Атом замість вугілля. Американська Westinghouse за $10 млрд побудує в Україні два атомні енергоблоки. Що це дасть і звідки брати гроші /Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Атом замість вугілля. Американська Westinghouse за $10 млрд побудує в Україні два атомні енергоблоки. Що це дасть і звідки брати гроші

Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна

Американська електротехнічна компанія Westinghouse до 2029 року зобов'язалася побудувати в Україні два атомні енергоблоки на Хмельницькій АЕС. Де українці візьмуть на це гроші і як це вписується в плани з декарбонізації

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Державний «Енергоатом», оператор усіх українських атомних станцій, 22 листопада підписав угоду з американською компанією Westinghouse щодо будівництва на Хмельницькій АЕС двох енергоблоків АР1000.

Потужність нових атомних блоків – 1100 МВт у кожного, каже голова компанії «Енергоатом» Петро Котін. В Україні 15 робочих енергоблоків, 13 з яких потужністю 1000 МВт та два – 440 МВт.

Westinghouse здасть проект під ключ – спроєктує та поставить в Україну необхідне обладнання. Це коштуватиме «Енергоатому» $10 млрд. Для оплати держкомпанія залучить кредит у Експортно-імпортного банку США. «Переговори ведуться успішно, – стверджує Леонід Олійник, керівник пресслужби «Енергоатому». – Найближчим часом зможемо говорити про реальні угоди».

Збиток «Енергоатому» в 2020 році – 4,8 млрд грн за виручки 46 млрд грн. У першій половині 2021-го «Енергоатом» поки що в плюсі з прибутком 1,12 млрд грн.

Сторони планують добудувати перший енергоблок 2027 року, а другий – 2029-го. Озвучені терміни та вартість проєкту, за словами члена колегії Державної інспекції ядерного регулювання України Ольги Кошарної, надто оптимістичні.

«Енергоатому» потрібно зробити багато роботи ще до початку будівництва: підготувати документи про доцільність будівництва та сертифікувати обладнання. На державному рівні парламент має ухвалити закон про розміщення ядерних установок на Хмельницькій АЕС, каже Кошарна. За її словами, це триватиме три роки; ще п'ять–сім піде на саме будівництво.

У світі зараз лише чотири робочі реактори АР1000 – і всі в Китаї. Ще два з 2013 року будує американська АЕС «Vogtle». З початку будівництва вартість реакторів збільшилася вдвічі – до $27 млрд. Причина: затримки з введенням в експлуатацію, спричинені, зокрема, проблемами з якістю будівельних робіт.

США планували побудувати ще два реактори АР1000 на АЕС «VC Summer», але скасували будівництво в 2017 році. Устаткування, яке було виготовлено для цієї АЕС, Westinghouse використовує в Україні.

Навіщо Україні нові АЕС?

15 діючих атомних енергоблоків виробляють близько 50% усієї електроенергії країни. Найновішому з них 17 років, але основну частину Україна ввела в експлуатацію у 1980-х роках.

Ще 30% електрики виробляють вугільні теплоелектростанції, побудовані здебільшого у 1960–1970-х. У вітчизняній енергетиці вони виконують роль маневрених потужностей – можуть швидко реагувати зміни споживання. Атомні станції, на відміну ТЕС, виробляють електроенергію рівним графіком – вони можуть збільшувати чи знижувати виробництво електроенергії протягом доби.

Поступово Україна виводитиме ТЕС з експлуатації та замінюватиме їх на атомні потужності – такий намір 1 листопада озвучив президент Володимир Зеленський на COP26, конференції ООН з питань клімату. «Наші цілі до 2030 року – скоротити викиди парникових газів на 65%», – сказав він.

Реактори типу АР1000, за словами Олійника з «Енергоатому», можуть працювати в маневреному режимі, а отже, в майбутньому зможуть посісти місце ТЕС у вітчизняній енергосистемі.

До 2040 року «Енергоатом» планує збудувати 14 нових енергоблоків, збільшивши потужності атомних електростанцій удвічі – до 24 ГВт. Держкомпанія планує, що всього Westinghouse збудує в Україні п'ять енергоблоків. Поки не зрозуміло, хто збудує решту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні