Нова ера в економіці після 40 років зростання. BlackRock описала головні інвесттренди 2023 року. Що буде з ринками та активами /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

Нова ера в економіці після 40 років зростання. BlackRock описала головні інвесттренди 2023 року. Що буде з ринками та активами

Getty Images

На початку грудня BlackRock Investment Institute презентував нову «інвестиційну книгу» Global Outlook 2023. Старі правила більше не працюють, світ прямує до нового порядку, де буде більше макроекономічних ризиків та коливань, пишуть аналітики команди Ларі Фінка. Forbes обрав головне зі звіту.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

BlackRock, найбільша в світі інвесткомпанія з активами під управлінням у понад $10 трлн, щороку публікує Global Outlook зі своїм баченням розвитку ринків.

Цього разу аналітики констатують: чотири десятиліття стабільного економічного зростання та помірної інфляції позаду. BlackRock вже не бачить «бичачих» трендів (постійно зростаючого ринку, коли навіть у разі корекції кожне наступне «дно» є вищим, ніж попереднє), які панували останніми роками.

Інвестгігант очікує, що у 2023-му інфляція «охолоне», проте вона точно буде вищою за мету американського центробанку у 2%. Всупереч очікуванням інвесторів керівники центробанків не знижуватимуть ставки, коли зростання інфляції сповільниться, попереджають стратеги. Більше того, агресія, з якою центробанки підвищують ставки, намагаючись побороти інфляцію, підштовхує економіку до рецесії.

Тож як 2023 рік виглядатиме для інвесторів?

Три ризики, що провокують інфляцію

BlackRock виділяє три фактори, які наступного року будуть утримувати інфляцію вище цільових показників центробанків, а отже, гальмувати економічне зростання та ускладнювати отримання інвесторами прибутку.

Перше – старіння населення, яке призводить до браку робочої сили та негативно впливає на економічне зростання. «Це означає триваючий інфляційний тиск, оскільки скорочені виробничі потужності не встигають за попитом», – пояснюється в звіті. 

Друге – постійна геополітична напруженість, яка змінює світовий порядок та порушує ланцюжки постачань. «На нашу думку, це найбільш складне геополітичне середовище з часів Другої світової війни. Світ розпадається на конкуруючі блоки, які прагнуть до самозабезпечення», – зазначають стратеги.

Третє – пришвидшена відмова від традиційних джерел енергії. «Якщо виробництво з високим вмістом вуглецю падає швидше, ніж впроваджуються альтернативи з низьким вмістом вуглецю, це може призвести до дефіциту енергії та зростання цін», – прогнозують у BlackRock.

Getty Images

Вітрова електростанція у Франції Фото Getty Images

«Інвестиційні теми» 2023 року

Енергетика, фінанси, охорона здоровʼя та інфраструктура – ключові інвестиційні галузі, які виокремлює BlackRock із точки зору інвестицій. «Від доріг до аеропортів та енергетичної інфраструктури – ці активи є важливими як для промисловості, так і для домашніх господарств», – констатується у звіті.

На думку окремих інвестменеджерів та керуючих активами річна інфляція в США, ймовірно, досягла піку на рівні 9,1% у червні 2022 року та має впасти найближчим часом до цільового показника у 2%. Проте стратеги BlackRock так не вважають. «Навіть із приходом рецесії, на нашу думку, ми житимемо з інфляцією», – йдеться у звіті.

Ринки поки що недооцінюють вплив інфляції. А приклад «із підручника» про те, що рецесія веде до зниження інфляції та пом’якшення монетарної політики, зник. Тому BlackRock підкреслює, що упродовж кількох найближчих років її стратегія буде сфокусованою на захищених від інфляції облігаціях. 

Стагфляція в Європі та державний контроль у Китаї

BlackRock склала коротке резюме з оцінкою ситуації на різних ринках протягом наступних 12 місяців (починаючи з листопада 2022-го). Стратеги позначили кожен із цих ринків своїм баченням, чи варто інвестувати в активи з конкретних регіонів.

Кожному BlackRock присвоїла оцінку: «нижче ринку» (Underweight), «нейтрально» (Neutral) чи «вище ринку» (Overweight). Найвищу оцінку (Overweight), що зазвичай означає рекомендацію більше інвестувати у відповідні активи, не отримав жоден із регіонів.

Розвинені ринки, Underweight. Ринки поки що повністю не відобразили рецесію, що наближається. «Ми віддаємо перевагу секторальному підходу: healthcare, фінанси, енергетика», – пишуть аналітики.

Ринки, що розвиваються, Neutral. Сповільнення світового економічного зростання тиснутиме на ринки, що розвиваються. Дивлячись на класи активів, ми надаємо більшу перевагу компаніям, які експортують, ніж тим, хто імпортує.

США, Underweight. ФРС підвищує ставки до межі. Падіння доходів на цьому ринку вже почалося, але ще точно не завершилося.

Європа, Underweight. Ціновий шок в енергетичному секторі та більш жорстка політика регуляторів підвищують ризики стагфляції.

Нова ера в економіці після 40 років зростання. BlackRock описала головні інвесттренди 2023 року. Що буде з ринками та активами /Фото 1

Виробництво Volkswagen у іспанській Памплоні

Велика Британія, Underweight. Очікування кращі, ніж у інших розвинених ринків за рахунок позитивного впливу на економіку з боку енергетичного сектору країни.

Японія, Neutral. Монетарна політика залишається мʼякою, дивіденди зростають. Однак ризиком є глобальне сповільнення темпів зростання.

Китай, Neutral. Країна входить до траєкторії більш низького економічного зростання, хоча й ділова активність відновлюється. Місцеві активи стають більш ризикованими разом із тим, як держава посилює контроль над різними секторами економіки.

Азія (окрім Японії), Neutral. Пожвавлення в Китаї матиме позитивний вплив на регіон, однак все ж не надто суттєвий.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні