Категорія
Новини
Дата

Азербайджан заявив про початок «антитерористичної операції» у Нагірному Карабасі

Армія Азербайджану розпочала «антитерористичну операцію локального характеру» у Нагірному Карабасі. Про це йдеться в повідомленні на сайті Міноборони республіки. До цього колишній держміністр невизнаної республіки Рубен Варданян повідомив про масований артобстріл Нагірного Карабаху.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Міноборони Азербайджану заявило, що в останні місяці в регіоні зросла напруженість через «систематичні обстріли позицій азербайджанської армії формуваннями збройних сил Вірменії в Карабахському регіоні, продовження мінування територій, проведення робіт з інженерного вдосконалення бойових позицій, а також збільшення кількості окопів та бліндажів».
  • «У рамках заходів із застосуванням високоточної зброї виводяться з ладу передові та глибинні позиції та довготривалі вогневі точки зʼєднань Збройних сил Вірменії, а також бойові засоби та обʼєкти військового призначення», – йдеться у заяві. 
  • Міноборони Азербайджану наголосило, що цивільне населення та обʼєкти інфраструктури «не зазнають обстрілу, з ладу виводяться лише легітимні військові цілі».
  • У заяві зазначено, що про заходи було поінформовано командування «миротворчого контингенту РФ» та керівництво Спільного турецько-російського моніторингового центру.
  • Пізніше Міноборони Азербайджану заявило, що армія Вірменії почала обстрілювати позиції Баку в Агдамському районі з артилерійських установок. За даними міністерства, обстріли ведуться з територій, де тимчасово дислокується «російський миротворчий контингент».
  • Вірменські видання Aravot та Verelq пишуть про роботу артилерії, автоматні черги та звуки пролітання дронів, які чути в Степанакерті. В місті оголошено повітряну тривогу.
  • У заяві МЗС Азербайджану наголошується, що досягнення миру та стабільності в Нагірному Карабаху можливе лише за умови «беззастережного та повного виведення вірменських збройних сил» з регіону та розпуску уряду невизнаної республіки. 
  • Водночас Міноборони Вірменії заявляє, що у Нагірному Карабаху немає вірменських військ.

Контекст

За останні три роки під контроль Азербайджану в результаті збройних сутичок перейшли ще кілька територій як у Нагірному Карабаху, так і на території Вірменії. З грудня 2022 року Карабах фактично знаходиться у блокаді. 

У Лачинському коридорі (єдина дорога, що звʼязує Вірменію з Нагірним Карабахом) було встановлено азербайджанський КПП. 

Офіційний Баку заявляв, що це стало можливим після того, як Вірменія на останніх зустрічах у Празі та Сочі визнала територіальну цілісність Азербайджану, відповідно, Баку має право діяти там на свій розсуд.

Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявляв про вирішення питання Нагірного Карабаху – суверенітет над ним відновлено. Мешканцям він пропонує або виїхати, або прийняти громадянство Азербайджану.

Премʼєр-міністр Вірменії Нікол Пашинян згоден із тим, що Нагірний Карабах – це Азербайджан, але звертає увагу, що питання прав та безпеки вірмен Нагірного Карабаху має обговорюватися у форматі Баку-Степанакерт. Також він наголошував, що правам вірмен Нагірного Карабаху має бути надано міжнародні гарантії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні