НБУ затримує ліцензію улюбленцю МСБ Wayforpay і сервісам, що займають 20% ринку інтернет-еквайрингу. Хто може постраждати та виграти від цього /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

НБУ затримує ліцензію улюбленцю МСБ Wayforpay і сервісам, що займають 20% ринку інтернет-еквайрингу. Хто може постраждати та виграти від цього

Getty Images

Серед 33 фінансових компаній, яким Національний банк України не оновив ліцензії, – популярні у малого та середнього бізнесу платіжні сервіси, зокрема один із лідерів цього сегменту ринку – компанія Wayforpay. Чому виникла проблема з переліцензуванням, і чим це може закінчитися

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Після 1 травня виробнику будівельних інструментів Dnipro-M довелося заблокувати оплату Google Pay, Apple Pay та покупку частинами у monobank. Причина – НБУ не продовжив ліцензію Wayforpay, одному з основних платіжних сервісів, яким користувалася компанія. 

Wayforpay потрібно було пролонгувати дозвіл, отриманий ще у 2015-му. Зараз вона потрапила до переліку з 33 компаній, які подали документи вчасно, але досі чекають на переліцензування. 

Ліцензію досі не оновили ще кілька платіжних сервісів, які охоплюють 20% ринку інтернет-еквайрингу, оцінює директор асоціації членів платіжних систем ЄМА Олександр Карпов. У Wayforpay 15 000 клієнтів, більшість – малий і середній бізнес, але є й великі партнери, як-от Uklon, Socar, Varus чи EVA.

Та від простою найбільше постраждають невеликі компанії. Крім Dnipro-M, це Laba, Poster, Kabanchik.ua, DOU, OpenDataBot, яким довелося екстренно шукати інші платіжні сервіси. «Якщо рішення НБУ затягнеться, шукатимемо нових партнерів», – констатують у Dnipro-M. 

З чим може бути пов’язана проблема та чи можна її вирішити? 

Велике переліцензування фінкомпаній від НБУ

Регулятор переліцензовує гравців ринку платіжних послуг згідно з законом «Про платіжні послуги». Учасники фінансового ринку з ліцензією на переказ коштів у гривні без відкриття рахунків мають отримати ліцензії на надання фінансових платіжних послуг і відзвітувати про кінцевих бенефіціарів.

Станом на 4 травня оновлення ліцензії на надання фінансових платіжних послуг отримав 21 учасник ринку. Серед них – компанії МБК, «Даймонд Пей», Finexpress, «Укрпошта», Платіжний Центр, NovaPay, що, як і Wayforpay, також ведуть фінансовий бізнес.

Разом із компанією ліцензію не отримали й її прямі конкуренти по інтернет-еквайрингу: PayTech, FinPay, Фінансова компанія №1, Actinia, «Абекор», PayRun, Kosht, Paycell. Приклад з іншої індустрії – переліцензування чекають і лідери небанківського валютообміну «Магнат», «Альфа-Інвест Груп» та «Октава Фінанс».

Серед тих, кому не продовжили дозвіл на роботу – Electrum Payment System, ця компанія дотична до грального бізнесу та міскодингу, стверджує на правах анонімності один із представників ринку з посиланням на матеріали тимчасової слідчої комісії з гемблінгу у Верховній Раді. Він не надав документальних підтверджень своїх слів. Також НБУ поки не продовжує дозвіл компанії GlobalMoney. Співрозмовник в регуляторі каже, що до компанії є ряд питань, частина яких стосується маніпуляції з електронними грошима. Після публікації у пресслужбі НБУ уточнили, що 12 травня регулятор залишив без розгляду пакет документів GlobalMoney. (У цей абзац внесені правки після публікації. У попередній версії стверджувалось, що GlobalMoney теж не продовжують ліцензію через дотичність до грального бізнесу та міскодингу. Після публікації топменеджер НБУ уточнив, що претензії іншого характеру. Перепрошуємо за неточність).

Платіжна система Wayforpay

Платіжна система Wayforpay

Історія з гемблінгом – не про Wayforpay. Співрозмовники Forbes серед клієнтів та учасників ринку відзначають гарну репутацію компанії.

Wayforpay подала до Нацбанку пакет документів для переліцензування ще у лютому 2023-го. Регулятор тричі повертав їх з незначними зауваженнями, які були виправлені, стверджує СЕО Wayforpay Геннадій Васюков.

Спілкування регулятора з Wayforpay триває, зазначив у коментарі Forbes заступник голови НБУ Олексій Шабан. Компанія не бачить тиску з боку регулятора, але звернення через сайт і дзвінки у прийомну залишаються без відповіді, каже Васюков. 

У компанії не розуміють причин затягування. «Регулятор бореться з гемблінгом і беттінгом, але ми ніколи не працювали з такими гравцями ринку, навіть коли ті пропонували», – каже Васюков. Про ухилення від оподаткування також не може йтися, додає він. У 2022-му компанія сплатила податків на 5,5 млн грн.

Хто страждає та хто може виграти від проблем Wayforpay

Wayforpay проводить до 400 000 транзакцій на добу, обслуговуючи 15 000 клієнтів щомісяця. Це і великий бізнес (Uklon, Socar, Work.ua, Rabota.ua, Varus, EVA), і малий та середній: ARX, Laba, Poster, ONTaxi, «АкваМаркет», Dnipro-M, Nova-com, Vkino, Arex, Kabanchik.ua, DOU, OpenDataBot.

Socar та Uklon не надто залежали від Wayforpay, однак сервіс для програмістів DOU і сайт пошуку роботи Work.ua, які проводили 70% та 40% платежів через Wayforpay відповідно, мусили перевести клієнтів на інші канали оплати.

Dnipro-M готові почекати тиждень, але якщо клієнти поскаржаться на брак опцій платежу, компанія знайде нових партнерів, каже head of digital компанії Анастасія Семенюк. Від простою сервісу найбільше постраждає малий бізнес, для якого Wayforpay був єдиним платіжним оператором.

«Якби НБУ відмовив у ліцензії, ми могли б звернутися до суду і просити відновлення дозволу. А через затримку з ліцензуванням Wayforpay опинилися поза ринком, – говорить СЕО Wayforpay Васюков. – За перші два дні простою ми втратили кількох великих клієнтів, зокрема сервіси таксі». 

Клієнти тривожаться за долю грошей, які були прийняті компанією Wayforpay, але не надійшли кінцевому отримувачу. «Якщо ці бізнеси звернуться до суду щодо невиконання нами зобов’язань, це загрожує Wayforpay банкрутством», – констатує Васюков.

Гравці ринку і раніше скаржилися на затягування переліцензування з боку НБУ, повідомляє на правах анонімності один із представників індустрії. «Це може свідчити про спробу переділити ринок інтернет-еквайрингу», – припускає він. З цим погоджується і керівник однієї з платіжних компаній, який з міркувань безпеки свого бізнесу також попросив не згадувати його імені у цій статті.

Хто можливі бенефіціари? Держбанки та фінкомпанії, які працюють з гральним бізнесом, каже один зі співрозмовників. «Логіка останніх у тому, що клієнтів компаній, які чекають на переліцензування, можуть підібрати ті, хто вже отримав ліцензію та одночасно продовжує обслуговувати «ігорку», – вважає функціонер з платіжної індустрії. – Їм потрібні «білі» клієнти, щоб ускладнити перевірку тіньової діяльності регулятором».

Чи свідомо цьому процесу може сприяти регулятор? Підтверджень ангажованості НБУ немає. Нацбанк перевіряє навіть анонімні повідомлення про учасників ринку, каже представник однієї з платіжних компаній, що попросив не згадувати його імені у цій статті. «Це може бути, наприклад, припущення про звʼязок із РФ», – розповідає він. Цього достатньо, щоб НБУ та інші держструктури перевіряли певного учасника ринку максимально довго та детально, додає співрозмовник.

У коментарі Forbes, наданому після публікації, НБУ категорично відкинув звинувачення у «штучному затягуванні» чи заангажованості процесу переліцензування фінансових компаній. «Видача (станом на 4 травня) ліцензії 21 гравцю ринку платіжних послуг свідчить про можливість компаній своєчасно виконати вимоги НБУ при належній підготовці», – йдеться у письмовому коментарі пресслужби НБУ.

У чому проблема з ліцензією WayForPay? З 26 квітня по 3 травня компанія ще подавала до НБУ певні документи, оскільки попередні пакети регулятор визнав неповними. «Фінальний пакет документів було надано регулятору із запізненням», – зазначається у коментарі Нацбанку.

Що далі? Остаточне рішення Нацбанк, ймовірно, прийме на початку наступного тижня, уточнив співрозмовник Forbes у топменеджмені НБУ, який попросив не розкривати свого імені у цій статті.

Чи можуть WayForPay відмовити? Так. Як і у випадку з іншим фінкомпаніям, що чекають видачі ліцензії, заявнику можуть відмовити. Можливі причини – не лише у невідповідності документів вимогам НБУ, а й якщо заявник не зможе підтвердити майновий стан, а компанія матиме порушення з питань фінансового моніторингу, нагадує регулятор.

Примітка. Текст був доповнений останніми чотирма абзацами після публікації.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні