (17 грн за штуку у контракті проти 7 грн у роздробі) Резніков пояснив «технічною помилкою».

«Постачальник вказав ціну за вагу яєць, кілограм – це близько двох десятків штук яєць, залежно від гатунку, – написав Резніков. – Ціна 170 грн за кілограм яєць – це 85 грн за десяток – це повністю відповідає ринковому рівню».

Резніков втрачає заступника, але зберігає крісло. Які наслідки для Міноборони матиме скандал із закупівлями для ЗСУ /Фото 2

Які зміни чекають Міністерство оборони

Детальні розʼяснення міністр оборони опублікував на своїй сторінці у Facebook та надав нардепам і представникам НАБУ, ДБР та СБУ під час позачергового засідання оборонного комітету Верховної Ради 23 січня.

Нардепам було важко розібратися у системі ціноутворення закупівель продукції для армії, яка розраховується згідно з добовою нормою кілокалорій на одного бійця, каже нардеп з оборонного комітету Соломія Бобровська. Наприклад, у добовий раціон бійця входить третина яйця, а Міноборони веде розрахунок не поштучно, а за кілограм, розповідає Бобровська.

«Проаналізувати таке специфічне ціноутворення під час комітету неможливо, – зазначає вона. – Сьогоднішнє засідання – це однозначно не крапка. Після аналізу контрактів ми повернемося до цього питання».

Інша тема – фірми, з якими Міноборони укладає контракти на постачання їжі. «На ринку існує обмежене коло компаній, як правило, вони близькі або до військових, або до Міністерства оборони. Це далеко від здорової конкуренції, й цю практику потрібно змінювати», – констатує Бобровська.

За її словами, головними висновками комітету стали: 

  • Повернення до публічних закупівель, крім товарів, які безпосередньо стосуються озброєння.
  • Звернення нардепів до правоохоронних органів для перевірки на доброчесність компаній, з якими Міноборони уклало контракти.
  • Розробка більш зрозумілої системи ціноутворення для харчової продукції, яка постачається армії.

На комітеті не обговорювали можливі кадрові зміни у Міноборони. Добровільна відставка Шаповалова – крок, який дозволить зберегти довіру суспільства та міжнародних партнерів і забезпечити об’єктивність під час додаткових уточнень та можливих розслідувань, йдеться у релізі МО.

22 січня журналістське розслідування прокоментував президент Володимир Зеленський, пообіцявши, що «суспільство отримає повну інформацію, а держава зробить необхідні потужні кроки». Ключове побоювання президента – як на скандал відреагують партнери та чи вплине це на результати наступних «Рамштайнів», розповідає на правах анонімності співрозмовник у ОП.

Getty Images

Ллойд Остін та Олексій Резніков Фото Getty Images

Питання можливої відставки Резнікова немає на столі Зеленського. «У нього нормальні робочі стосунки з міжнародними партнерами, він бере участь у перемовинах щодо постачання в Україну зброї, тому у владі поки не готові до подібних ротацій», – каже співрозмовник в ОП.

Сам міністр називає звинувачення «штучною інформаційною атакою під вигаданим приводом». «Ця – дуже схожа на минулорічну, коли ми розбиралися з монополістом. Щось подібне було і восени, коли в управління Міністерству передали низку активів, критично важливих для обороноздатності. Нас абсолютно безпідставно атакували влітку, коли поширювали чутки про недостатній контроль над озброєннями», – написав Резніков.

Втім, закупівлі Міноборони потрапили не лише до уваги преси. 22 січня НАБУ повідомило, що розпочало кримінальне провадження про можливі зловживання у МО ще до публікації «Дзеркала тижня» за власними напрацюваннями.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні