Категорія
Новини
Дата

НБУ залишив облікову ставку на рівні 13% «для стримування інфляції та забезпечення стійкості гривні»

2 хв читання

Національний банк зупинив зниження облікової ставки та залишив її на рівні 13%. Причина – необхідність забезпечити стійкість валютного ринку та наблизити інфляцію до цільового показника у 5%, заявив на брифінгу голова НБУ Андрій Пишний.

Облікова ставка впливає на всі сфери економіки. Вона визначає вартість грошей для банків і, відповідно, вартість кредитів для бізнесу та населення.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти 

  • За останні місяці інфляція прискорилась і в червні досягнула 4,8% у річному вимірі, базова інфляція становила 5%. Фундаментальний ціновий тиск посилювався через збільшення витрат бізнесу на оплату праці та електроенергію, зазначили в Нацбанку. Також позначилося послаблення обмінного курсу гривні.  
  • Регулятор вказує, що у червні призупинилось зростання обсягів строкових гривневих депозитів населення. «Ураховуючи, що подальше пришвидшення інфляції може призвести до погіршення очікувань та зниження реальної дохідності гривневих інструментів, доцільним є збереження облікової ставки на рівні 13%», – зазначили в НБУ. 
  • Наступне зниження облікової ставки за базовим сценарієм має відбутися вже у 2025 році. Однак якщо ситуація на валютному ринку та з динамікою інфляції покращиться, це може відбутись і раніше, додали в Нацбанку.
НБУ залишив облікову ставку на рівні 13% «для стримування інфляції та забезпечення стійкості гривні» /Фото 1

Інфографіка: Анастасія Решетнік

  • НБУ також оновив свої прогнози щодо зростання цін: 8,5% на кінець цього року, 6,6% – у 2025 році, а у 2026-му інфляція повернеться до цільового діапазону НБУ у 5%. Та таке повернення НБУ пов’язує з поступовою нормалізацією функціонування економіки та подальшого поліпшення ситуації в енергетиці. 
  • Також НБУ поліпшив прогноз зростання економіки цього року з 3% до 3,7%. «Це зумовлено кращими результатами І кварталу та очікуваним розширенням бюджетних стимулів, а також розбудовою розподіленої генерації, у тому числі за підтримки масштабних програм кредитування», – пояснили в Нацбанку. 
  • У питанні курсу гривні НБУ обіцяє надалі зберігати активну участь на валютному ринку для покриття структурного дефіциту валюти та згладжування надмірної волатильності курсу. 
  • Головні ризики для економіки залишились: перебіг війни, виникнення додаткових бюджетних потреб, насамперед для фінансування Сил оборони, подальше руйнування інфраструктури. З нового: ризик перенесення на ціни окремих нових податків для бізнесу, запровадження яких наразі дискутується на державному рівні. Це, вочевидь, повʼязано з ініціативою уряду щодо підвищення податків.

Контекст

Нацбанк зупинив стадію зниження облікової ставки, яку несподівано розпочав у березні. Тоді, попри прогнози, регулятор знизив ставку на 0,5 в.п. На сьогодні ставка вже становить 13% – це рівень, який регулятор прогнозував на кінець року. та регулятор не виключає подальшого зниження ставки. «НБУ готовий адаптувати монетарну політику в разі змін балансу ризиків для інфляції та валютного ринку», – йдеться у релізі Нацбанку.

На початку війни Національний банк вирішив не змінювати облікову ставку, залишивши її на рівні 10%, намагаючись зберегти стабільність фінансового сектору іншими методами. Але 2 червня 2022 року НБУ різко підвищив ставку до 25%, що стало одним із найбільш різких підвищень в історії. 

27 липня 2023 року НБУ вперше з червня 2022-го знизив облікову ставку з 25% до 22% з огляду на сповільнення інфляції та доволі стійку ситуацію на валютному ринку. 14 вересня регулятор продовжив цикл зниження ставки й змінив її з 22% до 20%. Надалі регулятор продовжив політику помірного зниження ставки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд