Категорія
Новини
Дата

Банки прогнозують пожвавлення кредитування бізнесу – опитування НБУ

Банки в Україні поліпшили очікування щодо перспектив кредитування: частка респондентів, що очікують на зростання обсягів кредитування бізнесу, відновилася до довоєнного рівня. Про це повідомляє пресслужба Національного банку, посилаючись на результати опитування банків, яке проводилося з 17 березня до 7 квітня. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Оцінки банками кредитних стандартів, попиту, схвалення заявок на кредити та інших показників кредитування впродовж останніх трьох кварталів поліпшуються, свідчать результати опитування.  
  • Попит на корпоративні кредити в першому кварталі підсилювала потреба в оборотному капіталі, проте зміна процентних ставок його стримувала. 
  • У другому кварталі банки очікують на зростання попиту на всі види кредитів для бізнесу. Найбільше – на позики малому й середньому бізнесу, короткострокові та гривневі кредити.  
  • Респонденти прогнозують у другому кварталі також зростання попиту і на роздрібні кредити. Найбільше – на іпотеку. Водночас пожвавлення попиту сповільнюють стримані очікування стосовно розвитку ринку нерухомості, йдеться у коментарі НБУ.
  • Погіршення якості корпоративних кредитів протягом наступних 12 місяців банки не очікують, проте для домогосподарств якість дещо погіршиться. 
  • У другому кварталі й надалі прогнозується посилення стандартів корпоративного кредитування. Більшою мірою – для великих підприємств та довгострокових кредитів. Водночас фінустанови планують дещо послабити кредитні стандарти для МСП.
  • Також банки пом’якшили стандарти кредитів населенню. Здебільшого – для споживчих кредитів. Цьому сприяли поліпшення очікувань економічної активності, кращі курсові очікування та зростання платоспроможності населення, зазначається в коментарі НБУ.

Контекст

НБУ планує поліпшити прогноз економічного зростання на 2023 рік, сказав в ефірі «Business Breakfast із Володимиром Федоріним» заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук. Зокрема, за його словами, спостерігається поліпшення ситуації в енергетичному секторі. Ніколайчук зазначив, що НБУ не передбачає перебоїв у постачанні електроенергії до кінця року, хоча під час складання попереднього прогнозу очікувалося, що дефіцит потужностей збережеться і протягом другого-третього кварталів.

«Тож враховуючи результати першого кварталу, ми очікуємо щонайменше на один додатковий відсотковий пункт економічного зростання цього року», – наголосив Ніколайчук.

Крім того, за його словами, збільшення міжнародної допомоги може дати змогу уряду фінансувати більший дефіцит бюджету та надати додатковий фіскальний імпульс для економіки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні