Категорія
Гроші
Дата

Forbes Digital

Рішення на 52 млрд грн. Чому уряд підвищив тариф на світло на 64% і до чого тут чергові збитки «Енергоатома» (оновлено) 

3 хв читання

Від підвищення тарифів виграють державні «Енергоатом» та «Укргідроенерго». /Shutterstock

Від підвищення тарифів виграють державні «Енергоатом» та «Укргідроенерго». Фото Shutterstock

Витрати на електрику для населення в Україні зростуть на 64%, до 4,32 грн/кВт·год. Від цього рішення виграють державні «Енергоатом» та «Укргідроенерго». Які причини та наслідки підвищення тарифів?

Уряд вдруге за час війни підвищив тариф на електрику для населення. Таке рішення уряд ухвалив 31 травня. З 1 червня українці платитимуть за електрику на 64% більше – 4,32 грн за кВт·год. *Оновлений текст від 30 травня. В попередньому проєкті рішення були інші тарифні пропозиції: 4,8 грн/кВт·год за умови споживання понад 100 кВт·год на місяць. Для споживачів, які споживають менш як 100 кВт·год, тариф мав би залишитися незмінним – 2,64 грн/кВт·год. 

Ринковий тариф для населення в Україні, за розрахунками ExPro Consulting, має бути не менше 6,7 грн/кВт·год. Різницю між ринковою ціною і нижчим тарифом покривають державні «Енергоатом» та «Укргідроенерго» в рамках спеціальних обов’язків (ПСО), покладених на них урядом. У 2023-му обсяг дотацій перевищив 140 млрд грн, з яких понад 80% сплатив «Енергоатом». 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні