Категорія
Новини
Дата

Бізнес погіршив оцінки своєї діяльності через безпекові ризики, ціни на пальне і брак кадрів

Бізнес повернувся до стриманих оцінок поточних результатів своєї діяльності. У жовтні індекс очікування ділової активності знизився до 49,6 порівняно з 50,1 у вересні, йдеться у повідомленні Національного банку України (НБУ).

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Погіршення оцінок відбулося на тлі збереження безпекових ризиків, руйнування виробничих потужностей підприємств, логістичних обмежень, звуження інвестиційного попиту, зростання цін на пальне, а також дефіциту кваліфікованих кадрів. 
  • Підприємства торгівлі залишаються найоптимістичнішими серед інших секторів: восьмий місяць поспіль вони позитивно оцінюють результати своєї діяльності завдяки сталому внутрішньому попиту. 
  • Секторальний індекс у жовтні становив 53 порівняно з 53,3 у вересні. Торговельні компанії очікували на подальше збільшення обсягів товарообігу та обсягів закупівлі товарів для продажу й поліпшили оцінки щодо запасів/залишків цих товарів.
  • Підприємства промисловості другий місяць поспіль не прогнозують змін своєї ділової активності, попри оптимізацію виробничих/логістичних ланцюгів та сповільнення інфляції. 
  • Секторальний індекс у жовтні не змінився порівняно з вереснем і становив 50. Респонденти, як і раніше, були позитивно налаштовані щодо обсягів виготовленої продукції, нових замовлень на продукцію, а також щодо запасів сировини та матеріалів, натомість очікували зменшення обсягів нових експортних замовлень на продукцію.
  • Підприємства будівництва після п’яти місяців поспіль оптимістичних оцінок у жовтні очікували погіршення результатів своєї діяльності внаслідок сезонного скорочення економічної активності, звуження інвестиційного попиту та браку кваліфікованих кадрів. 
  • Секторальний індекс становив 44,8 (у вересні – 50,6). Респонденти вперше з травня поточного року очікували зменшення обсягу будівництва, нових замовлень, обсягу закупівлі сировини та матеріалів, а також послабили позитивні очікування щодо зростання закупівлі послуг підрядників та вартості їхніх послуг. 
  • Підприємства сфери послуг у жовтні вкотре надали негативні оцінки своєї ділової активності, зважаючи на подальше здорожчання пального, проблеми з логістикою та слабкий попит. 
  • Секторальний індекс становив 47,2 порівняно з 47,9 у вересні. Респонденти зберегли негативні очікування щодо обсягу нових замовлень та обсягу послуг у процесі виконання. Також, на відміну від попереднього місяця, вони прогнозували зменшення обсягу наданих послуг.
  • Більшість опитаних підприємств очікували на здорожчання власної продукції/послуг на тлі зростання цін на сировину та товари постачальників. Оцінки щодо зайнятості погіршилися. Респонденти всіх видів економічної діяльності прогнозували скорочення загальної чисельності працівників.

Контекст

26 жовтня НБУ оголосив про зниження облікової ставки на 4 в.п. – до 16%, а також поліпшив власний прогноз зростання ВВП України у 2023 році з 2,9% до 4,9%. Причини такого рішення: вища адаптивність бізнесу та населення до воєнних умов, покращення оцінки врожаїв, розширення альтернативних шляхів експорту, істотніші обсяги бюджетних видатків. 

У 2024 році НБУ прогнозує 3,6% зростання ВВП, попри збереження безпекових ризиків. Економічному зростанню сприятиме подальша розбудова альтернативних шляхів постачань та збереження м’якої фіскальної політики, що підтримуватиме споживчий попит. 

Також регулятор значно поліпшив прогноз інфляції на 2023 рік – з 10,6% до 5,8%. Головна причина такого перегляду – вплив високих врожаїв на динаміку продовольчих цін. Наступного року інфляція залишатиметься на однознаковому рівні, прогнозує НБУ, але дещо зросте – до 9,8%. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні