Категорія
Новини
Дата

Банки очікують подальшого припливу коштів населення та бізнесу – опитування НБУ

2 хв читання

У другому кварталі обсяг коштів населення та бізнесу в банках значно зріс і банки очікують на подальше зростання в наступному кварталі, свідчать результати Опитування про банківське фондування від Національного банку. Водночас рекордна частка банків повідомили про зниження вартості запозичень. За даними респондентів, дешевшали депозити як населення, так і бізнесу.

Посилення чи пом’якшення процентної політики НБУ впливає на реакцію банківських ставок. Банки в Україні охочіше знижують ставки за депозитами, ніж підвищують їх, реагуючи на відповідні зміни міжбанківської ставки.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • У квітні-червні зріс обсяг коштів як домогосподарств і корпорацій, так і оптового фондування, останнього – третій квартал поспіль переважно в окремих великих банках. 
  • Банки очікують подальшого зростання обсягу коштів населення та бізнесу в третьому кварталі, натомість обсяг оптового фондування, на їх думку, дещо зменшиться. 
  • Середня вартість фондування в другому кварталі знижувалася четвертий квартал поспіль. Про зниження вартості повідомила найбільша за всю історію опитувань з другого кварталу 2021 року частка респондентів. 
  • Вартість оптових залучень також дещо зменшилася вперше за три квартали. 
  • Подальшого зниження вартості депозитів для домогосподарств та корпорацій і вартості оптового фондування в ІІІ кварталі очікують майже всі банки.
  • Частка фондування у валюті в квітні-червні знизилася. Значна частка респондентів очікує продовження такого тренду в липні-вересні. 
  • Строковість фондування дещо скорочувалася третій квартал поспіль, водночас у ІІ кварталі про це повідомила менша кількість фінустанов. За оцінками банків, така тенденція триватиме і в наступні 12 місяців. 
  • Загальний обсяг капіталу банків за останні 12 місяців збільшився, зазначили близько 90% респондентів. Три чверті опитаних очікують збереження такої тенденції в наступні 12 місяців. 

Опитування проводилося з 17 червня до 8 липня 2024 року серед менеджерів банків, відповідальних за управління пасивами. Відповіді надали 26 фінансових установ, їх частка в загальному обсязі активів банківської системи становить 96%. 

Контекст

НБУ 25 липня зупинив зниження облікової ставки та залишив її на рівні 13%. Причина – необхідність забезпечити стійкість валютного ринку та наблизити інфляцію до цільового показника у 5%, заявив на брифінгу голова НБУ Андрій Пишний.

Облікова ставка впливає на всі сфери економіки. Вона визначає вартість грошей для банків.

За останні місяці інфляція прискорилась і в червні досягнула 4,8% у річному вимірі, базова інфляція становила 5%. Фундаментальний ціновий тиск посилювався через збільшення витрат бізнесу на оплату праці та електроенергію, зазначили в Нацбанку. Також позначилося послаблення обмінного курсу гривні. 

Регулятор вказує, що у червні призупинилось зростання обсягів строкових гривневих депозитів населення. «Ураховуючи, що подальше пришвидшення інфляції може призвести до погіршення очікувань та зниження реальної дохідності гривневих інструментів, доцільним є збереження облікової ставки на рівні 13%», – зазначили в НБУ. 

Наступне зниження облікової ставки за базовим сценарієм має відбутися вже у 2025 році. Однак якщо ситуація на валютному ринку та з динамікою інфляції покращиться, це може відбутись і раніше, додали в НБУ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд