Категорія
Війна
Дата

Народжений біля кордону. Мільйонер Всеволод Кожемяко на початку війни зібрав добровольчий загін «Хартія», який виріс у бригаду Нацгвардії. Як створити сучасний підрозділ на бізнес-досвіді

Всеволод Кожемяко, «Хартія» /з особистого архіву Всеволода Кожемяко

У грудні 2022 року після боїв на Харківщині та Луганщині «Хартія» долучилася до оборони Бахмута. Фото з особистого архіву Всеволода Кожемяко

Бригада Нацгвардії «Хартія» виросла з добровольчого загону, що його створив колишній учасник списку Forbes. Як вона готується до боїв?

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Аспірантка Національного фармацевтичного університету Влада Черних, 27, у травні 2022‐го прийшла в добровольчий загін «Хартія» як медик. «Хартія» тоді боронила село Руська Лозова під Харковом. Влада отримала позивний Аїда, стала операторкою БПЛА і загинула під Бахмутом 28 грудня.

«Завжди сконцентрована, впевнена в собі і в правоті справи, з гарним почуттям гумору, освічена, дуже ефективна і водночас скромна, – написав наступного дня засновник «Хартії» Всеволод Кожемяко. – Лише декілька тижнів тому вона врятувала життя важко пораненому побратиму, надавши йому першу допомогу на полі бою, коли їхній екіпаж БПЛА потрапив під вогонь ворожого гелікоптера. Дуже тяжка втрата».

Літо 2023‐го. «Хартія» готується до повернення на фронт. Це вже не добровольче формування, а регулярна частина, 13‐та бригада оперативного призначення Національної гвардії. За кілька місяців її бійці, більшість з яких є мобілізованими, перевірять на полі бою концепцію своїх засновників: воювати за стандартами НАТО – це завдавати ворогові більших втрат, ніж зазнавати самим.

Аспірантка Національного фармацевтичного університету Влада Черних, 27 /з особистого архіву

Аспірантка Національного фармацевтичного університету Влада Черних, 27 Фото з особистого архіву

Здатність до збереження життів може стати вирішальним чинником у війні, що, за сценаріями Генштабу, може тривати не місяці, а роки. «Хартія» – одна з декількох бригад, що формуються задля нових етапів російсько‐української війни. Ніхто не може прогнозувати, як ці бригади пройдуть випробування на боєздатність, каже воєнний репортер Юрій Бутусов.

Критерій успіху? Уміння виживати, відповідає Бутусов, який особисто бере участь у штурмах. «На формування бригади, навчання людей потрібні роки, – констатує Кожемяко, 51. – Ми робимо це в рекордний термін». Виходить? «Бої покажуть, хто чого вартий», – кидає він.

Шлях засновника 

У серпні 2012 року Forbes опублікував інтерв’ю із власником компанії «Агротрейд». Один з 10 найбільших експортерів українського зерна, компанія готувалася до IPO. В тексті під назвою «Не брехати і не красти» Кожемяко, а це був він, міркував про управління аграрним бізнесом, ринкову кон’юнктуру, відносини з інвесторами.

Коли я (редактор-засновник Forbes Ukraine Володимир Федорін. – Ред.) познайомився із Всеволодом у серпні 2022‐го, бізнес, експорт, IPO були йому абсолютно нецікаві. Він передав керування «Агротрейдом» топменеджерам і занурився в оборону Харкова, профінансувавши створення «Хартії». Йому допомагали співзасновник дистриб’юторської компанії STV Group Тарас Сітенко і президент IT‐компанії NIX Ігор Брагинський.

Всеволод Кожемяко, засновник «Хартії». Сергій Жадан написав слова для маршу «Хартії», а гурт «Жадан і собаки» його виконав. /з особистого архіву Всеволода Кожемяко

Всеволод Кожемяко, засновник «Хартії». Сергій Жадан написав слова для маршу «Хартії», а гурт «Жадан і собаки» його виконав. Фото з особистого архіву Всеволода Кожемяко

Сітенко був захоплений драйвом давнього товариша. «Вже потім Всеволод казав, що і сам не дуже розумів, що робити, – згадує бізнесмен. – Але точно знав, що робити щось треба».

У квітні Кожемяко зібрав добровольців, зброю і спорядження і висунувся у щойно звільнену Руську Лозову. Від морпіхів з 61‐ї бригади Північного флоту, що засіли на невисоких пагорбах у селі Великі Проходи, наших відділяла неширока смуга мішаних лісів. «Хартія» складалася з кількох сот добровольців. Колишні підприємці, студенти, дизайнери, соціальні працівники пережили гарячий травень. Росіяни гатили по селу з мінометів, танків, РСЗВ і літаків.

Хартія: як створити сучасний підрозділ на бізнес-досвіді | Країна героїв 2.0

У серпні це була відносно спокійна ділянка фронту. Супротивники обмінювались артилерійськими ударами раз на 10–15 хвилин. Порівняно з травнем інтенсивність вогню впала в рази: ворог перекинув артилерію на південь.

У марші «Хартії», що його написав Сергій Жадан, ідеться:

Гаснуть імперії, валяться трони,

Військо виходить на східні кордони!

«Хартія» вийшла на східний кордон у вересні 2022‐го під час cлобожанського контрнаступу. В листопаді загін воював під Стельмахівкою і Коломийчихою на cватівському напрямку. У грудні – долучився до оборони Бахмута, де зазнав перших втрат.

Окрім Аїди загинули студент Чернівецького університету, помічник гранатометника Тарас Стахів, який три дні не дожив до 19‑річчя, і будівельник у мирному житті Андрій Косяк, 52. Аїда, Стах, Козак були посмертно нагороджені орденами «За мужність» III ступеня.

«Потроху ми втрачали позиції, місто поступово руйнувалось, – згадує Сергій Стаховський, 37, із позивним Зірка, що воював у складі «Хартії». – Коли виходили, я не бачив будівлі, яку б не було зруйновано».

Доки тривали бої за Бахмут, Кожемяко шукав спосіб перетворити загін на регулярну частину. Зустрічався з головнокомандувачем Валерієм Залужним. В березні 2023‑го бійці «Хартії» мобілізувалися до Національної гвардії, ставши основою однойменної бригади. Її очолив полковник Ігор Оболенський, позивний Корнет, 37. 

Всеволод Кожемяко, засновник «Хартії». /Антон Забєльський для Forbes Ukraine

Всеволод Кожемяко, засновник «Хартії». Фото Антон Забєльський для Forbes Ukraine

Комбриг

Не варто себе обманювати, рахуючи місяці до перемоги. Це не війна за території. Йдеться про існування нації, говорить Оболенський. Жодні територіальні здобутки або поступки з боку України не змінять логіку агресора, який прагне її знищити. Тож маємо готуватися до запеклих боїв улітку 2024‑го.

Випускник Сумського інституту ракетних військ, Оболенський починав службу в артилерійській бригаді, але завжди мріяв про підрозділи спеціального призначення. Війну зустрів у загоні «Омега».

Бойове хрещення відбулось у квітні 2014‑го – Краматорськ, Маріуполь, Слов’янськ. «Так, були тяжкі часи – і втрати, і засідки, але не скажу, що це нам не подобалось, – згадує Корнет. – Ми до цього готувалися, це наше покликання».

У 2015 році Оболенський став командиром першого батальйону в новоствореній бригаді швидкого реагування 3018. «Ми поставили за мету зробити військовий колектив, – розповідав він на початку 2017‑го. – Ми діємо за одним принципом: один – це нуль, два – це бойова одиниця, взвод – бойова родина».

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков декларував, що бригада будуватиметься за стандартами НАТО, але його запалу вистачило ненадовго. Дослужившись до заступника комбрига, у 2019‐му Оболенський звільнився зі служби.

Навіки 18-річний. Помічник гранатометника Тарас Стахів загинув у боях під Бахмутом 15 січня 2023 року /з особистого архіву

Навіки 18-річний. Помічник гранатометника Тарас Стахів загинув у боях під Бахмутом 15 січня 2023 року Фото з особистого архіву

Із засновником МХП Юрієм Косюком він познайомився у 2014‐му. «Вони розуміють, що їхнє коріння тут, і роблять усе для перемоги», – каже комбриг про Косюка і Кожемяка. Після звільнення йому зателефонували з МХП і запропонували роботу. Він погодився. Серед іншого – керував запровадженням ощадливого виробництва (lean) на Вінницькій птахофабриці. «7000 працівників, усе дуже технологічно, – згадує комбриг, який мріє після війни повернутися до бізнесу. – Мені подобається виробництво, це такий кайф, коли отримуєш результат від того, що робиш».

Війну він зустрів заступником гендиректора «Агротрейду». У «Хартії» однією з його функцій було вселяти впевненість у добровольців, переважна більшість яких ніколи не тримала в руках зброю.

«Досвідчений і фаховий військовий», – описує комбрига і своє враження від роботи з ним київський девелопер Ігор Райков (позивний Еней), 36. Хочеш зберегти життя на полі бою – «маєш повністю виконувати його команди». У жовтні 2022‐го Оболенського було нагороджено орденом «За мужність» III ступеня.

Люди «Хартії» 

«Мені подобається, що я маю можливість узяти участь у звільненні Української держави і, так би мовити, помсті», – каже аеророзвідниця із позивним Чума, 24. Ветеринарка за освітою, у «Хартії» вона з лютого 2023 року.

Що таке «хартійський дух», питаю я Михайла Озерова із позивним Актор. Розуміння, що тебе не залишать, відповідає Озеров, 48. У мирному житті актор театру, він не думає про те, що робитиме після війни. «Все це заблоковано, – каже він. – Ціль одна – перемога».

«Намагаємося завести в бригаду якомога більше цікавих і розумних людей, щоб зробити один із найкращих підрозділів у силах оборони», – каже Кожемяко. Кампанію з рекрутингу, яку він фінансує особисто, веде агенція Андрія Федорова.

«Я дуже поважаю кожного добровольця і кожного мобілізованого, що йдуть до війська саме зараз, – каже Кожемяко. – Це дуже важко, не так, як на початку вторгнення, коли всі були на адреналіні». Пропозиція цивільним, які придивляються до «Хартії» сьогодні, – перетворити їх на «професійних винищувачів ворога».

Що таке «хартійський дух», питаю я Михайла Озерова із позивним Актор. Розуміння, що тебе не залишать, відповідає Озеров, 48. У мирному житті актор театру, він не думає про те, що робитиме після війни. «Все це заблоковано, – каже він. – Ціль одна – перемога». /з особистого архіву

Що таке «хартійський дух», питаю я Михайла Озерова із позивним Актор. Розуміння, що тебе не залишать, відповідає Озеров, 48. У мирному житті актор театру, він не думає про те, що робитиме після війни. «Все це заблоковано, – каже він. – Ціль одна – перемога». Фото з особистого архіву

Якщо описувати роль Кожемяка в «Хартії» мовою бізнесу, він – executive chairman, засновник, що відійшов від операційного керування і зосередився на стратегічних взаємодіях з урядом, ключовими партнерами, постачальниками і лідерами думок. Його співрозмовники – Сергій Жадан і Говард Баффет, Славко Вакарчук і Ерік Шмідт, генерали і віцепрем’єри, власники і керівники приватних компаній із виторгом на сотні мільйонів доларів.

«Поважаю ідейних людей, – каже засновник холдингу MS Capital Максим Шкіль, 39. – Сєва просто живе цією бригадою, він одержимий змінами і чітко розуміє, які зміни потрібні». Великий патріот Харкова із сильним моральним стрижнем, додає СЕО «Галнафтогазу» (мережа АЗС ОККО) Василь Даниляк, 49.

Принцип Кожемяка в роботі з донорами – жодних зобов’язань. Якщо ви хочете дати гроші «Хартії», аби потім він вас похвалив, він їх не візьме. В тих, хто фінансує суто перемогу, проблем із таким підходом немає. «Ми визначили певний обсяг коштів на місяць, – розповідає Шкіль. – Іноді Сєва каже: з минулого місяця є залишок коштів, наразі необхідності немає».

Методи «Хартії» 

Якщо Кожемяко керівний засновник, Оболенський – СЕО. «Екстремально висока здатність керувати людьми і будувати процеси», – каже про нього керівний партнер Korn Ferry Роман Бондар, який консультує сили оборони з кадрових питань.

До побудови бригади Корнет підходить з інструментарієм бізнесу. Одну з практик він позичив у мільярдера Рея Даліо, який побудував роботу свого інвестфонду Bridgewater Associates на засадах радикальної прозорості. Кожен працівник оцінюється за об’єктивними критеріями, оцінка є доступною всій команді. Це дозволяє розуміти, хто є хто, і краще планувати дії.

Зачинено на війну. Власник «Автостради» Максим Шкіль познайомився з Кожемяком у Бахмуті /з особистого архіву

Зачинено на війну. Власник «Автостради» Максим Шкіль познайомився з Кожемяком у Бахмуті Фото з особистого архіву

«Хартія» дає загальну підготовку всім, але далі командири звертають увагу на індивідуальні здібності кожного. «Ми не намагаємося ламати людину, шукаємо правильне застосування кожному за його хистом, – описує свій підхід Оболенський. – Хтось класно думає – ми додавали йому двох‐трьох стрілків. Колишні агрономи – унікальні сапери, з коучів виходять круті планувальники». «Щоб із цивільної людини зробити військового, треба витратити таку купу енергії, таку купу часу, що не кожен на це здатен», – каже Кожемяко. Команда Корнета, певен він, здатна.

Переважна більшість бійців бригади є мобілізованими. Як це позначається на моральному дусі?

Серед мобілізованих зустрічаються ті, хто каже: «Робіть що хочете – я не буду воювати», – визнає комбриг. «Через 10 днів зустрічаєш його і чуєш: «Командире, це найкраще, що було в моєму житті», – розповідає він.

Що трапилось? Принцип «Хартії»: у бійця має бути побратим, який підкаже, допоможе, дасть відчуття тепла. «Мобілізовані іноді ніколи в житті не чули від батьків або від інших: «Молодець! Я тобою пишаюсь», – говорить Оболенський. – І коли ти кажеш людям такі звичайні речі, вони окриляють».

З організаційної точки зору головний виклик «Хартії» – масштабування. «У мене було 10–12 бійців, – каже командир підрозділу БПЛА із позивним Лего, 31. – Нині їх мало бути в рази, навіть у десятки разів більше».

Відповідь на цей виклик – навчання, навчання, навчання. Частина хартійців набуває військових умінь у Німеччині, частина – у Великій Британії, зокрема на лідерських програмах, каже Кожемяко. «Мені подобається, як у [документах] НАТО виписано кожну деталь, наскільки це все ефективно, сучасно і просто», – говорить він.

Чи можна прискорити вестернізацію українського війська? «Швидше, ніж зараз, неможливо, – впевнений бізнесмен. – Усі процедури спрощено, рішення від самої гори по всій вертикалі приймаються достатньо швидко».

Не треба боятись експериментів, каже Оболенський. Коли я прошу навести приклад, комбриг згадує ризиковану операцію, яку професійні військові не могли спланувати так, аби уникнути втрат. «Я поставив завдання подивитися на цю ситуацію рядовому з унікальним цивільним досвідом, – згадує Корнет. – Коли він завершив своє пояснення, ми зробили, як він сказав. Там було настільки нестандартне бачення, я б до цього ніколи, мабуть, не додумався».

Осінь 2023-го

Найближчими місяцями «Хартія» потрапить на передову. «Навчання – як посів, – використовує метафору зі свого аграрного минулого Кожемяко. – Урожай у коморі – це успішне виконання перших бойових завдань». Тоді бійці здобудуть упевненість у собі і побратимах, а частина доведе свою боєздатність.

Гаснуть імперії, валяться трони,

Військо виходить на східні кордони.

Військо повернеться із походу –

З нами правда українського сходу!

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні