Категорія
Гроші
Дата

Forbes Digital

Новий воєнний уряд Зеленського. Що бізнес думає про «велике перезавантаження» в Кабміні та чого очікує від нових-старих урядовців? Forbes запитав Гороховського, Іванчика, Бородатюка та ще трьох представників бізнес-спільноти

7 хв читання

Кабмін уряд Зеленський Шмигаль /офіційні джерела/колаж Forbes

Володимир Зеленський і Денис Шмигаль. Фото офіційні джерела/колаж Forbes

Що підприємці думають про «велику чистку» в Кабміні та інших відомствах – важливий для держави момент? На подив, із понад 20 підприємців, до яких звернувся Forbes Ukraine, висловитися погодилися лише кілька представників бізнесу. Інші або не відреагували на запит, або ж утрималися, аргументуючи небажанням фігурувати в тексті про зміни в уряді. Які думки про урядові ротації мають Ігор Гуменний, Віктор Іванчик, Олег Гороховський, Наталя Микольська, Андрій Гундер та Артем Бородатюк.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

В

елике перезавантаження уряду можна очікувати цього тижня – анонсував у вівторок, 3 вересня, голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. «Понад половина штату Кабінету Міністрів зазнає змін», – додав тоді він.

Так і сталося. Вже 4 вересня Верховна Рада проголосувала за відставку чотирьох міністрів: Олександра Камишіна з посади міністра з питань стратегічних галузей промисловості, Ольги Стефанішиної з посади віцепремʼєр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Руслана Стрільця з посади міністра захисту довкілля та природних ресурсів, Дениса Малюськи з посади міністра юстиції.

Заяви на звільнення написали й Ірина Верещук, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, та Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ. Але звільнити Верещук у Ради не вистачило голосів: 214 при необхідних 226. А питання щодо Кулеби відкликали до наступного засідання. Крім того, забракло депутатських голосів для відставки Віталія Коваля з посади голови Фонду держмайна. 

«Це лише тимчасово. Вже повторно проводять комітети й завтра винесуть у залу», – повідомив нардеп від «Голосу» Ярослав Железняк.

Натомість Денису Шмигалю вдалося зберегти крісло премʼєра. Чинними залишаються й міністр фінансів та міністр економіки, наголосив Forbes Ukraine Томаш Фіала, засновник та власник інвесткомпанії Dragon Capital. «Тому змін в економічній політиці не очікується», – підкреслив інвестбанкір.

Що про це думають інші підприємці чи представники бізнес-асоціацій та які дії вони вважають необхідними для уряду?

Ігор Гуменний, власник UBC Group, голова комітету з розвитку промисловості та інфраструктури СУП

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд