Категорія
Гроші
Дата

Forbes Digital

Примусово прибуткові. Уряд хоче змусити мережі АЗС заплатити наступного року на 28 млрд грн більше податків. Як гравці ринку планують захищатися

4 хв читання

АЗС в Україні можуть отримати нове зобов'язання щодо сплати податку на прибуток /Getty Images

Ціни на АЗС підвищаться, якщо в Україні ухвалять закон про авансовий платіж податку для АЗС, прогнозують аналітики Фото Getty Images

Після підняття акцизів на пальне автозаправний бізнес України опинився на порозі ще однієї зміни. Уряд пропонує Раді змінити схему оподаткування мереж АЗС, запровадивши авансові зобов’язання зі сплати податку, привʼязаного до місткості резервуарів на кожній заправці. За розрахунками Мінфіну, цей захід принесе 8,3 млрд грн цього року і 28 млрд грн – наступного. За словами керівників паливних мереж, оновлений податок зможуть сплачувати лише лідери ринку, а решта буде вимушена закритись або піти в тінь.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Більшість АЗС не платять податок на прибуток – зловживання дуже великі, каже Сергій Куюн, директор Консалтингової групи «А-95». Через гострий дефіцит держбюджету уряд вирішив боротись із проблемою радикально.

18 липня у Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроєкт №11416. Документ пропонує підвищити ставки низки податків, запровадити нові та змінити адміністрування інших. 

Для мереж АЗС законопроєкт пропонує ввести авансовий режим сплати податку на прибуток – щомісяця платити половину мінімальної заробітної плати (4000 грн) за кожен кубічний метр резервуарів для пального, який у них є, незалежно від обсягів продажу.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд