Категорія
Новини
Дата

Ant Group уклала угоду з регулюючими органами Китаю про перетворення фінтехкомпанії у фінансовий холдинг, — ЗМІ

Фінтехстартап Ant Group і китайські регулюючі органи погодили план реструктуризації, який перетворить компанію мільярдера Джека Ма в фінансовий холдинг. Ant Group опиниться під наглядом Центрального банку Китаю й дотримуватиметься тих самих правил, що й банки, пише Bloomberg із посиланням на джерела.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Угода передбачає передачу всіх підприємств Ant у холдингову компанію, включаючи блокчейн і доставку їжі. Спочатку вона пропонувала регулюючим органам включення в нову структуру тільки фінансових операцій.
  • Офіційне оголошення про реструктуризацію може відбутися наступного тижня, напередодні китайського Нового року (12 лютого).
  • Деякі учасники ринку припускали, що Ant можуть змусити відокремити частину свого бізнесу. Але зараз це здається малоймовірним, сказав голова відділу фінансових досліджень Китаю в Jefferies Financial Group Шуджін Чен.
  • План реструктуризації стане першим кроком у тривалому процесі. Регулятори все ще опрацьовують деталі вимог до капіталу компаній, у яких кілька напрямків бізнесу.

Контекст

Реструктуризація Ant є частиною більш широкої державної кампанії щодо посилення нагляду за фінансовим і технологічним секторами. Хоча нові правила в кінцевому підсумку внесуть більше нормативної ясності, однак вони змусять холдинг уповільнити бурхливі темпи розширення. 

В останні роки Ant Group намагалася позбутися іміджу постачальника фінансових послуг і позиціонувати себе як компанію, що займається інтернет-технологіями. Це допомогло їй досягти високих оцінок.

У листопаді 2020 року Ant Group планувала вихід на IPO загальною сумою близько $34,5 млрд, яке могло стати найбільшим у світі. Очікувалося, що оцінка компанії складе понад $300 млрд, що значно перевищувало ринкову капіталізацію найбільших банків світу.

Однак у листопаді регулюючі органи КНР призупинили IPO. Пізніше Державне управління ринкового регулювання (SAMR) Китаю оголосило про початок антимонопольного розслідування стосовно колишньої материнської компанії Ant Alibaba.

Після реструктуризації Ant усе ще вивчає можливість відновлення IPO. Але не ясно, скільки часу на це може знадобитися з огляду переходу на нову структуру техфінкомпанії.

Цікавий факт

Джек Ма не потрапив до списку провідних підприємців Китаю, який 2 лютого опублікувала державна ділова газета Shanghai Securities News, пише Bloomberg. Замість засновника Alibaba на першій шпальті опинився його «головний суперник» — глава Tencent Ма Хуатен. До списку також потрапили засновник Huawei Жень Чженфей, керівник Xiaomi Лей Цзюнь і президент BYD Ван Чуаньфу. Відсутність Джека Ма в публікації Shanghai Securities News може свідчити про конфлікт, що триває між китайським підприємцем і владою країни, зазначає Reuters

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні