Співчуття, але не санкції. FATF не включила Росію у «чорний список» відмивання грошей попри заклики України. Чому РФ не потрапила у компанію до Ірану, КНДР і М’янми /FATF/fatf-gafi.org
Категорія
Гроші
Дата

Співчуття, але не санкції. FATF не включила Росію у «чорний список» відмивання грошей попри заклики України. Чому РФ не потрапила у компанію до Ірану, КНДР і М’янми

FATF/fatf-gafi.org

Україна очікувала, що на червневому пленарному засіданні Міжнародної групи з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) Росію внесуть до «чорного списку» організації, де зараз перебувають лише Іран, КНДР і М’янма. Однак РФ не опинилась навіть у «сірому списку», в який включають за менші порушення. Чому Москва змогла уникнути нових санкцій? 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Лише через рік повномасштабної війни, у лютому 2023 року FATF призупинила членство Росії в організації. Та попри численні вимоги України застосувати найжорсткіші обмеження, справа так і не дійшла включення РФ до «сірого» або «чорного» списку.

Голова Нацбанку Андрій Пишний закликав додати Росію до компанії Ірану та КНДР, наголошуючи на численних порушеннях з боку цієї країни. А міністр фінансів Сергій Марченко звинуватив Москву у шантажі інших членів FATF. 

Чому до аргументів української влади не дослухались і що вона планує робити далі?

Чому РФ не включили до «чорного списку» FATF

Пишний у своїй колонці та Марченко в коментарі пояснювали аргументи України щодо необхідності внесення Росії до «чорного» списку. Ця країна підтримує терористичні організації по всьому світу, вдається до ядерного тероризму, посилює злочинну кібердіяльність та не здатна протидіяти відмиванню грошей, організованій злочинності та корупції. Також РФ тісно співпрацює з Іраном і КНДР, включеними до «чорного списку» FATF, зокрема у питанні обходу санкцій. 

«Виключення Росії з FATF та занесення її до «чорного списку» не тільки дасть змогу захистити глобальну фінансову систему від ризиків, а й суттєво посилить санкційний режим», – наголосив Пишний. 

Однак у пресрелізі, який FATF випустила 23 червня за підсумками чотириденного пленарного засідання, навіть не згадується вимога України запровадити додаткові обмеження щодо Росії.

Там вказано, що призупинення членства РФ залишається в силі, тому всім юрисдикціям слід «бути пильними до ризиків, повʼязаних з ухилянням від заходів, вжитих проти РФ».

«FATF знову висловлює свої глибокі співчуття у зв’язку з безпідставною втратою людських життів і руйнуванням інфраструктури та суспільства в результаті триваючого військового вторгнення РФ», – йдеться у повідомленні організації. 

Що дасть включення РФ до «чорного списку» FATF

(Натисніть «Читати більше», щоб відкрити повний текст)

Внесення до «чорного списку» ускладнить для Росії придбання високотехнологічних компонентів для виробництва зброї із залученням посередників для російських компаній. Адже вимагатиме від фінансових установ застосування підвищених протоколів контролю за операціями, які можуть мати зв’язок з РФ.

Також це знизить можливості Росії ухилятися від санкцій, обмежить її міжнародну торгівлю, ускладнить отримання платежів за експорт та здійснення платежів за імпорт. 

Як приклад, коли Україну у 2022 році включили до «чорного списку» FATF, платежі, що йшли в країну чи виходили з неї, могли перевірятись до 15 днів. Це суттєво зменшувало економічну активність, розповів керівник юридичної компанії Winner Ігор Ясько. 

Детальніше про наслідки призупинення членства Росії Forbes уже розповідав.  

То чому Москва й досі в «білому списку»? Росія шантажувала своїх економічних партнерів, зокрема Індію, погрожуючи проблемами з проєктами в енергетичній, оборонній та транспортній сферах, якщо РФ включать до «чорного списку», писав місяць тому Bloomberg. 

РФ погрожує анулювати проєкти у вказаних секторах, якщо ці країни не заблокують кроки, направлені на перетворення РФ у фінансового ізгоя, пише видання з посиланням на відповідні документи та офіційних осіб, які попросили не називати свого імені.

В України це викликає велике занепокоєння, хоча не є несподіванкою, відреагував міністр фінансів Сергій Марченко. «Це ще один приклад грубого порушення Росією зобовʼязань щодо міжнародного співробітництва та взаємної поваги», – зазначив він.

Більш глобальна причина – війна показала «неспроможність» міжнародних інституцій та необхідність зміни формату безпеки світу, вважає керівник юридичної компанії Winner Ігор Ясько, який має 15-річний досвід роботи в управлінні ДПС із запобігання фінансовим операціям, пов’язаним з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом.

Україна продовжить вимагати «чорного списку» для РФ 

На пленарному засіданні Україну представляли посадовці Державної служби фінансового моніторингу, зокрема його очільник Ігор Черкаський. Він зазначив, що Україні вдалося зблизити позиції з рядом делегацій. Рішення FATF приймається консенсусом, уточнив голова НБУ Пишний.

«Процедура включення FATF країн до санкційних списків конфіденційна. Публічними є тільки заяви вже з висновками FATF. Деталі самого процесу учасникам розкривати заборонено», – уточнив Forbes перший заступник голови Держфінмоніторингу Ігор Гаєвський.  

Очільник мінфіну Марченко натомість прямо заявив, що Україна не погоджується з таким рішенням FATF. «Росія безумовно відповідає критеріям для внесення до «чорного списку», – написав він у Facebook одразу після рішення FATF. – Має бути консолідована позиція міжнародної спільноти щодо протидії загрозі, яку Росія становить для цілісності світової фінансової системи»,

Мінфін та Держфінмоніторинг продовжать діалог з FATF та її членами щодо загрози від РФ та працюватимуть над тим, щоби досягти більш справедливої реакції, підсумував міністр фінансів.  

Розчарований і голова НБУ. «Консенсус, який сьогодні не відбувся, означає, що нам потрібно посилювати тиск і зібрати ще більше доказів і аргументів», – написав він у Facebook.

Наступний шанс домогтися посиленння санкцій FATF проти РФ буде вже восени. Найближе пленарне засідання групи заплановано на 23-27 жовтня, свідчить календар організації.

У підготовці матеріалу брала участь репортерка Forbes Світлана Заражевська.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні