Росія припинила продаж вугілля Україні. Чверть ТЕС країни залишилися без постач на початку опалювального сезону. Чим це загрожує /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Росія припинила продаж вугілля Україні. Чверть ТЕС країни залишилися без постач на початку опалювального сезону. Чим це загрожує

Shutterstock

Українські теплові електростанції раптово залишилися без російського вугілля і тепер мають шукати йому заміну в Європі, ПАР та США. Якщо постачі з цих країн будуть нестабільними, в Україні можуть вимикати світло

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Росія 1 листопада безстроково зупинила постачання антрацитного та пісного вугілля в Україну, що його використовували місцеві теплові електростанції. Зупинка імпорту пов'язана зі зростаючим внутрішнім попитом в опалювальний період, повідомило Міністерство економіки Росії.

Для потреб металургів та енергетиків Україна у 2020 році імпортувала 17 млн т вугілля на $1,7 млрд і 62% цього обсягу – із Росії. За словами Андрія Геруса, голови енергетичного комітету Верховної Ради, чверть українських ТЕС повністю залежить від російського вугілля. Заборона не стосується коксівного вугілля, що використовується у металургії.

Україні доведеться замістити весь обсяг російського антрацитового вугілля постачанням з ПАР та Європи. Якщо постачі будуть нестабільними, українські теплові електростанції зупинятимуться і для економії у країні розпочнуться тимчасові відключення світла.

Україна залежить від імпортних постач антрациту після того, як Росія у 2014 році окупувала частину Донецької та Луганської областей, де місцеві шахти видобувають цей вид вугілля. «Свого антрациту ми не маємо – залишився на окупованих територіях», – каже Сергій Дяченко, голова Бюро комплексного аналізу та прогнозів. За його словами, поточних запасів на складах вистачить на місяць і потім станціям доведеться повністю покладатися на своєчасне постачання. «Будь-які труднощі з логістикою, затримки у постачах можуть призвести до зупинок станцій», – каже він.

До початку опалювального сезону українські ТЕС, які забезпечують третину виробництва електроенергії у країні, підійшли із рекордно низькими запасами вугілля. На 25 жовтня, за даними «Укренерго», у них було 583 000 т, що вчетверо нижче за план уряду. Із вересня запаси впали на 21%.

Зараз електростанції споживають за добу в середньому на 10 000 т вугілля більше, ніж надходить на склади. Середньодобове постачання вугілля наприкінці жовтня – 56 400 т, а витрата – 61 400 т.

У листопаді Україна планує імпортувати 562 000 т вугілля з Польщі, Казахстану та ПАР. Також, за словами заступника міністра енергетики Юрія Власенка, продовжуються переговори з постачальниками із США. Вугілля такого типу можна також імпортувати з Австралії. Але, незважаючи на заплановане збільшення імпорту, вугілля все одно може не вистачити, каже Володимир Омельченко, директор енергетичних програм центру Разумкова. «Укладати нові контракти на імпорт потрібно точно, але важко сказати, наскільки це допоможе і чи вистачить логістики», – каже Омельченко.

Ситуацію міг би виправити імпорт електроенергії з Росії та Білорусі, завдяки якому на початку 2021-го вдалося уникнути відключень світла. Пропускна спроможність із Росії – 2200 МВт, з Білорусі – 900 МВт. Для порівняння: 31 жовтня пікова потужність споживання в енергосистемі України – 19 100 МВт, 5281 МВт із них забезпечили ТЕС. Україна з 1 листопада не стала продовжувати заборону на купівлю електроенергії з цих країн, і «Укренерго» вже провело аукціони щодо розподілу потужності для імпорту. Проте 30 жовтня Росія та Білорусь скасували свої аукціони на експорт енергії до України.

Якщо Росія та Білорусь остаточно відмовляться продавати енергію, то за поточних запасів вугілля Україна навряд чи зможе обійтися без аварійних відключень у зимовий період, каже Омельченко. Наскільки сильним буде дефіцит електроенергії? Це залежатиме від двох факторів: рівня споживання енергії великими підприємствами та погоди – що нижча температура, то більше потрібно електрики. «У зв'язку з високими цінами на газ та електроенергію багато підприємств металургії, хімії, харчової промисловості можуть зупинитися», – каже Омельченко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні