Категорія
Новини
Дата

16% дорослого населення України страждає на ожиріння. Як бізнес адаптується до погладшання українців 

16% дорослого населення України страждає на ожиріння. Як бізнес адаптується до погладшання українців  /Ілюстрація Getty Images

Ілюстрація Getty Images

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Мережа приватних клінік «Добробут» з 2018 року найняла трьох дієтологів у відповідь на запит з боку пацієнтів, які страждають на зайву вагу. За даними Global Nutrition Report, у 2016 році з цією проблемою стикались в Україні 61,4% чоловіків та 55,5% жінок.

За 13 років, за даними Держстату, середня вага українців збільшилася на 2 кг. В основному погладшало населення віком старше 50 років: у 2008‑му середня вага повнолітніх українців була на рівні 73 кг, у 2021‑му – 75 кг. На ожиріння, за інформацією Держстату, страждає 16% дорослого населення України. Це більше, ніж у середньому у світі (8%).

Зростає вага, зростає рівень захворювання, каже медичний директор «Добробуту» Тетяна Анікєєва. В першу чергу йдеться про серцево‑судинні хвороби, пояснює медичний директор мережі Oxford Medical Володимир Воронов.

Медики бачать причину у зміні складу продуктів. Аби здешевити чи продовжити термін придатності їжі, виробники збільшують частку трансжирів, що підвищують імовірність серцево‑судинних захворювань, пояснює лікар‑дієтолог Інституту серця МОЗ Наталія Суслова.

Інфографіка Леонід Лукашенко

Інфографіка Леонід Лукашенко

Як це впливає на медичний бізнес? У «Добробуті» крім дієтологів збільшили кількість ендокринологів, каже Анікєєва. У столичних закладах Oxford Medical розширюють штат кардіологів.

Зайва вага спонукає змінюватися й інші бізнеси. Мережа магазинів чоловічого одягу ARBER відчула збільшення попиту на одяг 52‑го та 54‑го розмірів. Їхня частка зросла майже до 40%, каже CEO мережі Вадим Золотаревський. Два роки тому компанія почала купувати тканини із вмістом еластану, з яких шиють брюки та базові лінійки сорочок. «Це додає гнучкості, аби людина могла входити в розмір», – пояснює Золотаревський. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні