Категорія
Новини
Дата

Бізнес підтримує українську армію та економіку. Хто допомагає та як приєднатися (оновлюється)

Ескалація на кордонах та окупованому Донбасі, визнання Росією псевдореспублік ОРДЛО та загроза масштабного вторгнення РФ в Україну об'єднали український бізнес, піднявши хвилю підтримки Збройних сил України та економіки. Підприємці жертвують мільйони гривень та сплачують податки наперед. Хто допомагає і як приєднатися – далі у матеріалі, який оновлюватиметься.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Особливо активними є українські IT-компанії. Фонд допомоги армії «Повернися живим» 22 лютого отримав 600 000 грн від аутсорсера Intellias, а від засновників стартапу Awesomic — ще 1 млн, пише Speka. Цього ж дня до допомоги приєдналися IT-компанії Genesis, N-iX, BotsCrew, AIISTARSIT та продуктова студія Uptech. Компанія Uklon, яка регулярно допомагає фонду з 2014 року, збільшила суму свого щомісячного внеску до 310 000 грн.

Найбагатший українець Рінат Ахметов оголосив про сплату його компанією СКМ податків наперед на суму 1 млрд грн і закликав до «єдності влади, бізнесу, громадян України». Компанії «Датагруп» та Volia здійснили авансовий платіж у розмірі 50 млн грн.

Хто вже допоміг та допомагає українській армії

  • Intellias — 600 000 грн фонду «Повернись живим»
  • Awesomic – 1 млн грн фонду «Повернись живим»
  • Genesis — 5 млн грн фонду «Повернись живим»
  • N-iX – 1,8 млн українським військовим, із них: 900 000 грн фонду «Повернись живим»; на 270 000 грн передали компʼютерної техніки військовим; 630 000 грн – на закупівлю мобільних комплексів спостереження
  • Uptech – 1 млн грн фонду «Повернись живим».
  • AllSTARSIT – 100 000 грн. для підтримки української армії. Збір коштів серед працівників триває, фінальну суму компанія подвоїть та передасть благодійному фонду «Повернись живим»
  • BotsCrew — 1 млн грн фонду «Повернись живим»
  • Captain Growth – 100 000 грн фонду «Повернись живим»
  • VP Team – 100 000 грн фонду «Повернись живим»
  • Uklon – до 310 000 грн на місяць збільшив наявну підтримку фонду «Повернись живим». Компанія регулярно допомагає фонду ще з 2014 року
  • DOU – 5 млн грн фонду «Повернись живим»
  • Work.ua – 5 млн грн фонду «Повернись живим»
  • iDeals – 2 млн грн фонду «Повернись живим»
  • Chernovetskyi Investment Group – 18,5 млн грн: 9,2 млн грн фонду «Повернись живим» і Save Ukraine; 1,6 млн грн на продукти харчування; 7,7 млн грн на амуніцію, транспорт, одяг та обладнання для потреб тероборони. Також CIG зберігає робочі місця всіх працівників своїх компаній з виплатою зарплати в сумі 30 млн грн на місяць.
  • Холдинг TECHIIA – через свою ГО «Фундація Течія» придбав гуманітарну допомогу для захисників України на суму 231 млн грн. Серед усього це броньований захист, дрони, засоби звʼязку, генератори, тактичний одяг та спорядження, ноутбуки. Компанія Culver Aviation, яка є частиною холдингу TECHIIA, передала ЗСУ шість безпілотників Skiff власної розробки та ноутбуки до них загальною вартістю 4,8 млн грн.

Список оновлюється.

Як допомогти

В Україні діють чотири найбільші волонтерські та одна офіційна ініціатива, які підтримують українську армію, пише НВ.

«Повернись живим»

Підтримати

Один із найвідоміших та найвпливовіших благодійних фондів, який допомагає українським ветеранам та військовим.

Лише за січень 2022 року фонд зібрав на потреби армії понад 6 млн грн. Благодійники зосереджуються на наданні технічної допомоги у вигляді новітніх технічних рішень, які вирішують актуальні проблеми фронту – для цього менеджери з роботи з військовими працюють на лінії розмежування, щоб краще розуміти потреби ЗСУ та своєчасно надавати необхідну допомогу.

«Повернись живим» передає українським військовослужбовцям тепловізори, мобільні комплекси спостереження, квадрокоптери, обладнання для снайпінгу, бронежилети, оргтехніку, ноутбуки та іншу техніку. Крім того, фонд має інструкторські та освітні програми для офіцерського складу.

«Повернись живим» декларує принципи відкритої звітності та регулярно публікує інформацію про розподіл коштів на своєму сайті.

«Армія SOS»

Підтримати

Громадська ініціатива «Армія SOS» допомагає ЗСУ саме у тих напрямках, в яких держава ще не потребує підтримки: повітряної та радіотехнічної розвідки, а також систем управління та вогневої поразки.

Ініціатива займається виготовленням безпілотних літальних апаратів та займається за допомогою них розвідкою вздовж лінії фронту, закупівлею та програмуванням планшетів для артилеристів, постачанням автотранспорту, радіорозвідувального обладнання, збройових глушників та наданням іншої допомоги.

Крім цього, волонтери розробили програмний комплекс «Кропива» – бойову систему управління тактичної ланки. Активісти відзначають, що комплекс дозволяє скоротити час розгортання засобів артилерійської батареї у п'ять разів і має низку технологічних бонусів для військових на полі бою або під час навчань:

  • доступ до електронної карти місцевості з відображенням власної позиції GPS;
  • обмін даними з іншими абонентами системи. Дані загалом містять позиції союзних підрозділів, координати виявлених цілей та короткі текстові повідомлення;
  • вирішення окремих розрахункових завдань, таких як розрахунок маршу, зони вогневої поразки чи артилерійських поправок;
  • забезпечення взаємодії та передачі даних із засобів розвідки – БпЛа, радарними та звукометричними комплексами – в автоматичному режимі.

«Крила Фенікса»

Підтримати

Благодійний фонд «Крила Фенікса» надає допомогу в оснащенні української армії засобами індивідуального нелетального захисту, такими як бронежилети та каски, лікуванням поранених бійців, ремонтом будівель військових частин та придбанням індивідуальних аптечок.

«Наше завдання – одягнути, взути, захистити та покращити українську армію у стислий термін. Ми вже відправили нашим військовим тисячі касок, бронежилетів, сотні рацій, прицілів. Ми існуємо завдяки небайдужим патріотам України із різних куточків світу», – йдеться на сайті ініціативи.

За час існування організація зібрала на потреби української армії близько 60 млн. грн. На сайті фонду «Крила Фенікса» можна обрати військовий підрозділ, якому ви бажаєте перерахувати допомогу. Фонд регулярно веде звітність щодо пожертвувань.

«Народний проєкт»

Підтримати

«Народний проєкт» об'єднує волонтерів та небайдужих людей, які реалізують благодійні проекти в галузі оборони, медицини та громадських ініціатив.

Ініціатива вже зібрала кошти на втілення понад 80 проєктів, які допомогли Збройним силам України, зокрема закупівля специфічного снайперського та десантного спорядження, складних коптерів українського виробництва, спортивних протезів для військових та іншого.

Волонтери збирають кошти на придбання БпЛа вітчизняного виробництва для підрозділів ЗСУ.

«Завдяки своєму функціоналу БпЛа нададуть можливість бачити ворога з неба та знати його плани. Відповідно до цього командири можуть приймати рішення, які надаватимуть тактичну та оперативну перевагу над ворогом. А найприємніше, що для отримання такої інформації потрібен лише технічний засіб, який мінімізує ризики для наших воїнів», – розповідають вони.

Також можна підтримати проект зі збирання грошей, які підуть на допомогу українським снайперам, десантникам та саперам.

Офіційний портал Міноборони

Підтримати

Українське Міноборони також приймає прямі пожертвування на матеріально-технічне та медичне забезпечення Збройних Сил.

На сайті відомства зазначено, що у разі бажання юридичних та фізичних осіб здійснювати перерахування коштів безпосередньо військовим частинам та установам пропонується звертатися до командирів (начальників) на місцях.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні