Категорія
Новини
Дата

Байден запропонує Конгресу ухвалити закон, щоб конфіскувати майно російських олігархів на користь України

1 хв читання

Президент США Джо Байден готовий конфіскувати майно російських олігархів на користь України, повідомляється на сайті Білого дому. У четвер він запропонує Конгресу ухвалити зміни до законодавства, щоб зробити це можливим.

Ключові факти

  • «Цей законодавчий пакет узаконить нові повноваження з конфіскації майна, повʼязаного з російською клептократією, дозволить уряду використовувати вторговані кошти на підтримку України та ще більше посилить повʼязані правоохоронні інструменти», – йдеться на сайті Білого дому.
  • Законопроєкт передбачає спрощений порядок конфіскації майна, що належить підсанкційним російським олігархам і повʼязане з конкретною протиправною поведінкою.
  • Також він криміналізує володіння доходами, які були отримані від корупційних операцій з російським урядом, і передбачає механізм передачі Україні доходів від конфіскованого майна російських олігархів.
  • Байден також пропонує закрити лазівку, яка не дозволяє конфіскувати активи, що використовуються для ухилення від санкцій.
  • Оскільки олігархи можуть використовувати «хитромудрі схеми з кількома юрисдикціями», американський президент пропонує збільшити з 5 до 10 років термін позовної давності для відмивання грошей.

Контекст

Напередодні Палата представників США ухвалила символічний законопроєкт, який закликає президента Джо Байдена продати заморожені предмети розкоші російських підсанкційних олігархів, а кошти спрямувати на допомогу Україні. Документ передбачає конфіскацію коштів у іноземних осіб, на які накладено американські санкції. Ці кошти мають бути спрямовані на відбудову України та надання гуманітарної допомоги її населенню, а також інших видів допомоги, включно з військовою.

На початку квітня США арештували люксову яхту мільярдера Віктора Вексельберга. Її ціна – близько $90 млн. Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що майно російських олігархів, на яке було накладено арешт через санкції, навряд чи повернеться до попередніх власників. 

Також США розглядають можливість передачі Україні заморожених активів російського центробанку, повідомив держсекретар США Ентоні Блінкен на засіданні сенатського комітету з питань асигнувань.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні