Категорія
Новини
Дата

ВВП, інфляція, курс гривні. ICU оновила економічні прогнози на 2023 рік

У 2023 році в Україні очікується зростання ВВП більш як на 5%, сповільнення інфляції до 10,5% та помʼякшення монетарної політики. Про це йдеться в оновленому прогнозі інвестиційної компанії ICU.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Аналітики ICU зазначають, що поточний стан та динаміка економіки й надалі суттєво перевищують очікування завдяки безперебійним припливам міжнародної фінансової допомоги.
  • Приріст ВВП України може становити понад 5% цього року, адже поліпшення безпекової ситуації значно збільшило позитивні очікування та виробничі плани бізнесу, йдеться у прогнозі. З боку попиту зростання ВВП підтримується споживанням домашніх господарств. 
  • «Поступове збільшення реальних доходів населення у поєднанні зі значним зростанням частки доходів, що спрямовується на поточне споживання, роблять витрати домогосподарств потужним двигуном економічного відновлення», – наголошується в повідомленні інвесткомпанії. 
  • Інфляція сповільнюється дуже стрімко та знизиться до 10,5–11,5% до кінця року завдяки поєднанню низки сприятливих факторів.
  • «Вона надалі залишатиметься в діапазоні 10–13% протягом 2024 року. Хороші перспективи подальшого послаблення інфляційних ризиків не залишають НБУ іншого вибору, окрім як почати пом’якшувати монетарну політику вже з липня. Ми очікуємо зниження облікової ставки до 20% до кінця року», – йдеться в прогнозі.
  • Величезний дефіцит зовнішньої торгівлі залишатиметься ключовим економічним ризиком в наступні кілька років, зазначають в ICU. Проте міжнародні кредити та гранти мають бути достатніми, щоб цей дефіцит компенсувати, йдеться у прогнозі. 
  • Міжнародна допомога також забезпечила зростання до найвищого історичного рівня резервів НБУ, вони зростатимуть і надалі у другому півріччі 2023-го та у 2024 році, прогнозують в ICU.
  • Аналітики зазначають, що НБУ стає дедалі більш схильним до впровадження певної гнучкості в курсоутворенні, щоб ринкові сили допомогли дещо знизити зовнішні дисбаланси. 
  • «Проте ми очікуємо, що НБУ буде готовий перейти до зміни режиму курсоутворення лише наприкінці першого кварталу 2024-го, тож як мінімум до кінця цього року офіційний курс залишиться на поточному рівні 36,6 грн/$.
  • Виконання держбюджету загалом іде за планом, а зовнішні кредити та гранти залишаються єдиним джерелом фінансування фіскального дефіциту, зазначається в аналітичному матеріалі. 
  • Співвідношення держборгу до ВВП наблизиться до 90% наприкінці року. Проте м’який графік платежів за ним означає, що високий рівень боргу не створюватиме помітного тиску на ліквідність державних фінансів у наступні кілька років, зазначають в ICU.

Контекст

Наприкінці квітня НБУ значно поліпшив макроекономічні очікування на 2023 рік. Зростання ВВП – +2% проти +0,3% на початку січня. До осінніх обстрілів та блекаутів було 4%. Інфляція – 14,8% за підсумками 2023-го (18,7% в минулому прогнозі, 20,8% – прогноз до обстрілів та блекаутів). На 2024 рік НБУ прогнозує повернення інфляції до однознакових показників – 9,6%. За підсумками 2025-го – 6%.

Після червневого рішення Нацбанку зберегти облікову ставку на рівні 25% пресслужба регулятора повідомила, що більшість членів комітету з монетарної політики Нацбанку вважають імовірним зниження облікової ставки на 1–2 відсоткових пункти, починаючи з липня або вересня.

НБУ бачить позитивні тенденції в економіці та не виключає перегляд прогнозу зростання ВВП у 2023-му, який наразі становить 2%, розповів під час Форуму підприємців Forbes заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

Серед позитивних факторів, які відзначив Ніколайчук, рекордний рівень міжнародних резервів та позитивна ситуація на валютному ринку: готівковий курс гривні майже зрівнявся з курсом на міжбанку.

Інфляція знизилася до 15,3%, НБУ має стійкий дезінфляційний тренд. Макрофінансова стабільність сприяє продовженню відновлення економічної активності, сказав Ніколайчук.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні