Категорія
Новини
Дата

Агентство Світового банку MIGA відібрало три перших проєкти страхування військових ризиків в Україні

Пілотний проєкт зі страхування ризиків України агентством Світового банку MIGA, має три кейси, за якими MIGA зробила компаніям пропозицію щодо ставки страхування. Наступного року Мінекономіки очікує, що агентство зможе виділити до $1 млрд на покриття воєнних ризиків. Про це в інтервʼю Forbes розповіла очільниця Мінекономіки Юлія Свириденко.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Наразі MIGA співпрацює з клієнтами в Україні у рамках пілоту на $30 млн цього року. «Зараз вони мають в роботі три кейси. Ми не можемо розкривати назви компаній, але за секторами це фінанси, логістика та промислова інфраструктура. У пілоті приймають участь одна українська та дві іноземні компанії», — розповіла Свириденко.
  • За її словами «кейси в роботі» означають, що MIGA зробила компаніям пропозицію щодо ставки страхування. «Зараз сторони знаходяться на етапі структурування угод. Після реалізації пілотних проєктів буде легше масштабувати цей досвід на інші кейси», — уточнила очільниця Мінекономіки.
  • Наступного року Свириденко очікуємо від MIGA до $1 млрд на покриття воєнних ризиків. «Це питання обговорюємо у кожній закордонній поїздці, тому це цілком реальна ціль», — каже вона. 
  • Окрім MIGA Мінекономіки веде перемовини з американською агенцією DFC. «MIGA покриває страхування капіталу до 90%, DFC — до 85%. При страхуванні боргу — 90% та 100% відповідно. DFC готові підтримувати як прямим кредитуванням, так і покриттям кредитних та політичних (воєнних) ризиків. Продукт страхування кредитних ризиків передбачає, що позичальник, отримавши страховку DFC, звернеться до комерціного банку чи іншої міжнародної фінансової установи.  
  • «Ми б хотіли, щоб вартість страховки знаходилася у межах 1-1,5%, Наприклад, коли окупність інвестиційного проєкту становить 10 років, страхування воєнних ризиків знадобиться на перші роки, а не протягом усього проєкту», — сказала Свириденко.
  • Також Мінекономіки звернулося до всіх експортно-кредитних агенцій країн великої сімки, але наразі більшість кредитних агенцій заморозили свої ліміти для України, додала міністерка. Виключенням є DFC (США) та UKEF (Великобританія). Також ведуться перемовини з Bpifrance (Франція). Французьке агентство розглядає як можливість страхувати через своє ЕКА, так і долучення до трастового фонду на перестрахування ризиків MIGA, уточнила Свириденко.
  • За її словами, Мінекономіки не розглядає варіантів із використанням для страхування ризиків заморожени російськи активів. «Краще спрямувати їх на відбудову житла та соціальних обʼєктів», — вважає Свириденко.
  • Також вона зазначила, що через платформу Advantage Ukraine, яка приймає запити на інвестпроекти в Україні, Мінекономіки отримало близько 500 заявок.
  • «В основному це інвестори зі США, Великої Британії та Німеччини. Здебільшого їх цікавить агросектор, великі проєкти у транспортній інфраструктурі та військова промисловість, ІТ-сфера. В роботі зараз 52 проекти на суму $5,8 млрд, — сказала Свириденко. — Додатково Ukraine Invest супроводжує 5 проектів на загальну суму $600 млн. Це те, що реально можна реалізувати наступного року».

Контекст:

Про те, що багатостороннє агентство з гарантування інвестицій (MIGA) виділило Україні $30 млн на реалізацію пілотного проєкту зі страхування інвестицій, наприкінці жовтня повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

Вже наступного року українські посадовці сподіваються побачити гарантії на $2 млрд від MIGA та DFC, розповідав Forbes у листопаді перший заступник міністра економіки Денис Кудін. «Поки що це soft commitment, – зазначав він. – Але ще девʼять місяців тому ніхто не планував нам давати $20–30 млрд на фінансування бюджету. Зараз ми це маємо. Так буде й зі страхуванням».

У відповіді на запит Forbes MIGA уникло прямих коментарів про результати пілоту. Україні важливо ще цього року отримати принаймні один-два успішних проєкти. «Це створить прецедент, який ми зможемо показувати іншим партнерам», – додавав Кудін.

Цього року у портфелі MIGA – проєкти на $24 млрд, страхування воєнних ризиків є його стандартним інструментом. Фінансування для України має погодити рада Світового банку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні