Категорія
Новини
Дата

Білорусь підвищує ціну на цукор, щоб його не вивозили до Росії

Білоруські виробники цукру підвищать рівень відпускної ціни, щоб його не вивозили до Росії, де ціни вдвічі вищі й виник дефіцит. Про це повідомляє Інтерфакс із посиланням на заяву білоруського концерну Білдержхарчпром.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти:

  • «Нинішня зміна відпускної ціни – превентивний захід з урахуванням конʼюнктури ринку, що склалася. На тлі дворазового цінового розриву з Російською Федерацією експерти прогнозують можливість масового вивезення цукру за межі Білорусі», – йдеться в повідомленні.
  • «Основне завдання концерну – забезпечити продуктами харчування насамперед внутрішній ринок. Сьогодні ми відзначаємо значне зростання попиту на цукор: якщо у січні – березні 2021 року на душу населення продавали 1–1,5 пачки цукру на місяць, то у березні цього року на одну особу з полиць магазину йшло орієнтовно вже 3 кг цукру. І це ми беремо до уваги не лише доросле населення, а й дітей раннього віку», – зазначив голова концерну Олег Жидков.
  • «Зрозуміло, що одна людина не може споживати цукор у таких обсягах. Тому сьогодні ми змушені вживати заходів для захисту внутрішнього ринку та підвищити відпускну вартість продукції на 60 копійок за 1 кг», – сказав він.

Контекст

Російська віцепремʼєрка Вікторія Абрамченко заявляла, що РФ виробляє близько 6 млн т цукру. За перші два тижні війни цукор подорожчав на 11%, а обсяг його продажів зріс на 63%, підраховує касовий оператор «Такском». Кава подорожчала на 25%, а обсяги її продажів зросли лише на 21%. Чай подорожчав на 14%, а обсяг продажів — на 20%.

Причини для зростання ціни на цукор – збільшення ціни на насіння цукрових буряків, пакування та палива, необхідного для перевезення. Водночас у ресторанів та кафе в РФ виникли проблеми з поставками інших продуктів – овочів, салатів та деяких видів риби – через санкції проти РФ, які порушили логістичні ланцюжки, а також через девальвацію рубля.

У Білорусі працюють чотири цукрові підприємства: Скидельський цукровий комбінат, Слуцький цукрорафінадний комбінат, Городейський цукровий комбінат, Жабинківський цукровий завод. Сумарне добове виробництво становить майже 4800 т.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні