Категорія
Новини
Дата

АЗС групи Коломойського оштрафували на 4,7 млрд грн. Причина – антиконкурентні дії на ринку пального

1 хв читання

Антимонопольний комітет наклав штраф 4,7 млрд грн на компанії групи «Приват» Ігоря Коломойського. Це покарання за антиконкурентні узгоджені дії під час встановлення цін на паливо.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Штраф накладено на компанію «ВТФ «Авіас», «Торговий дім «Авіас», «Пром Гарант Плюс», «Альянс Еволюшн», «Укртатнафта» і 169 операторів АЗС (у тому числі ПАТ «Укрнафта» ).
  • Встановлено, що у сфері роздрібної торгівлі світлими нафтопродуктами в Україні діє система безготівкових розрахунків скретч-картками та паливними картками «Авіас».
  • У цьому проєкті беруть участь близько 1625 автозаправних станцій, які працюють під різними брендами у всіх регіонах України, що становлять 25% від усіх АЗС країни.
  • Комітет визначив, що проєкт «Авіас» є організованим, координованим та функціонує для погодження цінової і торговельної поведінки учасників. Про це свідчать, зокрема, такі обставини: у всій мережі реалізовано бензин та дизельне пальне марки Keropur® ENERGY (ексклюзивна марка «Укртатнафти»); одномоментно було встановлено однакові ціни, незалежно від бренду АЗС та регіону; існував «Центр», до якого входили кілька суб’єктів господарювання, розташованих за однією адресою в Дніпрі.
  • Також виявлено багато однакових договорів купівлі-продажу нафтопродуктів та майна, оренди АЗС, матеріальної допомоги. Крім того, фізичні особи, які займали різні посади, часто змінювали одна одну і працювали одночасно в кількох товариствах-учасниках проєкту.
  • Оператори АЗС, зокрема «Укрнафта», закуповували в «Укртатнафти» світлі нафтопродукти за цінами вищими, ніж аналогічне імпортне пальне. 
  • Така погоджена поведінка учасників проекту «Авіас» порушує конкуренцію між операторами АЗС на ринку, а ціни на світлі нафтопродукти в мережі «Авіас» були встановлені в антиконкурентних умовах.

Контекст

Справу щодо можливої змови на ринку палива АМКУ відкрив 2016 року. Очікувалося, що остаточне рішення буде винесено до кінця 2018 року, але група «Приват» заблокувала справу в судах. У грудні минулого року Верховний Суд скасував рішення судів попередніх інстанцій, якими були заблоковані розслідування АМКУ.

Довідка

«Мережа АЗС Приват» – це мережа АЗК компанії «ВТФ «Авіас» та інших підприємств, які об'єднує те, що вони всі контролюються дніпровською фінансово-промисловою групою «Приват».

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд