Категорія
Новини
Дата

Акціонери Arricano вимагають в України відшкодувати $750 млн через втрату ТРЦ Sky Mall. У сторін є півроку на переговори

Естонські акціонери Arricano Real Estate Plc направили президенту Володимиру Зеленському та Мінʼюсту повідомлення про інвестиційний спір з вимогою відшкодувати $750 млн через втрату ТРЦ Sky Mall у Києві.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Інвестори стверджують, що українська влада експропріювала їхні інвестиції, спрямовані на розвиток ТРЦ Sky Mall, на користь третіх осіб.
  • Також заявляють про порушення інших прав, які передбачені міжурядовою угодою про сприяння і взаємний захист інвестицій між Україною та Естонською Республікою від лютого 1995 року.
  • За даними Arricano, інвестиційна діяльність в Україні супроводжувалась кампанією залякування, тиску та зловживанням посадових обов’язків зі сторони правоохоронних органів України.
  • Після подання повідомлення про інвестиційний спір розпочинається шестимісячний період доарбітражного урегулювання, протягом якого сторони матимуть можливість домовитися.

Контекст

Будівництвом ТРЦ Sky Mall займалася компанія Arricano естонського бізнесмена Хіллара Тедера, пише НВ Бізнес. 2009 року він залучив до проєкту українського партнера – Андрія Адамовського, який вклав у будівництво обʼєкта $40 млн і отримав 50% + 1 акцію ТРЦ. В угоді було зазначено, що в Тедера є опціон на викуп частки свого партнера в 2010 році. Але в зазначені терміни Адамовський продавати частку відмовився, посилаючись на порушення своїм партнером кількох умов договору. Через це сторони судилися на Кіпрі й у Великій Британії.

У цей час співвласником Arricano стала інвестиційна компанія Dragon Capital, якій нині належить 12,51% у компанії. Тедер заявляв, що його компанія втратила оперативний контроль над ТРЦ, він не отримував дивіденди від прибутку Sky Mall.

2014 року право власності на ТРЦ перейшло банку «Південний» через непогашену заборгованість у розмірі $32 млн. В Arricano називали борг фіктивним і не визнавали перехід права власності до банку.

У травні 2016 року Лондонський міжнародний арбітражний суд зобов’язав повернути SkyMall компанії Arricano. Але рішення суду так і не було виконано. Через рік керівництво банку «Південний» заявило про готовність продати ТРЦ сторонньому інвесторові. У липні минулого року стало відомо, що банк продав актив бізнес-партнеру Дмитра Фірташа – Івану Фурсіну. Останнього обирали до парламенту 2012 року від «Партії регіонів» і 2014 року як самовисуванця по виборчому округу № 138 в Одеській області.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні