Категорія
Новини
Дата

Білорусь вперше обігнала Німеччину за експортом товарів до Росії – Bloomberg

У квітні 2022 року Білорусь уперше в історії обійшла Німеччину за експортом товарів до Росії: він зріс на понад 100% і сягнув майже $1,5 млрд, пише Bloomberg. Експорт Німеччини скоротився до $800 млн. Білорусь стала одним із головних бенефіціарів розриву відносин Росії з європейськими партнерами, зазначає агентство.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Загалом імпорт РФ у квітні знизився приблизно на 60–80% порівняно з квітнем 2021 року та лютим 2022 року, пише Bloomberg із посиланням на дані банку «Откритіє». За оцінками банку, обсяг імпорту в цей період міг впасти з $27 млрд до $5–10 млрд.
  • Постачання в РФ з країн, на які у 2021 році припадала майже половина імпорту, у квітні знизилися приблизно на 40% порівняно з тим самим періодом на рік раніше, зазначає агентство. Це враховуючи в тому числі постачання з Китаю, який не запроваджував санкції проти РФ.

Контекст

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну та запровадження санкцій Росія зіткнулася зі справжнім «колапсом імпорту», який підриває її економічний розвиток, пише Bloomberg. «Поки ланцюжки поставок не будуть переналаштовані, виробники стикатимуться з вузькими місцями, а рівень життя, ймовірно, знижуватиметься й надалі», – прогнозує експерт Bloomberg Economics Скотт Джонсон.

Автомобільні заводи, на яких працюють десятки тисяч росіян, зупинилися через брак компонентів. Зупинилося навіть виробництво паперу, тому що фабрикам не вистачало відбілювача. Банк Росії не виключає, що частина імпорту перейде на «човникову торгівлю», яка спостерігалася в 1990-х роках, коли люди масово виїжджали за кордон, щоб привезти дефіцитні товари.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні