Категорія
Новини
Дата

АЗС групи Коломойського оштрафували на 4,7 млрд грн. Причина – антиконкурентні дії на ринку пального

1 хв читання

Антимонопольний комітет наклав штраф 4,7 млрд грн на компанії групи «Приват» Ігоря Коломойського. Це покарання за антиконкурентні узгоджені дії під час встановлення цін на паливо.

Ключові факти

  • Штраф накладено на компанію «ВТФ «Авіас», «Торговий дім «Авіас», «Пром Гарант Плюс», «Альянс Еволюшн», «Укртатнафта» і 169 операторів АЗС (у тому числі ПАТ «Укрнафта» ).
  • Встановлено, що у сфері роздрібної торгівлі світлими нафтопродуктами в Україні діє система безготівкових розрахунків скретч-картками та паливними картками «Авіас».
  • У цьому проєкті беруть участь близько 1625 автозаправних станцій, які працюють під різними брендами у всіх регіонах України, що становлять 25% від усіх АЗС країни.
  • Комітет визначив, що проєкт «Авіас» є організованим, координованим та функціонує для погодження цінової і торговельної поведінки учасників. Про це свідчать, зокрема, такі обставини: у всій мережі реалізовано бензин та дизельне пальне марки Keropur® ENERGY (ексклюзивна марка «Укртатнафти»); одномоментно було встановлено однакові ціни, незалежно від бренду АЗС та регіону; існував «Центр», до якого входили кілька суб’єктів господарювання, розташованих за однією адресою в Дніпрі.
  • Також виявлено багато однакових договорів купівлі-продажу нафтопродуктів та майна, оренди АЗС, матеріальної допомоги. Крім того, фізичні особи, які займали різні посади, часто змінювали одна одну і працювали одночасно в кількох товариствах-учасниках проєкту.
  • Оператори АЗС, зокрема «Укрнафта», закуповували в «Укртатнафти» світлі нафтопродукти за цінами вищими, ніж аналогічне імпортне пальне. 
  • Така погоджена поведінка учасників проекту «Авіас» порушує конкуренцію між операторами АЗС на ринку, а ціни на світлі нафтопродукти в мережі «Авіас» були встановлені в антиконкурентних умовах.

Контекст

Справу щодо можливої змови на ринку палива АМКУ відкрив 2016 року. Очікувалося, що остаточне рішення буде винесено до кінця 2018 року, але група «Приват» заблокувала справу в судах. У грудні минулого року Верховний Суд скасував рішення судів попередніх інстанцій, якими були заблоковані розслідування АМКУ.

Довідка

«Мережа АЗС Приват» – це мережа АЗК компанії «ВТФ «Авіас» та інших підприємств, які об'єднує те, що вони всі контролюються дніпровською фінансово-промисловою групою «Приват».

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні