Категорія
Гроші
Дата

Forbes Digital

Рішення на 52 млрд грн. Чому уряд підвищив тариф на світло на 64% і до чого тут чергові збитки «Енергоатома» (оновлено) 

3 хв читання

Від підвищення тарифів виграють державні «Енергоатом» та «Укргідроенерго». /Shutterstock

Від підвищення тарифів виграють державні «Енергоатом» та «Укргідроенерго». Фото Shutterstock

Витрати на електрику для половини домогосподарств в Україні зростуть на 64%, до 4,32 грн/кВт·год. Від цього рішення виграють державні «Енергоатом» та «Укргідроенерго». Які причини та наслідки підвищення тарифів?

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Уряд вдруге за час війни підвищив тариф на електрику для населення. Таке рішення уряд ухвалив 31 травня. З 1 червня українці платитимуть за електрику на 64% більше – 4,32 грн за кВт·год. *Оновлений текст від 30 травня. В попередньому проєкті рішення були інші тарифні пропозиції: 4,8 грн/кВт·год за умови споживання понад 100 кВт·год на місяць. Для споживачів, які споживають менш як 100 кВт·год, тариф мав би залишитися незмінним – 2,64 грн/кВт·год. 

Ринковий тариф для населення в Україні, за розрахунками ExPro Consulting, має бути не менше 6,7 грн/кВт·год. Різницю між ринковою ціною і нижчим тарифом покривають державні «Енергоатом» та «Укргідроенерго» в рамках спеціальних обов’язків (ПСО), покладених на них урядом. У 2023-му обсяг дотацій перевищив 140 млрд грн, з яких понад 80% сплатив «Енергоатом». 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні