Міністр оборони Олексій Резніков /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

Резніков втрачає заступника, але зберігає крісло. Які наслідки для Міноборони матиме скандал із закупівлями для ЗСУ

4 хв читання

Міністр оборони Олексій Резніков Фото Getty Images

Журналісти звинувачують Міноборони у завищенні цін при закупівлі продуктів харчування для ЗСУ. У відомстві Олексія Резнікова це називають «штучною інформаційною атакою під вигаданим приводом». Але, схоже, цей скандал призведе до суттєвих кадрових змін і перегляду системи «військових» держзакупівель.

На вихідних вибухнув скандал із закупівлями Міноборони (МО) продуктів харчування для армії: видання «Дзеркало тижня» опублікувало статтю журналіста «Наших грошей» Юрія Ніколова. У якій він стверджував, що в межах угоди на 13 млрд грн з маловідомою компанією МО закуповує деякі продукти за цінами у рази вище, ніж у київських супермаркетах.

Міністр оборони Олексій Резніков детально відповів на звинувачення Ніколова. Не дивлячись на те, що висновки журналістів про безпідставне завищення цін у контракті не є однозначними, закупівлями у МО вже зацікавились НАБУ та СБУ, президент Володимир Зеленський і нардепи від оборонного та антикорупційного комітетів Верховної Ради.

Внаслідок скандалу у відставку подав заступник Резнікова Вʼячеслав Шаповалов, який відповідав у МО за тилове забезпечення. Ймовірно, вже найближчим часом Міноборони доведеться повернутися до публічних закупівель. З початку війни вони проводяться у закритому режимі. Співрозмовники Forbes серед нардепів і посадовців Офісу президента поки не очікують відставки самого міністра оборони.

Чим може закінчитися найгучніший корупційний скандал із закупівлями для ЗСУ з початку війни з Росією?

Що кажуть журналісти і Резніков 

Скандал навколо закупівель Міноборони виник після того, як журналісти «Дзеркала тижня» порівняли ціни на продукти харчування в одному з останніх контрактів МО (автори матеріалу стверджують, що отримали текст угоди від джерела у ЗСУ) з вартістю аналогічних товарів у мережі «Сільпо».

Згідно з даними журналістів, за деякими позиціями (яйця, картопля, яблука тощо) Міноборони платить у рази більше, ніж їх ціна в супермаркетах. До того ж у цьому контракті постачальником виступає маловідома компанія «Актив компані», директором якої є колишній директор одного з держпідприємств МО.

Резніков втрачає заступника, але зберігає крісло. Які наслідки для Міноборони матиме скандал із закупівлями для ЗСУ /Фото 1

Як це пояснює Резніков? По-перше, Міноборони закуповує не окремі продукти, а «комплексну послугу з харчування», включно з доставкою до військових частин, а в окремих випадках – з приготуванням їжі, написав міністр у Facebook. Предметом закупівлі є вартість добового раціону для військовослужбовця, додав він. Минулого року ця сума становила 120 грн на військовослужбовця за добу, зараз – 145,8 грн.

По-друге, продукти харчування для МО постачає вісім компаній (раніше був один монополіст). «Кожен має свою спеціалізацію: виробництво якоїсь групи товарів або ексклюзивні умови з виробниками, – сказав Резніков. – Тому десь мʼясо дешевше, а десь – риба, овочі чи молоко».

Це дійсно так. Старший науковий співробітник Інституту економічних досліджень Віталій Кравчук порівняв ціни з контракту з даними Держстату станом на грудень (див. інфографіку). Принаймні за третиною позицій контрактні ціни нижчі за середні київські. Найбільш резонансну різницю у ціні за яйця (17 грн за штуку у контракті проти 7 грн у роздробі) Резніков пояснив «технічною помилкою».

«Постачальник вказав ціну за вагу яєць, кілограм – це близько двох десятків штук яєць, залежно від гатунку, – написав Резніков. – Ціна 170 грн за кілограм яєць – це 85 грн за десяток – це повністю відповідає ринковому рівню».

Резніков втрачає заступника, але зберігає крісло. Які наслідки для Міноборони матиме скандал із закупівлями для ЗСУ /Фото 2

Які зміни чекають Міністерство оборони

Детальні розʼяснення міністр оборони опублікував на своїй сторінці у Facebook та надав нардепам і представникам НАБУ, ДБР та СБУ під час позачергового засідання оборонного комітету Верховної Ради 23 січня.

Нардепам було важко розібратися у системі ціноутворення закупівель продукції для армії, яка розраховується згідно з добовою нормою кілокалорій на одного бійця, каже нардеп з оборонного комітету Соломія Бобровська. Наприклад, у добовий раціон бійця входить третина яйця, а Міноборони веде розрахунок не поштучно, а за кілограм, розповідає Бобровська.

«Проаналізувати таке специфічне ціноутворення під час комітету неможливо, – зазначає вона. – Сьогоднішнє засідання – це однозначно не крапка. Після аналізу контрактів ми повернемося до цього питання».

Інша тема – фірми, з якими Міноборони укладає контракти на постачання їжі. «На ринку існує обмежене коло компаній, як правило, вони близькі або до військових, або до Міністерства оборони. Це далеко від здорової конкуренції, й цю практику потрібно змінювати», – констатує Бобровська.

За її словами, головними висновками комітету стали: 

  • Повернення до публічних закупівель, крім товарів, які безпосередньо стосуються озброєння.
  • Звернення нардепів до правоохоронних органів для перевірки на доброчесність компаній, з якими Міноборони уклало контракти.
  • Розробка більш зрозумілої системи ціноутворення для харчової продукції, яка постачається армії.

На комітеті не обговорювали можливі кадрові зміни у Міноборони. Добровільна відставка Шаповалова – крок, який дозволить зберегти довіру суспільства та міжнародних партнерів і забезпечити об’єктивність під час додаткових уточнень та можливих розслідувань, йдеться у релізі МО.

22 січня журналістське розслідування прокоментував президент Володимир Зеленський, пообіцявши, що «суспільство отримає повну інформацію, а держава зробить необхідні потужні кроки». Ключове побоювання президента – як на скандал відреагують партнери та чи вплине це на результати наступних «Рамштайнів», розповідає на правах анонімності співрозмовник у ОП.

Getty Images

Ллойд Остін та Олексій Резніков Фото Getty Images

Питання можливої відставки Резнікова немає на столі Зеленського. «У нього нормальні робочі стосунки з міжнародними партнерами, він бере участь у перемовинах щодо постачання в Україну зброї, тому у владі поки не готові до подібних ротацій», – каже співрозмовник в ОП.

Сам міністр називає звинувачення «штучною інформаційною атакою під вигаданим приводом». «Ця – дуже схожа на минулорічну, коли ми розбиралися з монополістом. Щось подібне було і восени, коли в управління Міністерству передали низку активів, критично важливих для обороноздатності. Нас абсолютно безпідставно атакували влітку, коли поширювали чутки про недостатній контроль над озброєннями», – написав Резніков.

Втім, закупівлі Міноборони потрапили не лише до уваги преси. 22 січня НАБУ повідомило, що розпочало кримінальне провадження про можливі зловживання у МО ще до публікації «Дзеркала тижня» за власними напрацюваннями.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні