Категорія
Новини
Дата

Банк Англії визнав bail-in єврооблігацій ПриватБанку на майже $600 млн. Рішення є важливим аргументом у справі націоналізації

Центральний банк Великої Британії – Банк Англії визнав законність проведеної при націоналізації ПриватБанку операції bail-in чотирьох випусків єврооблігацій. Позики було здійснено через британську компанію SPV Credit Finance на $595 млн.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Раніше Банк Англії отримав від Національного банку України запит про визнання процедури bail-in, яку провели під час націоналізації ПриватБанку.
  • Запит про визнання bail-in виник через те, що компанії–держателі бондів зареєстровані за англійським правом.
  • Це дуже важливе рішення в контексті всіх судових процесів у справі націоналізації і є критично важливим аргументом у Лондонському арбітражі, зазначає юрист НБУ Олександр Бевз. «Рішення Банку Англії про його визначання є критично важливим для розгляду позову таких компаній у Лондонському арбітражі проти ПриватБанку», – зазначив він.

Контекст

У грудні 2016 року держава націоналізувала ПриватБанк у звʼязку з його неплатоспроможністю. Того ж року тимчасова адміністрація до боргів перед акціонерами банку і повʼязаними із ним особами застосувала механізм bail-in. У його рамках тимчасова адміністрація «Привату» конвертувала зобовʼязання перед повʼязаними особами на 29 млрд грн у капітал із його обнуленням. Серед тих, хто втратив гроші, власники євробондів «Привату» і брати Суркіси, яких НБУ визнав повʼязаними із Коломойським. Власники євробондів почали судитися з «Приватом» у Лондоні, Суркіси подали позови в Україні. 2018-го банку довелося за рішенням Київського апеляційного адмінсуду повернути Суркісам 1 млрд грн за особистими депозитами. Розгляди справ із Суркісами тривають: 2020 року ті збільшили суму вимог до банку до $350 млн через відсотки.

Ключовий документ для лондонського процесу – звіт Kroll. НБУ опублікував резюме розслідування Kroll від 16 січня 2018 року. У ньому ПриватБанк названо «обʼєктом масштабних і скоординованих шахрайських дій щонайменше протягом 10 років, що призвело до заподіяння банку збитків щонайменше на $5,5 млрд». Повʼязані з фінустановою компанії, йдеться у презентації НБУ, були задіяні в схемі циклічного перекредитування – погашення раніше виданих позик проводилося завдяки видачі нових кредитів іншим повʼязаним особам.

Понад 95% кредитів, стверджує НБУ з посиланням на Kroll, були видані повʼязаним особам із залученням сумнівного забезпечення у вигляді акцій компаній, які не торгуються на міжнародних біржах, або майнових прав на товари за сумнівними договорами купівлі-продажу.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні