До кінця року офіційний курс гривні залишатиметься 36,6 грн/$, прогнозує ICU. /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

Ще рік війни, непроста зима та експорт без зернового коридору (але з Дунаєм). НБУ оновив економічний прогноз на 2023-й. Чи погоджуються з цим аналітики інвесткомпаній

До кінця року офіційний курс гривні залишатиметься 36,6 грн/$, прогнозує ICU. Фото Getty Images

НБУ вперше з початку війни знизив облікову ставку – з 25%, що трималися понад рік, до 22%. Також регулятор поліпшив основні показники макропрогнозу. Аналітики з приватного сектору також переглядають очікування щодо зростання економіки та інфляції. Що буде з ВВП і цінами до кінця року?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

27 липня НБУ представив основні показники нового макропрогнозу на 2023-2025 роки. Кількома днями раніше це зробила група ICU, змінила прогнози й компанія Dragon Capital. 

Чи покращилась ситуація в українській економіці та які прогнози на майбутнє дають аналітики з державного та приватного секторів? 

Які прогнози щодо зростання ВВП

Після блекаутів та проблем з дефіцитом електроенергії на початку року через російські обстріли НБУ давав консервативні прогнози: у січні Нацбанк закладав символічні 0,3% зростання ВВП у 2023-му. У квітні прогноз значно покращився – до 2%.

Липневі оцінки Нацбанку вищі – плюс 2,9% зростання ВВП. «Пожвавлення економіки тривало і в другому кварталі як у виробничих секторах, так і в секторі послуг», – ідеться в релізі НБУ.

Надалі регулятор очікує прискорення економічного зростання. Ключова умова – завершення масштабних бойових дій. У прогноз НБУ закладено «суттєве зниження безпекових ризиків» у середині 2024-го. 

Аналітики з приватного сектору менш консервативні. Наприклад, 25 липня група ICU змінила свій березневий прогноз з +2% на +5,8% зростання ВВП цьогоріч. Про подібні темпи вже на початку року говорили і економісти Сенс Банку, що орієнтувалися на зростання у +5,5%.

«Стан та динаміка української економіки суттєво перевищують очікування завдяки безперебійним припливам міжнародної фінансової допомоги», – йдеться у релізі ICU. 

Двигуном відновлення залишається і попит з боку домашніх господарств. З одного боку, реальні доходи населення зростають, з іншого – значно збільшилася частка доходів, що витрачається на поточне споживання, додають в компанії

В червні прогноз поліпшила і Dragon Capital: з +3% зростання ВВП до +4,5%. Цьому сприяли дві причини. По-перше, дані по першому кварталу виявились кращими, ніж очікувалось, по-друге, стало зрозуміло, що підрив Каховської дамби не матиме великих негативних наслідків для економіки України, каже директорка аналітичного департаменту Dragon Capital Олена Білан.

Припинення зернового коридору попри важливість також серйозно не вплинуло на прогноз, додає Білан. У своєму прогнозі Dragon Capital хоч і очікував продовження роботи коридору, але з великими затримками. «Разом з тим, пропускна здатність альтернативних шляхів протягом року суттєво збільшилась», – зазначила Білан.

Прогноз НБУ базується на повній відсутності зернового коридору упродовж воєнного стану, уточнив на брифінгу 27 липня заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

Обстріли Дунаю, блекаути та допомога партнерів. Які є ризики для економіки в майбутньому

(Натисніть «Читати більше», щоб відкрити повний текст)

На відміну від зернового коридору, можливі проблеми з портовою інфраструктурою на Дунаї є значним ризиком, продовжує Білан з Dragon Capital. Руйнування інфраструктури чи такі обстріли, які не дозволять експортувати зерно цим шляхом, можуть суттєво вдарити по можливостях збуту нового врожаю. 

«Цей канал стає основним – приблизно 2 млн тонн на місяць при загальному експорті зернових у 3 млн тонн», – каже Білан. 

Серед ризиків і можливий дефіцит електроенергії восени та взимку. Однак негативний вплив на економіку має бути меншим, завдяки підготовленості населення, вважають у Dragon Capital. 

«З іншого боку, енергетична інфраструктура вже використала свій запас міцності і дефіцит електроенергії може виявитись більшим, ніж минулого року», – додає Білан. 

Ключовим економічним ризиком в наступні кілька років буде величезний дефіцит зовнішньої торгівлі, вважають у ICU. Втім, кредитів і грантів міжнародних партнерів має вистачити, щоб компенсувати цей дефіцит, вважає голова департаменту макроекономічних досліджень ICU Віталій Ваврищук. 

Зменшення обсягів цієї допомоги серед основних ризиків вказує й Нацбанк. Та ймовірність цього дуже незначна, бо політична підтримка України у світі залишається високою, вважає Білан із Dragon Capital. 

Головний ризик, на який вказує НБУ, – більша тривалість повномасштабної війни, ніж закладено в базовому сценарії (середина 2024-го). Регулятор також виділяє: 

  • виникнення додаткових бюджетних потреб (для підтримання обороноздатності, ліквідації наслідків терактів тощо) і значних квазіфіскальних дефіцитів, зокрема в енергетичній сфері;
  • подальші ускладнення для експорту агропродукції, зокрема за продовження чи розширення торговельних обмежень окремими європейськими країнами. 

Як змінюються прогнози щодо інфляції 

НБУ покращив прогноз з інфляції на кінець 2023-го з 14,8% до 10,6%. Крім ефекту бази порівняння регулятор виділяє такі фактори: 

  • насичення ринків продовольства та пального; 
  • зниження світових цін на енергоносії; 
  • стабільність на валютному ринку, зокрема через відсутність монетарного фінансування. 

Надалі інфляція знижуватиметься повільніше, попереджують у НБУ. Це пов’язано з вичерпанням ефекту бази порівняння, поверненням довоєнного рівня оподаткування пального та червневим підвищенням цін на електроенергію для побутових споживачів. 

Dragon Capital з квітня встиг вже двічі покращити свої прогнози по інфляції. Спочатку з 16% до 12,5% у червні, нещодавно цей показник переглянули до 10,5%. У компанії також кажуть про зниження цін на енергоносії, як один з головних факторів. 

«Також ми очікували підвищення тарифів на комунальні послуги, зокрема на воду, але цього не сталось», – каже Білан з Dragon Capital. Поліпшилось і курсові очікування, що також впливає на динаміку цін, додає вона. 

ICU у березні прогнозувала 15% інфляції, але в липневому прогнозі переглянула показник до 10.5-11.5%. 

ICU прогнозує, що до кінця року облікова ставка НБУ знизиться до 20%. Нацбанк, що 27 липня оголосив про початок циклу зниження ставки, також не виключає такої можливості.

«Знизивши ставку, НБУ чітко просигналізував, що макроекономічні ризики суттєво знизилися», – каже голова департаменту макроекономічних досліджень ICU Віталій Ваврищук. 

Що буде з курсом гривні та резервами 

До кінця року офіційний курс гривні залишатиметься 36,6 грн/$, прогнозує ICU. До зміни режиму курсоутворення НБУ буде готовий лише наприкінці першого кварталу 2024 року, ідеться у релізі групи. 

Щодо валютних резервів ICU також покращила свій прогноз з $40,2 млрд у березні до $44 млрд на кінець року. 

У Dragon Capital очікували, що вже цьогоріч Нацбанк зможе повернутись до обмеженої гнучкості курсу, тому прогнозували офіційний курс на рівні 39 грн/$. «Але через потенційні проблеми з експортом зерна Нацбанк може відтермінувати повернення до гнучкого курсу, – каже Білан з Dragon Capital. – Тоді гривня залишиться прив’язаною до долара на рівні 36,6 грн/$ принаймні до кінця року». 

Прогноз щодо золотовалютних резервів у компанії змінився радикально – з $28 млрд у квітні до $38,5 млрд. 

НБУ як регулятор ніколи не дає прогнозів щодо курсу гривні, але у макропрогнозі також вказує очікування щодо міжнародних резервів. У квітні ці очікування були на рівні $34,5 млрд, зараз – вже $38,3 млрд. Станом на 1 липня вони вищі за прогнози Нацбанку та Dragon Capital – $39 млрд. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні